Kira beyan dönemi başladı

Vedat Demir

05-03-2021 17:54

Değerli okuyucularım,

Sizlere konut kira gelirlerinin vergilendirilmesine ilişkin bilgileri özet bir şekilde örnek ile aşağıda sunuyorum.

Gayrimenkullerin kiraya verilmesinden bir takvim yılı içerisinde elde edilen gelirlerin beyanı, Gelir Vergisi Kanunu’nda 1-31 Mart tarihleri arasında gerçekleştirileceği belirtilmiştir.

Öncelikle şunu ifade edeyim ki, kira gelirlerinin vergilendirilmesinde tahsil esası geçerlidir. Dolayısıyla konut kira gelirinin vergilendirilebilmesi için mutlaka tahsil edilmiş olması şarttır. Konut kira gelirinde geçmiş yıllara ait tahsil edilen kiralar, tahsil edildiği yılın kirası sayılırken, gelecek yıllara ait olup peşin tahsil edilen kiralar ise, ilgili bulundukları yılın geliri sayılırlar.

Konut olarak kiraya verilen gayrimenkullerden, 2020 yılında tahsil edilen kira gelirinin 6.600 TL’si gelir vergisinden istisna edilmiştir. Bu rakamdan daha az bir gelir elde edildiği takdirde, beyanname verilmez. Aksi durumda kira geliri beyan edilmez ise, düzenlenecek vergi inceleme raporuna istinaden tarh edilecek gelir vergisi hesaplanırken, mükellef 2020 yılı için geçerli olan 6.600 TL’lik istisnadan da yararlandırılmayacaktır. Öte yandan, tarh edilen verginin 1 katı tutarında vergi ziyaı cezası ile gecikme faizinin de ödenmesi gerekecektir.

Konut kira geliri istisnasının kişiye bağlı istisna olması nedeni ile istisna her bir kişi için ayrı ayrı uygulanmaktadır.

Ticari, zirai veya mesleki kazancını yıllık beyanname ile bildirmek mecburiyetinde olanlar, bu istisnadan yararlanamazlar.

Kira gelirlerinden indirilecek giderler konusunda gerçek usulde ve götürü usulde olmak üzere seçilebilecek iki yöntem bulunmaktadır.

Kira gelirinin tespitinde, istisna hakkı olan mükellefler tarafından 2020 yılında istisna tutarını aşan konut kira geliri elde edilmesi durumunda, gayrisafi hasılattan önce istisna tutarı 6.600 TL düşülmekte, daha sonra da kişi, götürü gider usulünü seçmiş ise, kalan kısmın %15’i gider olarak indirim konusu yapılmaktadır. Gerçek gider usulünün seçilmiş olması halinde ise, istisnadan sonra kalan kısımdan, sadece istisna dışındaki gayrisafi hasılata isabet eden giderler düşülebilmektedir.

Gerçek gider yönteminin seçilmesi durumunda;

· Kiraya verenler tarafından ödenen aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri,

· Kiraya verilen malların idaresi için yapılan ve gayrimenkulün önemi ile orantılı olan idare giderleri,

· Kiraya verilen mal ve haklara ait sigorta giderleri,

· Kiraya verilen mal ve haklar dolayısıyla yapılan ve bunlara harcanan borçların faizleri ve gayrimenkullerin iktisap bedelinin %5’i,

· Kiraya verilen mal ve haklar dolayısıyla yapılan ve bunlara harcanan borçların faizleri,

· Vergi, resim, harç ve şerefiyelerle, belediyelere ödenen harcamalara iştirak payları,

· Kiraya verilen mal ve haklar için Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre ayrılan amortismanlar,

· Mal sahibi tarafından yapılan onarım giderleri,

· Bakım ve idame giderleri,

· Kira ile tuttukları mal ve hakları kiraya verenlerin ödedikleri kiralar ve diğer giderler,

· Sahibi bulundukları konutları kiraya verenlerin ödedikleri kira ve oturdukları konutların kira bedeli,

· Sözleşmeye, kanuna veya ilama istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatları, belgeleri olması kaydı ile indirilebilecek giderler olarak saymak mümkündür.

Gelir Vergisi Kanunu’na göre, götürü gider usulünü seçen mükelleflerin iki yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine dönemeyecekleri de belirtilmiştir.

Bu açıklamalardan sonra, konut kira gelirinin beyanına ilişkin bir örnek verelim.

Örnek: Bay (A) 2020 yılında, sahibi olduğu konut/konutlardan 12 aylık toplamda 30.000 TL kira geliri elde etmiştir. Mükellef, götürü gider yöntemini seçmiştir.

Mükellefin kira gelirine ilişkin gelir vergisi aşağıdaki gibi hesaplanacaktır.

Gayrisafi İrat Toplamı

30.000 TL

Vergiden İstisna Tutar

6.600 TL

Kalan

23.400 TL

İndirilebilecek Götürü Gider Tutarı (%15)

3.510 TL

Vergiye Tabi Gelir

19.890 TL

Hesaplanan (Ödenecek) Gelir Vergisi %15

2.983,50

Bir sonraki makalemizde görüşmek dileğiyle, sağlıcakla kalınız.

DİĞER YAZILARI Yapılandırmanın yapılandırması geliyor 01-01-1970 03:00 Personelin evden çalışmasında işletme tarafından yapılan harcamaların değerlendirilmesi 01-01-1970 03:00 Personele Verilen Ramazan Paketlerinin SGK Primleri ve Gelir Vergisi Yönünden Değerlendirilmesi 01-01-1970 03:00 Yıllık Gelir Vergisi Beyanname Verme Dönemi İçin Son Gün 31 Mart 2021 01-01-1970 03:00