Yaşam
Giriş Tarihi : 16-09-2015 20:47   Güncelleme : 16-09-2015 20:36

Manken Ayşe ayıların korkulu rüyası

Gerzeli arıcı, bal kovanlarını ayılardan korumak için cansız vitrin mankenini korkuluk olarak kullanarak ilginç bir yöntem geliştirdi

Manken Ayşe ayıların korkulu rüyası
 Gerzeli arıcı, bal kovanlarını ayılardan korumak için cansız vitrin mankenini korkuluk olarak kullanarak ilginç bir yöntem geliştirdi. 

Her yıl ikamet ettiği Gerze'nin Belören köyünden, gezici arıcılık yöntemiyle aynı ilçeye bağlı Kirençukuru köyüne kovanlarını taşıyan 60 yaşındaki Murtaza Çörek, ayılardan korunmak için kendine özgü bir yöntem geliştirdi. 

Yaklaşık 40 kovana sahip olan Çörek, arıcıların korkulu rüyası haline gelen ayıların kovanlara yaklaşmaması için İstanbul'dan getirttiği cansız vitrin mankenini kullanıyor. Kovanların evresinde ise gündüz sönen ve gece yanan sensörlü aydınlatma lambaları bulunuyor. Manken korkuluk, gece aydınlatma ışığında adeta bir hayaleti andırıyor. Kovanların bulunduğu alana yerleştirdiği mankeni giydirip süsleyen ve ismine de 'Ayşe' koyan Murtaza Çörek, uygulamadan oldukça verim aldığını söyledi. Çörek, "Bu mankene hiç bir masrafım yok. Sadece yılda bir tişört alıyorum" diyerek, yaptığı uygulamanın ucuzluğunu esprili bir şekilde anlattı. 

ARICILIK BABA MESLEĞİ
Arıcılığın kendisine babadan kalma bir meslek olduğunu söyleyen Çörek, "Ben Gerze'nin Belören köyündenim. Benim babam 1956'da bu işe başlamış. Kendisi rahmetli olduktan sonra da bu işi bana bıraktı. Bende yaklaşık 25 yıldır bu baba mesleğini sürdürüyorum. 

Bu gördüğünüz alan Kirençukuru köyüne bağlı Çallı Mahallesi Karapınar mevkisi. Bu alanda çok kekik yetişir. Onun için bu alanı seçtim ve yıllardır hep kovanlarımı bu mevkiye getiririm. Yılın üç ayı burada kalıp, Eylül başlarında da geri dönerim. Yaklaşık 40 kovan arımız var. Organik bal yetiştirmeye çalışıyorum. Ancak bu yıl verim biraz düştü. Sanırım 300 kilo gibi bir bal elde edeceğiz" dedi.  

AYŞE MANKEN SAYESİNDE GÖZÜM ARKADA KALMIYOR
Kovanları geliştirdiği yöntem sayesinde gözü arkada kalmadan bırakabildiğini dile getiren Murtaza Çörek, "Kovanlarımı bu gördüğünüz manken ile koruyorum. 'Ayşe hanım' diye isim taktığım bu manken  arılarımın bekçisi. Gece arılarımı Ayşe hanıma bırakıp gidiyorum. Kendisi arılarımı ayılardan koruyor. 

MASRAFI SADECE BİR TİŞÖRT
Bu bekçimize hiç bir masrafım yok. Sadece senede bir tişört alıyorum. Yani her yıl bir tişört borcumuz var. Mankenimizi İstanbul Osmanbey'den getirdik. Tekstil işi uğraşan yeğenlerim gönderdiler. Bir ay bıraksam hiç bir ayı musallat olamıyor. Ayşe hanım olmasa ayılar bir günde balı bitirirler. Tüm arıcılara tavsiyemdir; böyle manken koysunlar, geceleri gelmelerine bile gerek kalmaz" diye konuştu. 


hakan akbaşhakan akbaş