Güncel
Giriş Tarihi : 18-03-2022 14:16   Güncelleme : 18-06-2022 13:52

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü

18 Mart Çanakkale Zaferinin 107. yıl dönümü ve Şehitleri Anma Günü kapsamında çelenk sunma töreni ve Şehitleri Anma Programı gerçekleştirildi.

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü

Hükümet Konağı önünde yapılan çelenk sunma töreniyle başlayan anma programında ilk olarak Kaymakamlık çelengi İlçemiz Kaymakamı Tekin Dundar, tarafından Atatürk anıtına sunuldu.

Ardından Belediye Başkanlığı çelengini Belediye Başkanı Cevat Şensoy anıta bıraktıktan sonra şehitlerimiz için saygı duruşunda bulunuldu. Sonrasında okunan İstiklal Marşı ile çelenk sunma töreni sona erdi.

Çelenk sunma töreninin ardından program, Sedat Işıdı Kültür ve Sanat Merkezinde devam etti

Sedat Işıdı Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekleştirilen program ise saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü koordinasyonunda Gerze Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından hazırlanan ve sunuculuğunu Gerze Anadolu İmam Hatip Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Çağlar Sarıtaş' ın yaptığı 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Programında günün anlam ve önemini belirten konuşmayı, Gerze Anadolu İmam Hatip Lisesi Okul Müdürü Zeki Sağır yaptı.

Çanakkale Deniz Muharebesi’ndeki üstün başarıya ve inanca dikkat çeken ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk, başta olmak üzere cephede savaşan tüm askerlerimizi yâd eden Sağır, “Selam olsun Çanakkale’ de vatanı ve namusu için can veren şehitlere,  selam olsun Çanakkale gazilerine, selam olsun yüreği Çanakkale Şehitlerimizin ideali ile atan vatan sevdalılarına, selam olsun Çanakkale Zaferi’ nin 107. Yıl dönümünde salonumuzu dolduran kıymetli misafirlerimize.

Tarihin akışını değiştiren nice şanlı zaferler vardır. Çanakkale Zaferi de bunlardan biridir. Yüreği sarsılmaz bir imanla ve vatan aşkıyla çarpanların hayasızca bir işgale gövdesini siper ettiği yerdir Çanakkale. Mehmetçiğin din, devlet, vatan ve millet, ezan ve bayrakları uğruna toprağa düştüğü yerdir Çanakkale. Enginlere sığmayıp taşan bir milletin yeniden var oluş destanı yazdığı yerdir Çanakkale.

Anadolu’ nun her köşesinden Rumeli’ den, Bağdat’ tan, Şam’ dan, Üsküp’ ten, Bosna’ dan kopup gelmiş, dilleri ve renkleri farklı ama davaları aynı olan bir milletin omuz omuza verdiği mücadelenin adıdır Çanakkale. Kadınıyla erkeğiyle ecdadımızın taşıdığı bir sancak, her karışında o aziz ruhu barındıran bir topraktır Çanakkale.

Tarih boyunca hiçbir millete nasip olmayan ve Müslüman Türk milletin kahraman evlatlarınca verilen bir büyük mücadelenin adıdır Çanakkale. Şairin ifadesiyle Bedrin aslanlarının kükrediği ateşten bir imtihandır Çanakkale. Kınalı kuzuların gül bahçesine girercesine şahadete atıldığı bir yerdir Çanakkale.

Çanakkale’ yi Çanakkale yapan gelenler değil, gelenleri karşılayan asil ruhtur. O öyle bir ruhtur ki, çelik ve barut inancın, imanın ve azmin karşısında yenik düşmüştür. O öyle bir ruhtur ki, esir yaşamaktansa özgür ölmeyi yeğlerim diyen insanların ruhudur. Davaları büyüktü, onların davası vatan davasıydı.

Çanakkale öyle bir yerdir ki, yokluk varlığı yenmiştir, maneviyat maddiyatı yenmiştir, özgürlük sömürgeyi yenmiştir, esaretin zincirini kırmıştır. Ve o gidenler, o yüz binler, canlarını hiç düşünmeden bu toprağa verenler için yüce Allah diyor ki:  “Onlara ölü demeyiniz, onlar diridirler” ve biz biliyoruz ki, şu an bizi izliyorlar ve buradalar, yanımızdalar ve onların taşıdığı o asil ruh, biliyoruz ki bizim damarlarımızda. O ruhun kıpırdanışlarını hissediyoruz, onun için onlara ölü diyemeyiz.

Böyle bir başarı sadece işgalcilerin güç ve gururunu değil, milletimizin makus talihini de yenmiştir. Bu çetin mücadele düşman güçlerinin dikkate almadıkları bir nokta vardı. O da sadece silahlar değil, onu kullanan insan ve iman gücüyle  beslenen inançtı. Millet olarak ateşten gömlek giydiğimiz bu var olma mücadelesinde Müslüman Türk milleti topuyla, tüfeğiyle, kanıyla bayraklaştırmak istediği bağımsızlığı, karşısındaki muazzam güce rağmen, yılmadan ve fedakarca kazanmış Akif’ in dediği “Ey şehit oğlu şehit, isteme benden makber, sana aguşunu açmış bekliyor peygamber” müjdesine nail olmuştur.

Bu vesileyle üzerinde yaşadığımız bu kutsal toprakları bizlere vatan yapan rabbimize hamd ediyor,  başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere milletimizin varlığının, birliğinin ölümsüz sembolleri aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.  

Program, "Çanakkale Deniz Zaferi" adlı video gösterimi ve sonrasında Gerze Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan "Çanakkale Destanı" adlı tiyatro gösterimi ile devam etti.

18 Mart Çanakkale Zaferi'yle ilgili  öğrenciler arasında düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere Kaymakam Tekin Dundar, Belediye Başkanı Cevat Şensoy ve Refik Kaymakam Özgür Özer tarafından ödülleri takdim edildi.

18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Programı Kaymakam Tekin Dundar’ın şehit yakınlarına ve gazilerimize vermiş olduğu yemek programı ile son buldu.

AdminAdmin