Güncel
Giriş Tarihi : 06-11-2020 10:06   Güncelleme : 06-11-2020 10:22

Acısu'nun Şifalı Suyu Mercek Altında

İlçemiz sınırları içerisindeki Acısu Köyüne ismini veren doğal kaynak suyu ve mesire alanı incelendi

Acısu'nun Şifalı Suyu Mercek Altında

Sinop İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Yahya Çınkıl ve İl Genel Meclisi Başkanı Yakup Üçüncüoğlu ilçe merkezine 6 kilometre uzaklıktaki su kaynağını yerinde inceledi, köy muhtarı Fikri Uyanık'tan bilgi aldı.

Genel Sekreter Çınkıl suyun tahlil edilmesini istedi.

Suyun bilhassa Acısu Köyü sakinleri için büyük önem taşıdığını kaydeden Köy Muhtarı Fikri Uyanık, gerek kaynağın etrafından yapılacak düzenleme gerekse de kaynağın çevresinde ki düzenleme ile buranın cazibe merkezi haline dönüşebileceğini kaydetti.

Fikri Uyanık: "Bu su köyümüzün doğal maden suyu. Bölgemizin şifalı kaynak suyu.

Bu su hazmı kolaylaştırıyor, birçok cilt hastalıklarına, özellikle de ayak mantarlarına iyi geliyor. Bazı insanların ayaklarındaki mantarlar rahatsızlığına şifa bulduğunu biliyoruz.

Suyun kükürt ve demir ihtiva ettirdiğini biliyoruz. Ne kadar terli olursan ol bu suyu ne kadar içersen iç asla dokunmuyor.

Eskiden meşrubat günümüzde ki kadar yoktu. Ramazan aylarında Gerzeliler Acı Su olmadan iftar sofrasına oturmazdı. İnsanlar acı suyu alabilmek için sıraya girerlerdi. Büyüklerimiz illaki iftar zamanı bu sudan içmeden iftar yapmazdı. Ben veya birçok kişi özel fıçılar yaptırarak bu maden suyunu ilçede satıyordu.

Ama şimdilerde birçok asitli içecek türünün piyasaya çıkmasıyla birlikte köyümüze ait maden suyunun eski tanınırlığı biraz azaldı" dedi.

ACI SU EFSANESİ

Suyun efsanesi hakkında da bilgi veren Muhtar Fikri Uyanık: "Bölgemizde herkesin bildiği Yenikent Köyü Çeçe Mahallesinde Çeçe Sultan hazretlerinin kabri bulunmaktadır.

Çeçe Sultan'ın Sinop'ta yatan Seyyid İbrahim Bilal Hazretlerinin kardeşi olduğu rivayet edilir. Ve Bir rivayete göre de Seyyid İbrahim Bilal Hazretlerinin şehit olduğunu duyan Çeçe Sultan değneğini yere vurduğunda bu acı suyun çıktığına inanılır. Bunun efsanesi de bu olaydır" diye konuştu.

Sinop İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Yahya Çınkıl suyun tahlil edilmesini isteyerek, kaynağın ilçe için tarihi bir öneme de sahip olduğunu söyledi.

AdminAdmin