Güncel
Giriş Tarihi : 18-02-2021 10:10   Güncelleme : 18-02-2021 16:41

"Amaç, İş Sağlığı ve Güvenliği"

Gerze Orman İşletme Müdürlüğü tarafından orman köylüsüne Mesleki Yeterlilik Belgesi verilmeye başlandı

"Amaç, İş Sağlığı ve Güvenliği"

Gerze Orman İşletme Müdürlüğü için köylerimizde yapılan orman emvalinin kesimi ile ilgili yaşanan sıkıntıların aşılması noktasında Gerze’de de Mesleki Yeterlilik Belgesi vermeye başladı.

Konuyla alakalı olarak bilgisine başvurduğumuz Gerze Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri daha önce Sinop ve ilçelerinde bu belgenin alınamadığını fakat daha sonra Bakanlığın konuyla alakalı olarak sendikalara, bazı kooperatiflere ve mühendislere sınav yapma yetkisi verdiği kaydedildi.

2012 yılı sonrası bazı meslekleri icra edebilmek için zorunlu hale gelen Mesleki Yeterlilik Belgesi, Meslek Yeterlilik Kurumunun yetkilendirdiği kuruluşlar tarafından yapılan sınavlar sonucunda başarılı olan kişilere verilebiliyor.

Bu kapsamda, eğitici belgelerini alan Gerze Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri de orman köylüsü ve iş yapmak isteyen vatandaşlara Mesleki Yeterlilik Belgesi vermeye başladı.

Mesleki Yeterlilik Belgesi almak isteyen vatandaşların eğitim kurslarına katılarak verilen eğitimleri almalarından sonra sınava tabi tutulduklarını belirten Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri, sınavın 3 aşamadan meydana geldiğini belirttiler.

İlk aşamanın mülakat olduğunu söyleyen yetkililer, “belge almak isteyen vatandaşlarımız başvurularını yaptıktan sonra ilk olarak mülakata giriyorlar, mülakat, 3 kısımdan oluşuyor; ilk kısım iş sağlığı ve iş güvenliği, ikinci kısım orman çalışmaları, üçüncü kısım ise ormanla ilgili genel konuları kapsıyor. Bizler vatandaşa sorular soruyoruz, vatandaşın verdiği yanıtlara uygun olarak da puanlamalar yapıyoruz.

Mülakattan sonra sürütme sınavı yapıyoruz, bu sınav ağaç sürütürken kritik hatalar dediğimiz hataların yapılmaması, vatandaşın canını koruyabilmesi için dikkat etmesi gereken kuralları kapsıyor.

Üçüncü ve son sınavımız da kesme sınavı; ağaçların nasıl kesildiği, kesim sırasında iş güvenliği kurallarına uyup uyulmadığı ile ilgili bir sınav.

Belgeyi alabilmek için 70 ve üzeri bir puan almak gerekiyor. Kursların ve sınavların amacı aslında bir işçiyi standart seviyeye ulaştırmak, iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uygun olarak ağaç kesmesini sağlamak.

Şu ana kadar toplamda 32 köylümüze belge verdik, yaklaşık 90 vatandaşımız daha kayıt yaptırdı, fakat hava şartları nedeniyle eğitimlere ve sınavlara bir süre ara verdik” diye konuştular.

AdminAdmin