Mavi Bölge

Köşe Yazarları - 10-06-2012 12:10

İstihdam yaratmak, yani iş alanları açmak, üretim yapabilmek, kazanç elde etmek; elde edilen bu geliri bölüşmek, yaşam standartlarını yükseltmek her yöneticinin, idarecilerin, siyasetin, iş adamlarının, sorumluluk sahibi her yetişkinin amacı ve görevi olmalıdır.

Bu gün, bir kişiye istihdam yaratabilmek için en az 40 bin liralık yatırım yapmak gerekiyor. Yani iş alanları yaratabilmek pahalı ve zor bir iştir. Ama, nüfus arttıkça, yeni iş alanlarının yaratılması, insanlara kazanç kapısı açılması, üretim ve insanların yaşam standartlarının yükseltilebilmesi bir zorunluluktur. Yoksa Gerze örneğinde olduğu gibi genç nüfus büyük illere göç eder, yaşlı ve üretken olmayan bir topluluk bölgenin yapısını oluşturur bu da durağan bir ekonomi, gelecek vaat etmeyen bir yaşam demektir.

Tabi iş alanı yaratılabilmesi, alt yapıya, yörenin iklimine, suyuna, toprağına, kültürüne, insan gücüne, sermaye yapısına, hatta bölgenin insanın yaşı, cinsi ve eğitim durumuna göre değişiklikler gösterecektir. Yapılan yatırımın bu saydığımız insan özellikleri ile uyuşabilmesi yatırımın verimi ve sürdürülebilir olmasının da temel şartıdır.

Gerze ilçemizin, kalkınması ve ekonomik anlamda yeni atılımlar yapabilmesinin belki de benim açımdan en mümkün olabilecek yanı, yatırımın turizm sektöründe olması herhalde en gerçekçi çözümdür. Çünkü, az çok turizm altyapısının olması, Allahın verdiği doğal güzellik, deniz, turizm açısından ulaşılabilirlik bu alanda başarılı yatırımlar yapılabilmesini sağlayabilecek özelliklerdendir.

Ancak, turizmde hitap edilecek kitle yani turizm türü, Akdeniz’in 5 yıldızlı otelleri ve kabul görmüş turizm potansiyeli ile rekabet edebilmesi ve bu alanda sürdürülebilir bir yatırım alanı olabilmesi ihtimali yok gibidir. Gerze, yazın ilçe dışına çıkmış kendi hemşerilerinin yazlık olarak kente geri dönmesi ile yaşadığı turizm etkinliğini yeter saymamalıdır. Ve özellikle kışın çok durgun ve hiç hareketsiz olan ekonomik faaliyetlerini canlandırabilmek için, mevcut altyapının hazır olduğu YAŞLILARA HİZMET EDECEK bir “ mavi bölge” turizm türüne hazırlanmalı ve kamuoyunu hazırlamalıdır. Yani, şehir; yaşlılar için özellikle kışın, dinlenme, eğlenme,rehabilitasyon, sağlık kenti olarak kendini hazırlamalı ve bu tür turizm için yaşlı, emekli kimseleri kente çekmeye ve onlara yönelik aktivitelere hazır olmalıdır.

Bu tür bir turizm henüz ülkemizde yoktur. Hükümetin Yaşlı Bakım Genel Müdürlüğü’nün bu yönde çalışmaları ve hazırlıkları vardır. Onun için yaşlıyı, huzurevinde değil mahallede, evlerde ve küçük gruplar halinde rehabilite etmek, yaşama kazandırmak yeni bir anlayış ve yeni bir konsepttir. Bu çalışmalar çerçevesinde Gerze’nin bir atılım yapması herhalde önemli bir başlangıç olacaktır.

İlgililere iletmek istiyoruz, bu bir görüş.

Günün Diğer Haberleri