Güncel
Giriş Tarihi : 14-05-2020 15:51   Güncelleme : 14-05-2020 16:32

2020 Zekât ve Fitre Bedeli

2020 yılı zekât ve fitre bedeli Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklandı

2020 Zekât ve Fitre Bedeli

İslam’ın 5 şartından biri olan zekât ve yalnızca Ramazan Ayına mahsus olan fitre (fıtır sadakası) bedeli Gerze Müftülüğü ’nün internet sitesinde de yayınlandı.

Zekât; dinen zenginlik ölçüsü kabul edilen (nisap) miktarda mala sahip olan kimselerin sırf Allah rızası için maldan belli bir kısmını belirli kişilere kayıtsız şartsız vermesine denir.

Zekât verilecek mallar beş çeşittir. Bunlar; altın, gümüş, ticaret malları, para ve hayvanlardır. Bunlarla beraber birde toprak ürünlerinden öşür (zekât) vermek gerekir. Günümüz tarım şartlarının getirmiş olduğu masraflar çıkarıldıktan sonra geriye kalan ürünün nisap miktarına (yaklaşık 650 kg.) ulaşması halinde tabi yollarla sulanan arazilerde onda bir, masraf veya emekle sulanan arazide yirmide bir oranında zekât verilmesi gerekir.

Nisap miktarına ulaşan bu ürünlerin üzerinden bir yıl geçmesi aranmaz. Senenin herhangi bir döneminde zekât verilebilir.

Nisap, zekâtla yükümlü olmak için esas alınan zenginlik ölçüsüdür. Bu ölçü, altında 20 miskal (80,18 gr) ,devede 5,sığırda ve manda da 30,koyun ve keçide 40 adettir.

Zekât verecek kişi dinen bakmakla yükümlü olduğu; anne, baba, dede, nene, çocuklarına ve torunlarına zekât veremez.

Zekât verecek vatandaşlara yardımcı olmak için Türkiye Diyanet Vakfı otomatik zekât hesaplama programı oluşturarak vatandaşların hizmetine sunuldu.

https://zekathesapla.tdv.org/ linkinden zekât verecek vatandaşlar ilgili programa ulaşabilirler.

2020 Fitre Bedeli 27 TL

Fıtır sadakası Ramazan Ayına ve Ramazan Bayramına ulaşma sevincini elde etmenin şükrü olarak dinen zengin sayılan Müslümanın, bayram namazından önce belirli kimselere vermesi gereken sadakadır.

Günümüzde fıtır sadakası miktarının belirlenmesinde, kişinin bir günlük (iki öğün) normal gıda ihtiyacını karşılayacak miktarın ölçü alınması daha uygundur. Kişi dinen zengin sayılanlara, annesine, babasına, dedesine ve ninesine, çocuğuna, torununa ve eşine fıtır sadakası veremez.

AdminAdmin