Yaşam
Giriş Tarihi : 16-11-2016 12:15   Güncelleme : 16-11-2016 16:20

Gerze'de Hamsi Tezgaha İnmedi

Gerze’de hamsi bu sene yüz güldürmedi. İlçemiz balıkçılarından Hüseyin Metinkaya, yanlış avlanmalara ve balık fabrikalarına ateş püskürdü.

Gerze'de Hamsi Tezgaha İnmedi

Gerze’de hamsi bu sene yüz güldürmedi. İlçemiz balıkçılarından Hüseyin Metinkaya, yanlış avlanmalara ve balık fabrikalarına ateş püskürdü.

“Hamsinin doğum yeri de bitiş yeri de Sinop’tur” diyen Metinkaya, yasal boyutu geçmeyen hamsilerin tutulduğunu, bunların da balık fabrikalarına gönderildiğini belirtti. Eskiden Ekim-Kasım aylarında hamsinin tezgahlarda olduğuna söyleyen balıkçı, “şimdi Ekim ayında hamsiler hep fabrikalara gidiyor. Önce halkın doyması, kalanının fabrikaya gitmesi lazım” dedi.

Balıkçı, “ufak balıkları yakalıyorlar. İtiraz ettiğimizdeyse ‘sen almazsan onlar da tutmaz’ diyorlar. Ben almıyorum, ama başkası alıyor. Fabrikalara gidiyor” şeklinde sitem etti. Balığın tutulduktan sonra değil, tutulmadan önce önleminin alınması gerektiğini söyledi.


"Çocuklarımız yarın hamsiyi bilmeyecek"

Fabrikalara giden balıklardan un ve yağ yapıldığını belirten Metinkaya, “balık ununun somon, alabalık, levrek, çupra, mersin balığı gibi deniz ürünlerinde; yağının ise boya ve ilaç sanayiinde kullanıldığını vurguladı. “Talep olunca da hamsi tezgaha düşmeden fabrikalara gidiyor” diye sözlerine ekledi.

Metinkaya Balıkçılık’ta çalışan Mecit Dikmen de, artık tezgahlarında deniz balığından çok çiftlik balığı olduğunu belirterek, “el birliğiyle hamsiyi bitirdik, kültür balıkçılığına başladık” şeklinde sitem etti. Eskiden eşek istavritleri olduğunu, ama artık bunların kalmadığını söyleyen Dikmen, “sen bunları katledersen, senden doğacak çocuk da yarın hamsiyi bilmeyecek” dedi.

Erkan TaşErkan Taş