Duyurular
Giriş Tarihi : 08-11-2017 09:59   Güncelleme : 08-11-2017 10:23

Kafeslere Karşı Mücadele Başlıyor!

Kafes balıkçılığına karşı kurulacak olan platform üyelerini seçti. Gerze Balıkçılık Kooperatifi Başkanı Osman Başar öncülüğünde toplanacak olan platform, “mücadeleye hazırız” mesajı verdi

Kafeslere Karşı Mücadele Başlıyor!

Kafes balıkçılığına karşı kurulacak olan platform üyelerini seçti. Gerze Balıkçılık Kooperatifi Başkanı Osman Başar öncülüğünde toplanacak olan platform, “mücadeleye hazırız” mesajı verdi.

Sinop ile Yakakent arasına yapılmak istenen 39 balık üretim çiftliğine karşı ikinci halkı bilgilendirme toplantısı yapıldı. Gerze Belediyesi yetkilileri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar, balıkçılar ve vatandaşların katıldığı toplantıda, bir platform oluşturulması ve birlikte hareket edilmesi kararı alındı.

Siyasi ibrenin en sağından en soluna kadar bütün kişilerin yer aldığı toplantı, tüm kesimleri “Gerze’yi koruma” amacıyla bir araya getirdi. Herkes bu konuda üzerine düşen görevi sonuna kadar yapacağını belirtti ve “ilçemizin denizlerinin korunması, insanlarımızın rahatça denize girebilmeleri için biz de varız” dediler.

“Bu mesele Türkiye’nin sorunu olmalı”

Balık çiftliklerinin çevreye ve balık popülasyonuna verdiği zarardan bahseden Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı, verilen ‘ÇED gerekli değildir’ raporu sonrası, yürütmenin durdurulması için İdari Mahkeme’ye dava açtıklarını belirtti. Bu süreci durdurabildikleri takdirde, aynı Termik Santral’de olduğu gibi, bu sorunun tüm Türkiye’nin sorunu olması için çalışacaklarını ifade etti.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü’nün kafesleri savunduğunu söyleyen Belovacıklı, müdürün “ne yaparsanız yapın bunu başaramazsınız” dediğini ileri sürdü.

Mücadele önce hukuki yollardan başlıyor

Anadolu Grubu’na karşı verilen Termik Santral mücadelesinde, sürecin yasal boyuttan çıktığını ve halkın topyekûn bir direniş sergilediğini ifade eden Başkan Belovacıklı, balık çiftliklerinde de sonuna kadar hukuki haklarını arayacaklarını belirtti.

Haftasonu Gerze Balıkçı Kooperatifi’nde oturduğunu ve oradaki balıkçılarla sohbet ettiğini anlatan Osman Başkan, “bu kafeslerin yapılmaması konusunda ilçemiz balıkçıları bizden çok daha radikal. Kesinlikle desteklemiyorlar” dedi.

Yasal süreç başlıyor

Toplantının sonunda, herkesin görüş birliği doğrultusunda, her türlü siyasi düşünceyi ve görüşü içinde barındıran bir platform oluşturulması gerektiğine karar verildi. İlk etapta 20’ye yakın siyasi parti, STK, dernek ve kuruluşu da içine alan bir platform için düğmeye basıldı. Aralarında Gerze Balıkçı Kooperatifi, Gerze Belediyesi, Gerzeliler Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği,  Gerze’nin Sesi Gazetesi, Yeşil Gerze Çevre Platformu, Muhtar Dernekleri, Atatürkçü Düşünce Derneği, Milliyetçi Hareket Partisi Gerze İlçe Başkanlığı, Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı, Emek Partisi Gerze İlçe Başkanlığı, Halkevleri, Gerze Kültür ve Turizm Derneği, Gerze Belediyespor, Eğitim-Sen ve Türk Eğitim-Sen’in de aralarında bulunduğu birçok kurum, kuruluş ve topluluk bu mücadelede yer alacaklarını bildirdi.

Platformun Yönetim Kurulu Üyeleri ise şu şekilde oluştu:

Osman Başar, Habil Altunel, Sündüz Yuvacı, Uğur Sağır, Nurcan Baydur, Lale Sayar, Semra Demir, İsmet Topçu, Ceren Aşıcı, Nihal Gündoğdu, Zeki Samet Doğru, Gökhan Sertkaya, Ercan Aydilek, Hatice Çelik, Fikri Uyanık, Ahmet Tiryaki, Murat Olgunsoy, Fehmi Bayar, Kaan Töngelci, Ferhat Hançer, Yaşar Aydın, Hasan Kaldırak, Yalçın Aldemir, Turgut Akın, Uğur Çetin, Hüseyin Danacı, Şükrü Harputlu, Serdar Midilli, Hasan Algan, Erhan Başcan.

Haber: Kaan TÖNGELCİ / Gerze'nin Sesi

Erkan TaşErkan Taş