Yaşam
Giriş Tarihi : 23-03-2018 23:01   Güncelleme : 23-03-2018 23:25

GERZE’DE ORGANİK TARIM GÜN GEÇTİKÇE GELİŞİYOR

Aslen Gerzeli olan ve uzun yıllardan bu yana İstanbul’da yaşamını sürdüren Bilgisayar Mühendisi Cengizhan Kaptan üretimini yaptıkları tamimiyle organik ürünleri halka sunuyor

GERZE’DE ORGANİK TARIM GÜN GEÇTİKÇE GELİŞİYOR

Aslen Gerzeli olan ve uzun yıllardan bu yana İstanbul’da yaşamını sürdüren Bilgisayar Mühendisi Cengizhan Kaptan sekiz yıl İstanbul Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumlarında Direktör olarak çalıştı. Evli ve 2 çocuk babası olan Cengizhan Kaptan şuan ise danışman olarak kurumuna devam ediyor.

Gerze aşığı olan Cengizhan Kaptan ailesi ile birlikte Gerze’ye taşınarak DEYDAA Ekolojik Kampı’nı hayata geçirdi ve Türkiye’ye Gerze’nin verimli topraklarından yetişen verimli sebze ve meyveleri ulaştırıyor. Aynı zamanda Eski Milli Karateci olan Cengizhan Kaptan Gerze’de oluşturduğu 70 dönümlük arazi içerisinde eğitimini aldığı Avustralya kökenli Permakültür tarım modelini uyguluyor. Permakültür tarım modeli yani; doğaya en az müdahale ile doğayı yanına alarak yapılan tarım.

Cengizhan Kaptan; Atalık tohumlarla yaptığı ekim yataklarıyla karşılaştık. Burada yaptığı ekimleri ise kompostların üzerine gerçekleştiren Kaptan tamimiyle organik ürünleri halka sunuyor. Gerze’de anlaştığı 5 aile ve bir işletme ile sebze ve meyve artıklarını alan Kaptan; toprağı ve tavukları bu şekilde besliyor. Tavuklarına suni gübre ve yabani otla mücadele ilacı kullanmadan üretilen buğdayla besleyen Cengizhan Kaptan, aynı zamanda Gerze’de çok çok eski yıllarda üretilen üç buğday çeşidini de üretiyor. Siyez, Karakılçık ve Kızıl Buğday’ı üreten Cengizhan Kaptan; çeşitliliğini de artırarak müşterilerinin kapısına kadar hizmet götürüyor.

Organik tarımla uğraşan aileler ile de iç içe olduğunu ve onlardan da ürün alarak gerek hizmet gerekse o ailelere de maddi destek sağladığını belirten Cengizhan Kaptan, Fadime ve Cafer çiftinin yaşadığı köye gittiğimizde doğayla iç içe bir ortamla karşılaşırken burada tamamı organik olan ürünlerin Cengizhan Kaptan’a teslim edildiğine kendisine uzak olan köylü vatandaşlarımızla Cuma günleri ilçemizde kurulan Pazarda görüştük ve ürünleri burada teslim aldıklarını belirten Kaptan’ın en büyük gayesi ise çocuklarına tarım kültürünü kitaplardan değil yaşayarak öğrenmelerini sağlamak.

Türkiye’de oldukça geniş bir müşteri yelpazesine sahip olan Cengizhan Kaptan ilçemize sunduğu DEYDAA Ekolojik Kampı’nı geliştirip köylüyü ve ilçemizi organik tarımın içinde tutup geliştirmeyi amaçlıyor.

Kaynak: Gerzebel

hakan akbaşhakan akbaş