Yaşam
Giriş Tarihi : 11-04-2017 16:44   Güncelleme : 11-04-2017 17:11

Dokuma Tezgahı Başında Bir Ömür

Dikmenli Hüseyin Usta, Türk Kültürünün en önemli parçalarından olan dokumacılığı ayakta tutmaya çalışıyor

Dokuma Tezgahı Başında Bir Ömür
 Gelişen teknolojiyle unutulmaya yüz tutan dokumacılığı yaşatmaya çalışan Dikmenli dokuma ustası Hüseyin Aslanboğa, her gün asırlık dokuma tezgahının başında el emeği göz nuru kilim, peşkir ve heybe dokumaya devam ediyor.

Küçük yaşlarda çırak olarak başladığı dokumacılığı günümüze kadar aktaran emektar usta Hüseyin Aslanboğa, aile büyüklerinden öğrendiği dokumacılığı günümüz gençlerine aktarmaya çalıştığını fakat yetiştirecek çırak bulamadığını söyledi. Teknolojinin gelişmesiyle fabrikasyon ürünlerin çoğaldığını belirten Aslanboğa, ''Günümüzde bir çok ürün fabrikalarda üretiliyor ve pazara çıkıyor. Bu ürünlerin bir çoğu sağlıksız. Petrol ve türevlerinden üretiliyor. Eskiden tezgahların başında aylarca emek vererek ürettiğimiz kilimlerin, heybelerin yerini şimdilerde üretiminde ne kullanıldığı belli olmayan ürünler aldı. Artık dokuduğumuz ürünleri büyük şehirlerden gelen hemşerilerimiz süs eşyası olarak alıyorlar'' dedi.

Aile büyüklerinden kalan dokuma tezgahının asırlık olduğunu söyleyen dokuma ustası Aslanboğa, 20 yılını asırlık tezgahının başında geçirdiğini belirterek, ''Kültürümüzü, geleneklerimizi devam ettirmeye çalışıyorum. Zaman zaman gençler gelip nasıl yaptığımı soruyorlar bende gösteriyorum çok şaşırıyorlar'' ifadelerinde bulundu.

Amacının kilim dokuma sanatını yeni nesillere öğretip gelecek kuşaklara aktarmak olduğunu söyleyen Aslanboğa, bu tarihi kültürün yaşatılması için devletin desteğini bekliyor.

Haber Ercan Özcan/Gerzeninsesi

Seda ŞengülSeda Şengül