Eğitim
Giriş Tarihi : 24-10-2015 09:03   Güncelleme : 24-10-2015 09:49

Cumhuriyetin Bilinmeyen Yönleri Konuşuldu

Gerze Meslek Yeksekokulu Hoca Ahmet Yesevi Konferans salonunda TRT TÜRK kanalında "Tarihte Yolculuk" isimli programın yapımcısı ve sunucusu İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Alkan tarafından “Bilinmeyen Yönleri ile Cumhuriyetin İlanı" Konulu konferans verildi.

 Cumhuriyetin Bilinmeyen Yönleri Konuşuldu

            Konferansa Doç. Dr. Mehmet Alkan’ın yanı sıra Gerze Meslek Yüksekokul Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Öztoprak, akademisyenler, Kurum ve STK Temsilcileri ile çok sayıda öğrenci katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından açılış ve selamlama konuşmasını yapan Yüksekokul Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Öztoprak, gerçekleşecek konferansın faydalı olacağına inandığını belirterek, imkânlar dâhilinde alanında uzman eğitimcileri çağırmak suretiyle her ay en az iki bilgilendirici seminer ve konferans ile öğrencilerimizi tarihî olduğu kadar sosyal ve ilmî konularda bilgilendirmeyi amaçladıklarının altını çizdi.

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Öztoprak’ın konuşmalarının ardından, sahneye gelen İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Alkan, katılan öğrencilere Cumhuriyetin ilanının öncesi ve yaşanan süreçte meydana gelen dikkat çekici konuları aktardı.
Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyeti siyasi bir yöntemle kurduğunu belirten Alkan, Cumhuriyetin İlanının çok kısa bir sürede olmasına rağmen yapılan devrimlerin geniş bir zamana yayıldığını ifade etti.
Cumhuriyetin ilanı öncesi yaşanan sürece de değinen Doç. Dr. Alkan, Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü’nün milli mücadele sürecini başlattıktan sonra gerçekleştirmiş olduğu özel toplantıları ve kurulma aşamasına kadarki sosyal tutumlarını da katılımcılara aktardı.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyeti bir gecede ilan ettiği iddialarının doğru olduğunu kaydeden Alkan, Atatürk’ün bu bağlamda devrimci bir kişiliğe sahip olduğunu ve kuracağı rejimi çok önceden aklında tasarladığını ve bu kararı da herhangi bir kimseyle paylaşmadan aldığını ifade etti.

Doç. Dr. Mehmet Ö. Alkan konuşmasının son kısmında katılımcılardan gelen soruları içtenlikle yanıtlayarak, merak edilen bazı konulara da açıklık getirdi.

Konferansının ardından Doç. Dr. Mehmet Ö. Alkan’a plaketini Sinop Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kamil Demirci verdi. Plaket takdiminin ardından çekilen hatıra fotoğrafı ile program sona erdi.


 

AdminAdmin