Eğitim
Giriş Tarihi : 25-11-2016 18:55   Güncelleme : 28-11-2016 13:33

Sinoplu Kadın Girişimcilere Yüzde 90 KOSGEB Desteği

Gerze Meslek Yüksekokulu (GMYO)’nda “Devlet Destekleri Bilgilendirme Günleri Etkinliği” yapıldı. Etkinlik, KOSGEB Tekmer Koordinasyon Birimi ve GMYO Teknoloji Transfer Ofisi Yöneticiliği tarafından ortaklaşa gerçekleştirildi.

Sinoplu Kadın Girişimcilere Yüzde 90 KOSGEB Desteği

Gerze Meslek Yüksekokulu (GMYO)’nda “Devlet Destekleri Bilgilendirme Günleri Etkinliği” yapıldı. Etkinlik, KOSGEB Tekmer Koordinasyon Birimi ve GMYO Teknoloji Transfer Ofisi Yöneticiliği tarafından ortaklaşa gerçekleştirildi.

Konuyla ilgili gazetemiz mikrofonlarına konuşan KOSGEB Sinop Müdürü Nedim Kaşıkırık, “İstanbul’da destek yüzde 50 oranındayken, Sinop’ta bu oran destek modeline göre yüzde 70’lere, bayan girişimci olduğu zaman da yüzde 90’lara kadar çıkıyor” dedi.

Avrupa Kobi Haftası çerçevesinde öğrencilerle buluştuklarını belirten Kaşıkırık, şu an için öğrenci odakları çalıştıklarını, ama talep doğrultusunda işletmelerle de ilgili çalışma yapabileceklerini belirtti. 2009 yılına kadar KOSGEB’in sadece sanayi ve yazılım sektörlerine destek verdiğini, şimdi ise eğitim, sağlık, tarım, hayvancılık ve eğlence sektörü haricinde bütün sektörlere destek verdiklerini açıkladı.

 

“Avrupa’ya açılmak isteyene destek”

Gerze’de şu an için ofislerinin bulunmadığını belirten Kaşıkırık, 2012 yılında Sinop’ta hizmete başladıklarını ve Sinop ofisinden tüm il ve ilçelere hitap ettiklerini söyledi. Sadece 4 günlük bir eğitimle girişimcilik belgesi alınabileceğini belirtti.

Türk girişimcilerin Avrupa’ya açılmasıyla ilgili de çalışmaların bulunduğunu belirten KOSGEB Müdürü, “6 bin uzmanın yer aldığı uluslararası bir program yürütüyoruz. Amacımız Türkiye’deki işletmelerin Avrupa’ya, Avrupa’daki işletmelerin de Türkiye’ye açılabilmesi, birbirleriyle buluşması yönünde” şeklinde konuştu. Avrupa pazarı hakkında bilgi sahibi olmayan işletmelere pazar bulunması ve pazar hakkında bilgi verilmesi yönünde destekleri olduğunu belirten Kaşıkırık, ilk defa ihracat yapanlara KOSGEB’in lojistik desteğinin de olduğunu dile getirdi. Avrupa’ya açılmak isteyen girişimcilerin de sadece KOSGEB’le sınırlı kalmamalarının, birçok kamu kurumunun teşvik ve desteklerinin bulunduğunun altını çizdi.

 

Sinop’a destek büyük

Sinop’un gelişmekte olan bir Pazar olduğunu belirten Kaşıkırık, “KOSGEB olarak iller 6 farklı destek kategorisinde değerlendiriliyor. 1 en düşükken, 6. derece en fazla. Sinop ise 5. derecede yer alan bir il” dedi. İstanbul gibi büyük yerleşim yerlerin de desteklerin yüzde 50 civarında olduğunu, ama Sinop’ta bu oranın yüzde 70’lere, kadın girişimci olması durumunda ise yüzde 90’lara çıkabildiğini ifade etti.

İlk defa işletme açıp KOSGEB’den faydalanmak isteyen girişimcilerin mutlaka girişimcilik eğitimi ve sertifikası alması gerektiğini belirten Kaşıkırık, öğrenci olmanın şart olmadığını, isteyen herkesin KOSGEB’e başvurup ücretsiz sertifika programından yararlanabileceğini belirtti. Sertifikasını alan kişilerin, koşullar sağlandığı takdirde 50 bine kadar hibe, 100 bine kadar da geri ödemeli girişimcilik desteğinden yararlanabileceğini sözlerine ekledi.

 

Öğrenciler bilgilendirildi

KOSGEB adına öğrencilere sunum yapan Mustafa Bayrak, Dünya’da her 100 kişiden 19’unun girişimcilik faaliyetlerine başladığını, gençlerin üniversiteye gitmek yerine girişimci olmayı tercih ettiklerini söyledi. “Eğitim seviyesi arttıkça cesaret düşüyor, girişimciliğin niteliği zayıflıyor” diyen Bayrak, eğitim seviyesinin yeni ihtiyaçları doğurduğunu ve bu ihtiyaçların da girişimciliğe engel olduğunu söyledi.

 

Girişimcilik dersi almak yeterli

KOSGEB Tekmer Koordinasyon Birimi Yöneticisi Mehmet Samet Erdem ise, girişimci olabilmek için sertifika programına katılmanın zorunlu olmadığını belirtti.  Üniversitelerinde girişimcilik dersleri alan öğrenciler de,  bu dersi aldıkları dönemi bitirmeden KOSGEB’e başvurularını yaparlarsa, gerekli şartları sağladıkları takdirde sertifika programına girmiş gibi değerlendirileceğini belirtti.

Erkan TaşErkan Taş