Yaşam
Giriş Tarihi : 17-08-2019 15:33   Güncelleme : 19-08-2019 16:50

Felaketin İzleri Hiç Geçmedi

Merkez üssü Kocaeli Gölcük olan büyük 17 Ağustos 1999 depreminin 20. Yılı

Felaketin İzleri Hiç Geçmedi

 17 Ağustos gecesi sabaha karşı 03:02’de gerçekleşen büyük gölcük depreminde binlerce bina yıkılarak on binlerce insan yaşamını yitirdi. 7.4 şiddetinde gerçekleşen deprem merkez üssü Gölcük olmasına rağmen şiddetinin büyüklüğünden dolayı Kocaeli, Sakarya, Yalova, İstanbul, Bursa, Zonguldak gibi çevre illerde de hissedildi.

45 saniye süren depremde kayıtlara geçen 17.480 kişi hayatını kaybederken, 23.281 kişi yaralandığı tespit edildi.

On binlerce kişinin yaşamını yitirdiği, binlerce kişinin yaralandığı ve evsiz kaldığı o korkunç depremin ilk dalgasında 285 bin konut ve 45 bin işyerinin yıkıldığı kayıtlara geçerken yüz binlerce insanın aynı anda göçük altında kaldığı görüldü.

Gerzeli Asker 24 Saat Göçük Altında Kaldı

Büyük 1999 depreminde Gölcük donanmada askerlik yaparken göçük altında kalan Muammer Küçük yaşadığı o anları anlattı.

“Gölcük askeri donanmada askerlik yapıyordum. Çok şey yaşadık. O akşam 2 – 5 nöbetindeyim. Çok samimi candan bir arkadaşımla nöbet mahallerimiz yan yanaydı. Deprem esnasında arkadaşımı kaybettim deniz aldı götürdü ve cesedi bulunamadı. Ben ondan daha şanslıydım, nöbet mahalinin olduğu göçük altında kaldım. Daha sonra bir şekilde kurtarıldım.

Çıkartıldıktan sonra bana söylenen 24 saat göçük altında kalmışım. Göçük altındaki hatırlayamıyorum ama öncesindeki anlar gözümün önünden gitmez. O sesi hiç unutamıyorum birde denizle gökyüzünün birbirine girdiği anı…” diyerek aynı zamanda başka arkadaşlarını da kaybederek o anda yaşadıklarının kendisinde psikolojik anlamda büyük hasarlar bıraktığını ve tedavi gördüğünü belirtti.

Enkazdan çıkartıldıktan sonra vücudunda küçük sıyrıkların dışında büyük hasarların olmadığını söyleyen Küçük, “Psikolojik sıkıntılarım oldu. Sorarsanız keşke fiziksel olarak olsaydı da psikolojik olarak olmasaydı derim. Bunun izlerini atmak öyle kolay değil. Bir şekilde benimle gidiyor bende izleri hala var. Askerlik sonrasındaki yıllarda da sorunlar yaşadım.  Askerlik sonrasında da kapalı alan korkusu, yükseklik korkusu gibi sorunlarım devam etti

Bunlar bende kalıcı, bu söylediklerim deprem sonrası bana kalan miras oldu. Yirmi yıldır yaşıyorum ve hayatım boyunca da devam edecek” dedi.

AdminAdmin