Eğitim
Giriş Tarihi : 12-11-2015 16:26   Güncelleme : 12-11-2015 16:56

Okul Servis Şoförlerine Eğitim

Okul Servis Şoförlerine Eğitim Toplantısı Düzenlendi

Okul Servis Şoförlerine Eğitim
 Gazi Mustafa Kemal  İlk Okulu toplantı salonunda yapılan toplantıda İlçe Milli Eğitim Müdürü Özgür Tokgöz, Okul servis şoförleriyle bir araya geldi.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube ve İlçe Jandarma Trafik Şube ile ortaklaşa yapılan eğitim toplantısında, servis şoförlerinin dikkat etmesi gereken konular görüşüldü. Yapılan toplantının ayrıntıları şu şekilde;
       Servis aracı İçerisindeki tüm öğrencilerin, can güvenliğinden servis şoförleri sorumludur.  Servis içerisindeki öğrencilerin aracın camından dışarıya doğru sarkabileceklerini aklınızdan çıkarmayın. Bunu önlemek amacıyla öğrencilerin yetişebilecekleri camları sabitlemeniz gerekmektedir. Öğrencilerin bu davranışlarını engellemek servis şoförünün görevidir.
       Trafik kurallarına uymanız ve aracınızda gerekli donanımları bulundurmanız gerekmektedir.
       Servis şoförü olarak servis aracı hareket etmeden önce tüm öğrencilerin oturduğundan emin olun.
       Servis aracı hareket etmeden önce öğrencilerin tamamının geldiğine dikkat edin.
       Öğrenciler araçtan inerken tamamının indiğinden emin olduktan sonra hareket edin.
       Çocuklar sabah kalktıklarında anne babaları dışında ilk muhatap oldukları kişiler sizlersiniz. Sizler güne gergin, öfkeli, moralsiz başlıyorsanız çocuklarında öyle güne başlama ihtimalleri yüksek.
       Sizler güne neşeli, güler yüzlü başlıyorsanız çocuklarında güne öyle başladıklarını görüyoruz. Dolayısıyla çocuklarla iletişiminizde çocuğun gününü olumsuz etkileyecek sözlerden ve davranışlardan kaçınmanız gerekir.
       Sizin trafik kurallarını ihlal etmeniz çocuğun  kafasında “evet kurallar ihlal edilebilir” imajını doğurabilir. Dolayısıyla kural ihlaliniz yarın onun kanunları ihlal etmesine sebep olabilir. Siz görmeyebilirsiniz ama sözleriniz, hareketleriniz, kural ihlalleriniz onun gelecekteki hayatına etki etmektedir.
       Çocuklar çevrelerinde gördükleri hemen hemen her olayı ve durumu zihinlerine kaydederler ve büyüklerin karşılaştıkları problem durumlarını nasıl çözdüklerine bakarak onları örnek alırlar.
       Bu durumu her zaman göz önünde bulundurarak çocuklara karşı davranışlarınızda özenli olmalısınız. Ayrıca onlara örnek olmalısınız.
       Okuldaki eğitimin ailede, çevrede ve okul servis ortamında desteklenmesi gerekir.
       Siz Servis şoförleri taşıdığınız mesuliyetin farkında olarak işinizi yapmalısınız. Taşıdığınızın yük değil en değerli varlık olan insan olduğunu unutmayın ve davranışlarınızla çocuklara örnek olun. Biz çocuğa ne kadar 'sigara içme' dersek diyelim. Eğer yanında biz içiyorsak çocuk bu hareketi modeller.
       Çocuğa dürüst olmak öğretilmez, dürüstlük örnek alınır. Öğretmen isterse sabahtan akşama kadar 'Kırmızı da geçmeyin' desin, servis sürücüsü geçerse çocuk, ‘Demek ki polis yokken geçilebilir' veya 'Kırmızı da geçip geçmemek duruma göre değişir' diye algılar.
       Saçı başı darmadağınık, elleri ve tırnakları pis, elbiseleri ütüsüz ve kirli, ayakkabıları çamurlu bir kişinin ağzından bal damlasa bile ; bizde saygı uyandırması, inandırıcı olması ve ciddiye alınması mümkün değildir.
       İnsanın dış görünümünün birinci unsuru temiz ve bakımlı olmaktır.
       Beden kokularına çözüm bulunmalıdır.
       Deodorant ve diğer kokular aşırı kullanılmamalıdır.
       Saç bakımı, sakal tıraşı ve cilt bakımı düzenli yapılmalıdır
       Giyim kuşam kadar yüz ifadesi de dış görünümde önemlidir. Hoş ve ayarında bir gülümseyiş, sizin daha sıcak algılanmanızı, daha kolay iletişim kurulabilecek geçimli bir insan olduğunuzu belirtir.
       Sebebi ne olursa olsun, öğrenciye karşı fiziki müdahalede bulunmamalıdır.
       Öğrencilere şaka niyetle de olsa argo          sözcükler sarf edilmemeli, kaba davranılmamalıdır.
       Öğrenciler arasında sükunet sağlanmalı, kavga etmelerine izin verilmemelidir.
       Yerine oturan öğrencilerin kemerlerini bağlayıp bağlamadıkları kontrol edilmeli ve tüm öğrenciler kemerleri bağlanmadan hareket edilmemelidir.
       Öğrenciyle birlikte cadde geçişlerinde, şoförün sizi görebilmesi için mutlaka aracın önünden dolaşarak karşıya geçilmelidir. Aynı şekilde yolun zıt tarafından alınan öğrenci de mutlaka aracın önünden dolaşarak servise bindirilmelidir.
       Araç hareket etmeden öğrencileri sayılmalı, gelmeyen öğrenci okul yönetimine bildirilmeli
       Araç camlarının kapalı olmasını sağlanmalı Camdan elini, başını çıkartan veya dışarıya herhangi bir şey atan öğrenciye derhal müdahale edilmelidir.
       Öğrenciyi mutlaka velinin kendisine veya yönlendirdiği birine teslim edin.

ARACINIZ KAZA YAPARSA
       Derhal öğrencilerin sağlık durumunu kontrol edin.
        Kaza küçük çaplıysa öğrencilerin araçtan inmesine müsaade etmeyerek güvenliğini sağlayın .
       Kaza büyük hasarlıysa ve yangın ihtimali varsa derhal öğrencileri araçtan çıkarın, yol kenarında güvenli bir noktaya toplayın.
       Vakit kaybetmeden  yetkililere haber verin.
       Velileri arayarak durumdan haberdar edin.

Seda ŞengülSeda Şengül