Eğitim
Giriş Tarihi : 22-08-2022 10:26   Güncelleme : 22-08-2022 10:37

"Mesleki eğitim meselesi, memleket meselesidir"

Gerze İlçe Milli Eğitim Müdürü Yılmaz Ceylan, Mesleki Eğitimde yapılan dönüşüm ile ilgili Gerzelilere bilgilendirme yaptı

"Mesleki eğitim meselesi, memleket meselesidir"

İlçe Milli Eğitim Müdürü Yılmaz Ceylan, Ülkemiz genelinde olduğu gibi, İlçemiz Gerze Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde faaliyet gösteren ''Mesleki Eğitim Merkezi Programı'' ile ilgili Gerzelilere bilgilendirme duyurusunda bulundu.

İlçemiz Gerze Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde faaliyette bulunan Mesleki Eğitim Merkezi Programları ile meslek kültürü ile kalifiye eleman yetiştirilerek, ülkemizin meslek sahibi insan ihtiyacını karşılayabilmek adına çalışmalar sürdürüldüğünü belirten Ceylan, bu programlar ile ekonomimizin temel yapı taşı olan işletmelerin çırak ihtiyacının karşılanarak, çırak öğrencilerin ahilik kültüründen gelen usta-çırak ilişkisiyle, mesleklerini iş başında öğrenmelerinin sağlandığını kaydetti.

Programların meslek temelli eğitim içermekte olduğunu ve geleneksel Ahilik Sistemine benzediğini, öğrenme odaklı olarak gerçekleştiğini ifade eden İlçe Milli Eğitim Müdürü Yılmaz Ceylan, “öğrencilerimiz, 9. Sınıftan 12. Sınıf sonuna kadar haftanın 4 gününü işletmelerde, mesleki eğitimlerini usta gözetiminde yapmakta olup; sadece haftada 1 gün okula gelerek, genel bilgi ve meslek derslerini görmeye devam eder. Yani İşletmeler ve sanayicilerimiz ihtiyaç duyduğu kalifiye insan gücünü 4 yıl gibi bir zamanda kendisi yetiştirmektedir. Bu 4 yıllık süreçte öğrencilerin sağlık ve iş kazası sigortası Devletimiz tarafından yapılmakta ve 9-10-11. Sınıflarda asgari ücretin % 30'u oranında, 12. Sınıftan itibaren de en az asgari ücretin yarısı kadar ücret alabilecek ve bu ücret Devletimiz tarafından 9. Sınıftan itibaren öğrencilerimize ödenerek, öğrencilerimiz hem kendi harçlıklarını kazanacaklar hem de aile bütçesine katkı sağlayabileceklerdir.

Meslek Lisesi Programını tercih eden öğrencilerimize 3. Yılın sonunda ''Kalfalık'' 4. Yılın sonunda da ''Ustalık Belgesi'' verilecek ve öğrencilerimiz diğer meslek lisesi öğrencileri gibi ''Meslek Lisesi'' Diploması alarak mezun olabileceklerdir. 

En az ortaokul mezunu olan ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olan herkes, yaş sınırlaması olmaksızın, Mesleki Eğitim Programına katılabilecek,   herhangi bir birimde eğitim verebilecek standartlarda atölye ve işletmesi bulunan işyerinde, usta öğreticilik belgesine sahip çalışanı bulunan bir işletmeyle sözleşme imzalanmasının ardından sisteme dahil olabilecektir.”

MESLEKİ EĞİTİM MESELESİ, MEMLEKET MESELESİDİR

“Liselerden mezun olan öğrencilerimiz de aynı şekilde bir işletmeyle sözleşme imzalayarak 6 aylık bir süreçte fark derslerini alarak, Meslek Lisesi Diploması alabilmekte yine meslek lisesinin her hangi bir bölümünü bitirmiş meslek lisesi mezunları da bir işletmeyle sözleşme imzalayarak,  6 aylık bir sürede başka bir alanda Meslek Sahibi olabilmekte ve Meslek Lisesi Diploması alabilmektedir. Yine bu öğrencilerin sağlık sigortası, iş kazası sigortası ve en az asgari ücretin %50 olan ücretleri, Devletimiz tarafından karşılanmaktadır. 

Bu sistemle işletmelerin ve sanayicilerimizin ihtiyaç duyduğu kalifiye işgücünün yetiştirilmesi hedeflenmektedir.  Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanımız Mahmut Özer  Mesleki eğitime ve dolayısı ile sanayinin ihtiyaç duymuş olduğu kalifiye iş gücünün yetişmesine, büyük önem vermektedir.

Ayrıca Milli Eğitim Bakanımız Mahmut Özer, Ağustos/2022 ayında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile İşbirliği protokolü imzalamıştır. MEB ile TOBB işbirliğinde yapılan bu protokol ile sektörde meydana gelen gelişmeler ile eğitim sisteminin eş güdümünü sağlamak, sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağı ihtiyacını karşılamak ve istihdama katkı sağlamak amacıyla, ülkemiz genelinde TOBB'a bağlı Oda/Borsalar ile Mesleki Eğitim Merkezlerinin ortak çalışmasının sağlanması amaçlanmaktadır.

Resmi gazetede yayınlanan Mesleki Eğitim Kanununda ki değişikliklerle birlikte Mesleki Eğitimde büyük bir dönüşüm başlamıştır. Bu dönüşümle birlikte Sinop ölçeğinde Sanayinin gelişmesinde en büyük sorunlardan biri olan kalifiye iş gücü sorunu kısa zamanda çözülecektir” diye konuştu.   

İlçe Milli Eğitim Müdürü Yılmaz Ceylan, geçmiş yıllarda olduğu gibi 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılında da devam edecek olan; Mesleki Eğitim Merkezi Programlarının Gerze Halkına hayırlı olmasını dileyerek, ''tüm öğrencilerimizi, özellikle açık öğretimde okuyan ya da devamsızlık yüzünden okuldan ayrılan ve eğitim öğretimin dışına çıkan öğrencilerimizi, meslek sahibi olmak isteyen herkesi Mesleki Eğitim Merkezlerimize bekliyoruz'' duyurusunda bulundu.

AdminAdmin