Yaşam
Giriş Tarihi : 15-04-2020 16:21   Güncelleme : 02-05-2020 16:45

Gerze’nin Taklacı Güvercinleri

Hobi olarak başladığı güvercin yetiştiriciliğini meslek haline getiren Zafer Borucu Say Düğün Salonu mevkiinde yaptığı barınakta güvercinlerini eğiterek müsabakalara katılıyor

Gerze’nin Taklacı Güvercinleri

Aslen Dikmenli olan Zafer Borucu ilçemiz Say Düğün Salonu mevkiinde güvercin besleyiciliği yapıyor. Belediyenin izni dahilinde yaptığı küçük barınakta güvercin besleyen Zafer Bey, güvercin beslemenin kendisi için büyük bir tutku olduğunu söyleyerek, çocuk yaşlardan beri güvercin beslediğini ve yaklaşık 20 yıldır bu işin içinde olduğunu söylüyor.

Güvercinlerin birbirine çok benzediğini bu yüzden de güvercinlerin ayaklarına taktığı halkalar yardımıylakendi kuşlarını ayırt ettiğini belirten Zafer Borucu: “Barınakta beslediğim güvercinler Sivas Oyun Kuşu ırkından. Bu güvercinler Gök Mavi ve Taklacı olarak da bilinir. Bu kuşların atası Mavi denilen soydan gelir. Güvercinler aynı ırk ve benzer renklere sahip olduğundan ayırt edebilmek için aynı anne babaya sahip kuşların ayaklarına aynı renk halkalar takıyorum ve güvercinleri bu halkalar yardımıyla ayırt ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Beslediği güvercinler çok yetenekli. Zafer Bey güvercinlerin bu yetenekleri sayesinde müsabakalara katılıp ve iki kez birincilik elde etmiş ” Türkiye’de bu işi takip eden iki federasyon var; Türkiye Kuşlar Federasyonu ve Avrupa Kuşlar Federasyonu. Senenin bazı dönemlerinde güvercinler, müsabakalara hazırlanırken antrenman yapıyorlar. Güvercinler müsabakalara hazır olduğu zaman bu federasyonlardan oluşan bir heyet güvercinleri izlemeye geliyor. Daha önce izledikleri güvercinlerle kıyaslamaları yapıp en iyi olana birincilik kupası ve elli bin ila yüz bin lira arasında değişen para ödülü veriliyor.” dedi.

Bir taklacı güvercinin en ustasının fiyatı bin ila bin beş yüz asında değişiyor. Yavrularda beslendiği, antrenmanının yapıldığı takdirde yüksek fiyatlara satılabileceğini belirten Zafer Bey “Taklacı güvercinler ve yabani güvercinlerin renkleri birbirine çok benzer fakat ayaklarındaki paçalardan ve vücut yapılarından yabani güvercin ve taklacı güvercinlerin fakı hemen anlaşılır. “

Güvercinler takla atarak havaya yükselip, uçmaya başladıkları zaman iki üç saat boyunca havada kalabiliyor. Bir güvercin ne kadar yükseğe uçarsa o kadar değerli oluyor. Kuşların yerden havaya yükselerek yaptığı bu uçuş “fişek” olarak isimlendiriliyor.

AdminAdmin