Eğitim
Giriş Tarihi : 29-12-2021 10:53   Güncelleme : 29-12-2021 16:48

Esnaf Ve Sanatkârlara Bilgilendirme Çalışmaları Yapıldı

Mesleki Eğitim Kanununda yapılan değişikliklerin akabinde yetkililer, esnaf ve sanatkârlara yönelik bilgilendirme çalışmaları yaptılar

Esnaf Ve Sanatkârlara Bilgilendirme Çalışmaları Yapıldı

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’ndaki değişikliklerle mesleki eğitim merkezlerinde yeni bir dönem başlıyor. İstihdamı artıracak yeni mesleki eğitim modeli ile mesleki eğitim merkezlerinde eğitim gören öğrencilerin her ay aldıkları asgari ücretin üçte biri kadar ücretin tamamı, artık devlet tarafından ödenecek.

3’ üncü sınıf sonunda kalfa olan öğrencilerin aldıkları ücret, asgari ücretin üçte birinden, asgari ücretin yarısına yükseltildi. Bu ücretin tamamı da devlet tarafından ödenecek.

Ustalık yeterliliği kazanmış olanlar, mesleklerinde en az 10 yıl çalıştıklarını belgelemeleri durumunda Bakanlık tarafından açılan iş pedagojisi Kursu Sınavı’na doğrudan katılabilecek ve başarılı olanlara usta öğreticilik belgesi verilebilecek.

Bu merkezlerdeki öğrenciler dört yıl boyunca iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı da sigortalanacaklar. Mesleki eğitim merkezlerine kaydolabilmek için ortaokul mezunu olmak yeterli, yaş sınırlaması da bulunmuyor. Bu nedenle genç işsizliği azaltmak için önemli bir fırsat sunuyor.

Yetkililer Sahada, Esnaf Ve Sanatkârlara Yönelik Bilgilendirme Çalışmaları Yapmaya Devam Ediyor

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununda yapılan değişiklikler kapsamında Gerze İlçe Milli Eğitim Müdürü Yılmaz Ceylan, Gerze Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Safter Soydan ve Gerze Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Cemal Altunel tarafından esnaf ve sanatkârlara bilgilendirme çalışmaları yapıldı.

Kanundaki değişiklikler ile mesleki eğitim merkezlerinde yeni bir dönemin başladığını belirten yetkililer, kanunda yapılan değişiklikler ile Mesleki Eğitim Merkezine öğrenci kayıtlarının daha cazip hale geldiğini ve yoğun bir talep olduğunu, esnaf ve sanatkarları bilgilendirmek amacıyla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde çalışmalar yapıldığını belirttiler.

Yapılan bu çalışma ile sanayideki ara eleman ihtiyacının ciddi anlamda kapanmış olacağını kaydeden yetkililer ayrıca tüm meslek liseleri bünyesine MESEM (Mesleki Eğitim Merkezi) ilave edildiğini belirttiler.

“3308 sayılı Kanunun 31 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Ustalık yeterliğini kazanmış olanlar mesleklerinde en az on yıl çalıştıklarını belgelendirdikleri takdirde Bakanlıkça açılacak iş pedagojisi kursu sınavına doğrudan katılabilirler. Başarılı olanlara usta öğreticilik belgesi verilir.”

MADDE 14 – 3308 sayılı Kanunun geçici 12 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“2016-2017 eğitim ve öğretim yılı sonuna kadar uygulanmak üzere aday çırak ve çıraklar ile 18 inci madde hükümleri uyarınca işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere, 25 inci maddenin birinci fıkrası kapsamında yapılacak ödemeler asgari ücretin net tutarının yüzde otuzundan, kalfalık yeterliğini kazanan mesleki eğitim merkezi 12’nci sınıf öğrencilerine yapılacak ödemeler asgari ücretin yüzde ellisinden az olamaz.

Mesleki eğitim merkezi programı dışındaki okul ve kurumlarda öğrenim gören öğrencilere ödenebilecek en az ücretin; yirmiden az personel çalıştıran işletmeler için üçte ikisi, yirmi ve üzerinde personel çalıştıran işletmeler için üçte biri; mesleki eğitim merkezi programına devam eden öğrencilere ödenebilecek en az ücretin ise tamamı 25/8/1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun 53 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının (B) bendinin (h) alt bendi için ayrılan tutardan Devlet katkısı olarak ödenir. Bu kapsamda yapılacak ödemeleri on eğitim ve öğretim yılına kadar uzatmaya Cumhurbaşkanı yetkilidir. Staj yapacak işletme bulunamaması nedeniyle stajını okulda yapan ortaöğretim öğrencileri ile öğretim programı gereği staj yapmak zorunda olmayan yükseköğretim öğrencilerinin yaptıkları stajlar bu fıkra hükmü kapsamı dışındadır. Kamu kurum ve kuruluşlarına Devlet katkısı ödenmez.”

“Bu madde uyarınca ödenen Devlet katkısı ödemenin yapıldığı tarihi takip eden iki ay içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesinden İşsizlik Sigortası Fonuna aktarılır.

Birinci fıkrada bu fıkrayı düzenleyen Kanunla yapılan değişiklikler sebebiyle 2021-2022 eğitim ve öğretim yılından önceki döneme ilişkin geçmişe dönük olarak herhangi bir ücret veya Devlet katkısı ödemesi yapılmaz.”

AdminAdmin