Yaşam
Giriş Tarihi : 17-07-2019 10:26   Güncelleme : 17-07-2019 10:28

Uyuşturucuyu Bırak Yaşama Dön

YEDAM, ÇEMATEM, AMATEM Tedavi Merkezleri ve 7/24 hizmet ücretsiz hizmet veren Alo 191 ve UYUMA mobil uygulaması tüm uyuşturucu bağımlılarını hayata döndürmeyi bekliyor.

Uyuşturucuyu Bırak Yaşama Dön

Sinop İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Birimleri ve Gerze İlçe Emniyet Müdürlüğü birimlerince ilçemizde uyuşturucu bağımlılığı, temin ve ticareti gibi durumların önüne daha fazla geçebilmek adına Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından bastırılan broşürleri vatandaşa dağıtarak bilgi veriyor.

Uyuşturucu Madde Nedir

Belirli miktarda alındığında kişinin merkezi sininr sistemine etki ederek, akli fiziki ve psikolojik dengesini bozan, kişi ve toplum içerisinde ekonomik ve sosyal çöküntü meydana getiren, alışkanlık ve bağımlılık yapan, kullanılması, bulundurulması, üretilmesi ve satışının kanunlarla yasakladığı maddelere ‘Uyuşturucu Madde’ denir.

İnsanın yaşamında devam edebilmesi için gerekli olmayan, fakat vücudunda tanıştırdıktan sonra da ihtiyacıymış gibi o maddeyi alıp kullanması ve devamında da bu maddeyi bırakamaması durumuna ‘Uyuşturucu Bağımlılığı’ denir.

Alo 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı, uyuşturucu ile ilgili danışma ve destek hizmetlerinin doğrudan verildiği, kişiye uygun gerekli yönlendirilmelerin yapıldığı ve bu kapsamda vatandaşların uyuşturucuyla mücadele kapsamında danışmanlık hizmetleri alabilecekleri danışma ve destek hattıdır.

Bağımlılık kazanmış her bireyin, ailesinin ve tüm çevresinin bundan zarar gördüğü bir çok yıkıcı olaylar yaşadığı uyuşturucu bağımlılığıyla mücadele ve çözüm merkezleri olarak ALO 191, YEDAM (Yeşilay Danışmanlık Merkezi), AMATEM Tedavi Merkezi, ÇEMATEM Tedavi Merkezi ve Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı tarafından oluşturulan UYUMA mobil uygulaması kurulmuştur.

İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığının Uygulamaları

AMATEM: Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi, bağımlı kişilerin, gönüllü olarak başvuranlara yönelik hizmet sunan, Emekli Sandığı, Bağ-Kur, Yeşil Kart, SSK, 2002 Kartlı veya sosyal dayanışma fonu olanlara ücretsiz tedavi uygulayan birimdir.

İlk muayeneden sonra hastanın durumuna gör tedavi, ayaktan veya yatarak tedavi planlanır. Acil yatış kararı verilen hastalar ise sıra beklemeksizin muayene sonrası hemen yatırılarak tedavi altına alınır. Tedavi başlangıç süresinde temel husus olarak bağımlı kişinin tedaviyi kabul etmesi, gönüllülüğü esas alınır.

ÇEMATEM: Çocuk, Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi, madde bağımlılığından kurtulmak isteyen çocuklara psikoterapi, danışmanlık hizmetleri, eğitimler, el sanatları, sportif faaliyetler ve benzeri etkinlikler gerçekleştirerek gençleri bağımlılıktan kurtarmayı amaçlayan kurumdur.

SSK, Resmi Kurum Çalışanı, Emekli Sandığı, Bağ-Kur, Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme ve Huzurevinden gelenler Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası içeren kendisine ait geçerli kimlik belgeleri ile başvuru yapabilirler.

YEDAM: Vatandaşların, 16 yaş ve üzeri bağımlı olduğundan şüphelendiği kişileri, 444 79 75 YEDAM Danışma hattını arayarak neler yapması gerektiğini öğrenebileceği, alkol ve madde bağımlılığı konusunda destek almak isteyen, kişiyi tedaviye yönlendirmek için gerekli yöntemleri öğrenmek isteyenlere Türkiye’nin birçok yerinde ücretsiz hizmet veren kurumdur.

Sunulan tüm hizmetler gizlilik ilkesi esas alınarak, yalnızca ayakta tedavi programıyla yürütülen kuruluştur.

UYUMA

Bağımlılık sürecinde kullanıcı kadar aile, çevre faktörleri de büyük önem taşıyor. Buna bağlı olarak, herhangi bir yerde uyuşturucu kullanırken görüldüğünde, ya da uyuşturucu etkisinde olduğunu düşünüldüğünde anında bildirim sağlamak adına tüm android ve İOS telefonlara yüklenebilen UYUMA adı verilen mobil uygulama kullanıma sunulmuş durumda.

Ayrıca bu maddeleri temin eden, aracılık eden, ticaretini yapan kişilerin farkedilmesi durumunda da bu uygulamadan Emniyet ya da Jandarma yetkililerine bildirim sağlanabiliyor.

Kullanıma açıldığından bu yana 100 binin üzerinde indirilen programda, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yaptığı açıklamaya göre bu uygulama sayesinde binlerce kişiye operasyonlar düzenlendiği kaydedildi.

AdminAdmin