Yaşam
Giriş Tarihi : 30-01-2019 18:28   Güncelleme : 30-01-2019 18:39

Nostaljiyi ahşaba nakşetti

Eski tarım aletlerinin maketlerini yapan Gerzeli Haydar Usta'nın eserleri yoğun ilgi görüyor

Nostaljiyi ahşaba nakşetti

Gerze’ye bağlı Çakallı Köyünde yaşayan Haydar Kalafat, unutulmaya yüz tutmuş eski tarım aletlerinin maketlerini yapıyor.

Tamamen kendi imkanlarıyla oluşturduğu atölyesinde el emeği göz nuru eserler ortaya çıkaran Haydar Usta, kağnı arabası, su değirmeni, boyunduruk, harman döveni, ekin arabası gibi eski tarım aletlerinin birbirinden güzel maketlerini yaparak gün yüzüne çıkarıyor.

Eskiden köylerde bu aletlerin kullanıldığını söyleyen Haydar Usta, çocukluk döneminde bir çoğunu görme imkanına kavuştuğunu şimdilerde ise artık tarımın makineleşmeye başladığını bu sebeple hatıra kalması için maketlerini yapmaya başladığını söyledi.

Yaptığı eserleri, ağaç dalları ve tahta parçaları kullanarak tamamen sıfırdan ortaya çıkaran Haydar Usta, müsait olduğu zamanlarda küçük atölyesinde maket yapmaya devam ediyor. Talep olursa hediyelik maketlerde yaptığını söyleyen Haydar Usta, şimdilik eski tarım aletlerinin üretimini gerçekleştiriyor.

Zamanla bu işe gönül verdiğini belirten Haydar Usta, boş vakitlerini atölyesinde geçirerek el emeğini ahşaba yansıtıyor. Yaptığı maket kağnı arabalarından bir tanesini de Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı’ya hediye eden Haydar Usta, Başkan Belovacıklı’nın bu tarz emek ürünü ahşap eserleri sevdiğini öğrenmesiyle eserlerinden bir tanesini hediye etmek istediğini ifade etti.

Aldığı hediyenin çok değerli olduğunu dile getiren Başkan Belovacıklı ise “Böylesine el emeğiyle ortaya çıkmış bir eseri bana hediye eden Haydar Ustamıza teşekkür ediyorum. Bu gibi eserler yoğun emek verilerek, ince işçilikle ortaya çıkar. Bu nedenle bu hediye benim için çok değerli. Gerze’de yakın tarihte bir kent müzesi oluşturacağız. Bu müzede Haydar Ustamızın eserlerini sergilemeyi çok isteriz. Ustamızın yaptığı bu çalışmaları tüm vatandaşlarımız görmeli. Kendi imkanlarıyla ortaya çıkardığı eserler oldukça ilgi çekici ve güzel. Tekrar kendisine teşekkür ediyorum. Başkanlık olarak bundan sonraki hediye takdimlerimizde bu eserlerimizi verebiliriz. Ustamıza da yan gelir sağlamış oluruz” diyen Belovacıklı, hediyesi karşılığında Haydar Usta’ya bir jest yaparak destek verdi.

Haydar Usta’nın eserleri yakın tarihte Gerze’de açılacak olan kent müzesinde sergilenecek. Görmek isteyen vatandaşlar, açılacak olan kent müzesini ziyaret edebilirler.

        

Ercan ÖZCAN / Gerzeninsesi

Seda ŞengülSeda Şengül