Personele Verilen Ramazan Paketlerinin SGK Primleri ve Gelir Vergisi Yönünden Değerlendirilmesi

Vedat Demir

26-04-2021 10:24

İçinde bulunduğumuz Ramazan ayında bazı iş yerlerinde çalışanlara erzak yardımı yapılmaktadır. Bu ayni yardımların gelir vergisine ve sigorta primine tâbi olup olmayacağı konusunda tereddütler yaşanmaktadır. Biz de bu yazımız ile konuya açıklık getirmiş olacağız.

Personele yapılan ayni yardımlar personelin eline geçen net ücret olduğundan, brütleştirilerek gelir vergisinin hesaplanması gerekmektedir. Bu bedel, net ücret ödemesi kabul edilir ve istisna kapsamında olmadığı için brüt tutarı üzerinden gelir vergisine tâbi tutulur.

Vergilendirmede, erzak harcamasının KDV’li bedeli net ücret gibi dikkate alınıp, brütleştirilmek ve brütleştirilen tutar üzerinden de gelir vergisi ve damga vergisi kesintisine tâbi tutulduktan sonra gider yazılması gerekmektedir. Gelir vergisi hesaplanırken yardımın brüt tutarının, personelin ilgili aya ait diğer ücretinin gelir vergisi matrahına dâhil edilerek gelir vergisi hesaplanmalıdır.

Yapılan yardımların brüt tutarı ücret maliyeti olarak dikkate alınır. Personele ayın olarak sağlanan menfaatler damga vergisinin konusuna girmediği için, damga vergisi kesintisi gerektirmemektedir.

Ancak, personele Ramazan yardımının bedelinin nakden ödenmesi halinde, yapılan bu ödemelerin tamamının ücret sayılarak binde 7,59 oranında damga vergisi kesilecektir.

Personele ayni olarak dağıtılan Ramazan erzakı, herhangi bir tutar sınırlaması olmaksızın SGK prim matrahının dışında tutulacaktır. Ancak, personele Ramazan erzakının bedelinin nakden ödenmesi halinde, yapılan bu ödemelerin tamamının ücret sayılarak SGK prim kesintisine tâbi tutulması gerekmektedir.

Şayet işveren, kendi ürettiği maldan personeline erzak yardımı olarak verecek olur ise, bunun maliyetinin ve emsal perakende satış bedeline göre hesaplanan KDV’sinin toplamı net ücret sayılır ve bu rakam brütleştirilerek GV’ne tâbi tutulur.

DİĞER YAZILARI Yapılandırmanın yapılandırması geliyor 01-01-1970 03:00 Personelin evden çalışmasında işletme tarafından yapılan harcamaların değerlendirilmesi 01-01-1970 03:00 Yıllık Gelir Vergisi Beyanname Verme Dönemi İçin Son Gün 31 Mart 2021 01-01-1970 03:00 Kira beyan dönemi başladı 01-01-1970 03:00