HUKUK ve SİYASET

Murat Albayrak

07-02-2022 10:37

Hak kavramı;hukuk terminolojisinin  temel unsuru olmakla  çeşitli şekillerde tanımlamak mümkündür.Hak temel olarak;hukuk düzeni tarafından kişilere tanınmış olan yetkileri ve talep haklarını  ifade eder.Diğer bir ifadeyle de hak;hukuk tarafından kişilere  tanınan, yararlanılması hak sahibinin iradesine bırakılan ve korunmasını isteme hususunda bireyin yetkili sayıldığı faydalardır.

Hukuk;birey, toplum ve kamunun davranışlarını,birbirleriyle olan ilişkilerini,yetkili organlar tarafından usül ve yasaya uygun olarak tanzim edilen,kamu gücüyle desteklenen, muhatabına genel olarak nasıl davranması yahut nasıl davranmaması gerektiğini gösteren,özgürlüğünün sınırlarını belirleyen  ve bunun için ilgili bütün olasılıkları yürürlükte olan normlarla düzenleyen bir bilim dalıdır.

Hukuk;toplumu düzen altına alan ve kişiler arası ilişkileri düzenleyen, ortak yaşamın huzur ve güven içinde devam etmesini  sağlayan, gerektiğinde adaleti tesis eden,kamu gücü ile desteklenen ve devlet tarafından yaptırımlarla güvence altına alınan normlar  bütünüdür.Hukuk,birey-toplum-devlet ilişkilerinde ortak ve yüksek  faydayı  gözetir.

Günlük dilde siyasetle aynı anlamda kullanılan politika kelimesi ;Antik Yunan’da kullanılan   polis  ve şehir kelimesinden gelmekte olup, kelime anlamı itibariyle şehir yönetimi demektir.

Bu bağlamda siyaset ve politika kavramları genel itibariyle; toplum ve devlete ilişkin yönetim ve idare süreçlerini (hükümet, meclis, yerel yönetim, kamuoyu vb. gibi) ifade eder.

Hukuk ve  Siyaset Bilimi’nin iç içe olması,birbirinden ayrı tutulamaması aslında birbirlerinin varlığına ihtiyaç duymalarından kaynaklanmaktadır.Siyaset gücünü kanundan,siyasetçi de gücünü kanunun kendisine vermiş olduğu seçilme hakkından ve halkın verdiği yetkiden  almaktadır.

Hak ve hukuk kavramı; turizmde,ticarette,balıkçılıkta,hayvancılıkta,tarımda,tekstil sektöründe,inşaat sektöründe nasıl herkese destek,güven veriyorsa  ve  yardımcı oluyorsa,siyasette de siyasetçilerin en önemli desteği ve  gücü;yasa ve mevzuata uygun davranarak  herkese eşit mesafede olmak,adaleti şiar edinerek hizmeti ve yatırımı,kendisine güvenerek yetki veren halka götürmek ve yönetimi kesintisiz yıllarca sürdürebilmesinden gelmektedir.

Siyasette yöneticilerin birincil  görevi;halkın kendisine vermiş olduğu kutsal yönetme yetkisini ve devamında sorumluluğu,en önemli görev addederek yerine getirmesidir.Verilen görev ve yetkinin kullanılmasında en önemli husus;yasalar ve ilgili mevzuata  bağlı kalarak   şeffaf ,hesap verilebilir ve denetime elverişli bir yönetim sergileyebilmektir.04.02.2022

Saygılarımla;

Av. Murat ALBAYRAK

DİĞER YAZILARI MİRAS HUKUKU’NDA TEREKENİN TASFİYESİ 01-01-1970 03:00