Eğitim
Giriş Tarihi : 08-05-2017 17:27   Güncelleme : 08-05-2017 18:46

Müsteşar Yardımcısı Gerze MYO'da Konuştu

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Selçuk Sert, Denizcilik Meslek Yüksekokuları 6. Öğrenci Çalıştayı dolayısıyla ilçemiz Gerze Meslek Yüksekokulu’nu ziyaret etti

Müsteşar Yardımcısı Gerze MYO'da Konuştu

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Selçuk Sert, Denizcilik Meslek Yüksekokuları 6. Öğrenci Çalıştayı dolayısıyla ilçemiz Gerze Meslek Yüksekokulu’nu ziyaret etti.

 

13 üniversiteden 17 eğitim elemanının katıldığı çalışma grubu toplantından çıkan sorunlar ve bu sorunların çözümüne yönelik önerileri, öğretim elemanlarıyla yaptığı toplantıda değerlendiren Sert, daha sonra Gerze MYO öğrencilerine bir konferans verdi.

 



Binali Yıldırım’ın sözüyle başladı

Denizciliğin gerçekten Dünya için vazgeçilmez bir unsur olduğunu belirten Sert, denizciliğin çok önemli ekonomik ve siyasi sonuçları olduğunu söyledi. Dünya’daki ticaretin büyük bir kısmının denizlerde döndüğünü vurguladı. “Konuşmaya çok değerli büyüğüm, uzun yıllar çalışma fırsatı bulduğum Başbakanımız Binali Yıldırım’ın bir sözüyle başlamak istiyorum” şeklinde konuşan Müsteşar Yardımcısı, Yıldırım’ın “Dünya’da denizler olmasa insanların yarısı açlıktan yarısı da donarak ölür” sözüne vurgu yaptı.

 

“Cumhurbaşkanımızın babası bir gemi kaptanı”

Türkiye’de eğitim ve öğretimin Milli Eğitim Bakanlığı inisiyatifinde olduğunu hatırlatan Sert, “bu konuda bir şansımız var. Milli Eğitim Bakanlığı’nın başında şu an bir gemi kaptanı görev yapıyor” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın babasının da bir gemi kaptanı olduğunun altını çizen Ahmet Selçuk Sert, “Başbakanımız gemi inşa mühendisi. Tüm Dünya’nın denizcilik konusunda kabul ettiği bir büyüğümüz. Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Ahmet Arslan da bir gemi inşa mühendisi” şeklinde konuştu. Bütün bunların denizcilik sektörünü geliştirebilmek için büyük bir şans olduğunun altını çizdi.

 

180 bin gemiadamımız var

Türkiye’nin gayrisafi milli hasılasının yaklaşık yüzde 9’nun denizcilikle ilgili alanlardan geldiğini belirten Sert, “Denizcilik 2023 hedeflerine ulaşabilmek için olmazsa olmazımız. Denizciliği geliştirmek adına iyi bir projeniz varsa, yaşadığımız çağda finansman bulmak için çok da zorlanmazsınız” dedi.

 

Denizcilik sektöründe başarı yakalayabilmek için asıl unsurun insan olduğuna dikkat çakan Müsteşar Yardımcısı, denizciliği yaşam biçimi haline getirmenin ve İngilizce bilmenin başarıya sağlayacağını söyledi. Sert, “denizle barışık denizciler yetiştirebildiğiniz takdirde ülkemiz de üzerine düşen payı alacaktır. Şu an geldiğimiz noktada 180 bin gemi adamımız var. Çin’den sonra Dünya’nın en fazla gemi adamı sahip ülkesiyiz. Fakat bunun sadece 110 bin tanesi son beş yıl içerisinde belgesini göstererek faaliyet göstermiş” diye ifade etti.

 

“Denizcilik sevgisini yaşayın ve yaşatın”

Bayrağı ve uyruğu ne olursa olsun, bütün denizcilerin aynı denizi kullandığını söyleyen 6. Öğrenci Çalıştayı konuğu, “Dünya üzerinde yaklaşık 1 buçuk milyon denizcimiz var ve bunun sadece binde biri Türk denizcisi. Bunu yakın bir gelecekte kısa vadede 10 katına çıkarmamız gerekiyor. Bunun için de sevgi çok önemli bir unsur. Bizler bayrağı sizlere devredeceğiz ve zaman da göz açıp kapayıncaya kadar geçiyor. Sizler de zamanı gelince kardeşlerinize devredeceksiniz. Sizlere en büyük tavsiyem mutlak ve mutlak surette denizcilik sevgisini yaşayın ve yaşatın. Bunun için okullarda kuracağınız kulüpler, dernekler, yelken kulüpleri çok önemli bir argümandır. Sizler ilkokul, ortaokul, lise çağındaki kardeşlerinizi, okuduğunuz okullara özendirmeniz ve denizci olarak arkanızdan gelmelerini sağlamanız çok önemli bir misyon” şeklinde konuştu.

 

Hazırlık sınıfı olması lazım

Gerze’de 15 bin kişinin yaşadığını söyleyen Sert, ilçemizde yaşayan ilkokul öğrencileri için denizciliğin bir cazibe merkezi olması için burada okuyan abileri ve ablalarıyla tanışmaları gerektiğini belirtti. Liman Başkanı’na bu konuda çok önemli bir görev ve misyon düştüğünü belirtti.

 

Bir kez daha İngilizce’ye bilmenin önemine vurgu yapan Sert, “işin temelini kurduktan sonra mutlaka İngilizceyi öğrenmelisiniz. Denizcilik bölümündeki okullarda bir hazırlık sınıfının olması lazım. Yoksa İngilizce bilmeden bırakın binde bir oranı artırmayı, Türk bayraklı gemilerde dahi çalışma mümkün değil. Denizciliğe olan sevgiden sonra en önemli unsur İngilizce bilmek. Geri kalan konular çok rahat çözebileceğiniz konular” dedi.

 

“Denizci bir millet değiliz”

Türk insanının yeteneğinin ve becerisinin tüm Dünya’yla rekabet edebilecek güçte olduğunu belirten Müsteşar Yardımcısı, “gerçekten çok özel bir pratik zekamız var. Her alanda çok hızlı bir şekilde hareket edip mesafe alabiliyoruz. 180 bin gemi adamımızın 70 bini hiç denize çıkmıyorsa biz denizci bir millet değilizdir. Biz uzun yıllar şehir merkezlerimizi denizden bir kilometre, iki kilometre içerde kurduk. Her ne kadar tarihte çok iyi denizcilerimiz varsa da, denizle içiçe yaşamış bir ülke de değiliz. Bunu değiştirmek de sizlerin gayretleriyle, çalışmalarıyla olacak” şeklinde konuştu.

Konferans Gerze MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Alev Erenler'in kapanış konuşması ve plaket takdiminin ardından sona erdi.


Kaan Töngelci / Gerze'nin Sesi
Erkan TaşErkan Taş