Eğitim
Giriş Tarihi : 19-04-2016 17:11   Güncelleme : 19-04-2016 17:20

Meslek Yüksek Okulunda “Turizm ve Sürdürülebilir Çevre İlişkisi“ Konulu Panel Düzenlendi

15 – 22 Nisan Turizm Haftası kapsamında; Tarihi, kültürel ve doğal güzellikleriyle Sinop’un turizm potansiyelinin arttırılması ve geliştirilmesi amacıyla Gerze Meslek Yüksekokulu ev sahipliğinde düzenlenen "Turizm ve Sürdürülebilir Çevre İlişkisi" Konulu Panelde, Sinop Turizmi ve gelişim yolları, alanında yetkin panelistlerin sunumlarıyla değerlendirildi.

Meslek Yüksek Okulunda “Turizm ve Sürdürülebilir Çevre İlişkisi“  Konulu Panel Düzenlendi
 Meslek Yüksek Okulu Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonunda gerçekleşen panele; Yüksekokul Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Öztoprak, Sinop Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Fatih Deniz, Sinop Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. AlpayTırıl, Yüksekokul Müdür Yardımcımız ve Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Mehmet Keskin, Müdür Yardımcımız Öğr. Gör. Funda İnce, Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Cemalettin Kaya, Sinop Antik Otel Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yılmaz, Milli Eğitim Şube Müdürü Mustafa Ataman, Kurum ve Daire Amirleri, Turizm Sektörü Temsilcileri ile birlikte Sinop Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu  Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı ve Gerze Otel ve Turizm Meslek Lisesi öğrencileri katıldılar.

Sinop Üniversitesi tarafından Sinop Turizmine katkı sağlamak amacıyla hazırlanan ‘Sinop Tanıtım Filmi’nin gösterimiyle başlayan etkinliğin açış konuşmasını Yüksekokul Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Öztoprak yaptı. Sinop turizminin genel olarak deniz ve kum öğeleriyle anıldığına dikkat çeken Öztopak, “Sinop’ta deniz ve kum turizminin yanı sıra; kültürel ve tarihi turizminde ön plana çıkartılması gerekiyor. Seyit Bilal ile Alâeddin Cami ile birçok tarihi öğeyi bünyesinde barındıran ilimiz, geliştirilen kültürel doku ile çok daha iyi bir noktaya gelecektir” dedi.

 Ardından Sinop Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Fatih Deniz'in moderatörlüğünde gerçekleşen "Turizm ve Sürdürülebilir Çevre İlişkisi" konulu panelde ile olarak, Sinop Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alpay Tırıl’ın, "Turizmin Kırsal Kalkınmada Rolü ve Önemi" konulu bir sunum yaptı.

 Turizmin gelişmesinde kır faktörünün önemine değinen Tırıl, “Günümüzde kırın boşalması ile birlikte hem kentlerimiz, hem de turizm faaliyetlerimiz zarara uğramıştır. Kır geleneğinin yaşatılması için kültürel ve sosyal hayatın diri tutulması ve devletin geliştirdiği projeler ile önlem alması gerekiyor. Bu anlamda tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilir olması ve geliştirilmesi de büyük önem arz ediyor” dedi.

 Daha sonra söz alan Sinop Antik Otel Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yılmaz, "Konaklama İşletmelerinde Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Çevre Yönetim Uygulamaları" konusunu "Yeşil Yıldız Örneği" ile değerlendirdi.

 Konuşmasında çevre kirliliğindeki yaygınlaşmaya değinen Yılmaz, “Tarımsal faaliyetlerden verim alınabilmesi için çevre kirliliğinin önlenmesi gerekiyor. Bu bağlamda yasal zorunluluklar ve yaptırımlar uygulanmalı. Bugün Turizm hizmeti veren otellere yönelik geliştirilen ‘Yeşil Yıldız’ uygulaması, maalesef yalnızca 30 otelimizde mevcut. Bu sayı oldukça az. Çevresel faktörlerin Turizme olan etkileri göz önünde bulundurularak her işletmenin sürdürülebilir çevre etkeniyle alakalı projeler geliştirmesi gerekiyor” dedi.

 Ardından konuşan Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Cemalettin Kaya ise, "Sinop'un Kültürel Değerlerinin Sürdürülebilir Turizm Çerçevesinde Değerlendirilmesi" konusunu işledi.

 Sinop’un kültürel ve tarihi önemine değinen Kaya, “Sinop’un tarihi ve kültürel dokusunun turizme kazandırılması için projeler geliştirilmeli. Gençlerin kendi tarihimiz ve kültürümüz üzerindeki bilgi ve hâkimiyeti de bu anlamda çok önemli. Sinop tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, köklü bir kent. Bu yönünün turizm gelişiminde kullanılması lazım” şeklinde konuştu.

 Panelde "Sürdürülebilir Turizm İlkeleri Çerçevesinde Sinop İli Doğa Turizmi Potansiyeli" üzerine bir sunum yapan, Yüksekokul Müdür Yardımcısı ve Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Mehmet Keskin, katılımcılara Sinop'un doğal güzelliklerden istifade edilerek geliştirilecek Turizm faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.

 İkini Dünya Savaşından itibaren gelişen sanayinin, çevre kirliliği ve turizmi olumsuz yönde etkilediğini belirten Keskin, “Bugün sürdürülebilir başlığı altında, turizm ve çevre ilişkisini ele alıyoruz. Sürdürülebilir demek, gelecek nesillere emanet etmek demektir. Turizmin gelişmesi için çevre faktörünün önemi büyüktür. Çevrenin yaşanılabilir olması, hem turizmin hem de gelecek nesillere bırakılan emanetin ihya edilebilmesi anlamına geliyor. Bu anlamda turizmin yerel halkın da fikir ve isteklerini göz önünde bulundurarak planlı ve sürdürülebilir bir şekilde dizayn edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 Toplumumuzda turizm konusunda farkındalığı artırmak, iç turizmi canlandırmak ve halkın turizm hareketlerine katılımını sağlamak amacıyla gerçekleştirilen panel Gerze Cumhuriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan ikramlarla sona erdi.

 

 

Yılmaz GökgözYılmaz Gökgöz