Yaşam
Giriş Tarihi : 13-02-2018 14:40   Güncelleme : 13-02-2018 15:15

Gerze'nin Kuşbazları

Güvercin yetiştiriciliğine merak salan 3 arkadaş bir araya gelerek yaptıkları kümeste kuş yetiştiriciliği yapıyor

Gerze'nin Kuşbazları

Güvercin yetiştiriciliğine merak salan 3 arkadaş bir araya gelerek yaptıkları kümeste kuş yetiştiriciliği yapıyor.

Gerze'de yaşayan Vecdi Uysal, Emre Küçük ve Zafer Borucu bir araya gelerek kurdukları kümeste hobi olarak güvercin yetiştiriciliği yapıyor. Halk arasında kuşbazlık olarak bilinen güvercin yetiştiricisi 3 arkadaş güvercinlerini besliyor, eğitiyor ve aynı zamanda da satışını gerçekleştiriyor.

Say Düğün Salonu mevkiinde güvercin kümesi bulunan Vecdi Uysal, kümes içinde taklacı, paçalı gibi cins güvercinlerin yer aldığını, her gün zamanının bir kısmını ayırarak onları beslediğini ve bir süre izleyerek huzur bulduğunu söyleyerek  "3 arkadaş bir araya geldik ve hobi olarak yıllardır güvercin besliyoruz. Gün içinde zaman ayırarak güvercinlerimizi besliyor, onlarla biraz vakit geçiriyoruz. Kuşlarla ilgilendiğimiz zaman dilimi içinde huzur buluyoruz. Güvercin beslemek zor bir iş. Yem ve ilaç masrafları oluyor. Bu masrafları karşılamak için bazen kuşlarımızdan bazılarını satıyoruz. Bu işe gönül veren çok insan var. Güvercin beslemek bir tutku ve sevda işi. Her gün kümes temizliği yapıyor, yavru yumurtaların takibini yapıyor, hasta kuşlarla yakından ilgileniyoruz. Kuşlarla geçirdiğimiz süre zarfında ne sıkıntımız kalıyor ne de stresimiz'' ifadelerini kullandı.

Genç kuşçu Emre Küçük'te, güvercinlerle uğraşmanın insan psikolojisini olumlu etkilediğini dikkati çekerek, "Yavru bir güvercine sahipsiniz. Onu annesi gibi besleyip büyütüyorsunuz. Ardından da doğaya salıyor ve uçuşunu izliyorsunuz, bilhassa da taklacı güvercin cinsini izlerken hoşnut oluyorsunuz. Gerze gibi doğayla iç içe olan bir ilçede kuşbazlık güzel bir uğraş" dedi.

Ercan ÖZCAN / Gerzeninsesi

Seda ŞengülSeda Şengül