Sefa Nalbant'tan Başkan Belovacıklı'ya İmzalı Kitap Hediyesi

Gerze'nin yakın tarihine ışık tutan "Gerze ve 13 Şubat" adlı kitabın yazarı, genç tarih araştırmacısı Sefa Nalbant, imzaladığı kitabını Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı'ya takdim etti

Güncel - 04-08-2026 10:44

Ziyarette Başkan Belovacıklı'ya çalışmalarını anlatan Nalbant, uzun süren araştırmalar sonucunda hazırladığı eserin, Gerze'nin tarihî hafızasına önemli katkılar sunmayı amaçladığını ifade etti. Başkan Belovacıklı ise nazik ziyareti ve anlamlı hediyesi dolayısıyla genç araştırmacıya teşekkür ederek çalışmalarında başarılar diledi.

13 Şubat Yangını'nın Bilinmeyenleri Gün Yüzüne Çıkıyor

Gerze'nin tarihine ışık tutacak önemli bir çalışma olarak hazırlanan "Gerze ve 13 Şubat", özellikle ilçenin hafızasında derin izler bırakan 13 Şubat 1956 Gerze Yangınına odaklanıyor. Kitapta, yangına ilişkin bugüne kadar yayımlanmamış arşiv belgeleri, fotoğraflar ve tanıklıklar okuyucularla buluşuyor.

Eserde, 13 Şubat Yangını'nı bizzat yaşayan tarihî tanıklarla yapılan röportajlar da dikkat çekiyor. O gün yaşanan acılar ve yangının Gerze'de bıraktığı izler, tanıkların anlatımlarıyla gelecek kuşaklara aktarılırken, ilçenin hafızasına önemli bir kaynak kazandırılıyor.

Sadece 1956 Değil, Gerze'nin Geçmişine Kapsamlı Bir Yolculuk

Çalışma yalnızca 1956'daki büyük yangınla sınırlı kalmıyor. Araştırmada, 1880 Gerze Yangını arşiv belgeleriyle ayrıntılı şekilde ele alınırken, 1946 Un Pazarı Yangını, yangın bilinci, yangın evleri ve 13 Şubat'ın Gerze'ye bıraktığı miras gibi konular da kapsamlı biçimde inceleniyor.

Kitapta ayrıca, Gerze'nin tarihine damga vuran isimlerden Necmettin Altay hakkında önemli bilgilere yer veriliyor. Nalbant, Altay'ın hatırasının yaşatılması adına adının ilçede bir sokağa verilmesini de öneriyor.

Milli Mücadeleye Dair Yeni Belgeler

Kitabın dikkat çeken bölümlerinden biri de Milli Mücadele dönemine ilişkin gün yüzüne çıkarılan yeni arşiv belgeleri oldu. Araştırmada yer alan resmî belgelere göre, Sivas Kongresi'nin ardından Gerze'nin Heyet-i Temsiliye'nin yanında yer aldığını ve Harekât-ı Umumiye'ye katıldığını resmî olarak bildirdiği ortaya konuluyor.

Bu belgeler, Gerze'nin Mustafa Kemal Paşa'nın önderliğindeki bağımsızlık mücadelesine henüz başlangıç döneminde destek veren ilçeler arasında bulunduğunu gösterirken, ilçenin tarihine ilişkin bugüne kadar çok fazla bilinmeyen önemli ayrıntıları da gün yüzüne çıkarıyor.

Genç Bir Tarih Araştırmacısından Önemli Eser

2003 yılında Kastamonu'da doğan Sefa Nalbant, ilk, orta ve lise eğitimini Azdavay'da tamamladı. Annesi Gerzeli, babası Kastamonulu olan Nalbant, 2021 yılında Sinop Üniversitesi Tarih Bölümü'nde lisans eğitimine başladı.

2023 yılından itibaren TÜBİTAK projesi kapsamında Gerze tarihi üzerine akademik çalışmalar yürüten genç araştırmacı, arşiv belgeleri ve sözlü tarih çalışmalarıyla ilçenin bilinmeyen yönlerini ortaya çıkarmayı sürdürüyor. Hazırladığı "Gerze ve 13 Şubat" kitabıyla da Gerze'nin tarihini gelecek nesillere aktarmayı hedefliyor.

Yazar Sefa Nalbant, kitabında Milli Mücadelede Gerze, 1880 Gerze Yangını, 1946 Un Pazarı Yangını, Yangın Bilinci, 13 Şubat Yangını'nın tüm ayrıntıları, Yangın Evleri ve 13 Şubat'ın mirası gibi birçok önemli başlığı ele aldığını belirterek, eserin Kitapyurdu üzerinden temin edilebildiğini ifade etti.

Günün Diğer Haberleri