Güncel
Giriş Tarihi : 14-02-2019 11:59   Güncelleme : 14-02-2019 13:14

Anılar bir kez daha canlandı

1956 Yılının 13 Şubat akşamında Gerze’de yaşanan yangın felaketinin 63.yıl dönümünde anma programı gerçekleştirildi

Anılar bir kez daha canlandı

Gerze’nin yakın tarihinde geçirdiği 1956 büyük yangın felaketinin yıl dönümünde Gerze Belediyesi tarafından anma programı organize edildi.

Say Aile Çay Bahçesinde gerçekleşen program, ilk olarak yangında hayatlarını kaybeden canlarımız için saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı. Yapılan saygı duruşuna itfaiye araçları da sirenleri ile eşlik etti. Gerze’de yankılanan siren sesleri, bir kez daha tüyleri ürpertirken yaşanan acıları da tekrar akıllara getirdi.

 

Yaşanan acıların anlatıldığı anma programının açılış konuşmasını Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı gerçekleştirdi. Yangınla ilgili anılarını anlatan Başkan Belovacıklı, Gerze’nin yangın öncesinde bu bölgenin ekonomisine yön veren bir ilçe olduğunu, ekonominin çok canlı olduğunu belirterek; “Araştırdık, Girit Adası ile o dönem ilçemizde yaşayan Rumların akrabalık ilişkisi var. Yangından sonra Girit’e akrabalarının yanına giden Rum vatandaşlar var. Bir kısmını bulduk. Bununla ilgili turizm derneği bir çalışma yürütüyor. Zeytin ve zeytinyağı ticareti o zaman bölgemizde ekonominin birinci sırasında. Filostos inciri de bir tek Gerze’de ve Girit adasında bulunuyor. Ceviz yine çok miktarda üretimi ve satışı yapılıyor. Sandıklanarak gemilerle ilçemizden Rusya’ya gönderilen incir ve cevizin ekonomik getirisi oldukça iyiymiş. Yangından önce 8 bin nüfusu olan Gerze, felaket sonrasında göç vermesiyle 3 binlere kadar düşmüş. Yaklaşık dört yıl sonra yangın evleri 17-18 Temmuz 1960 tarihinde yangınzedelere teslim edilmiş. Bizlerde bu tarihi festival tarihi olarak ilçemizde kutlamaya devam ediyoruz” dedi.

 

“Gülkurusu Yemeniler”

Başkan Belovacıklı, konuşması sonrasında Gerze yangınını “Gülkurusu Yemeniler” ismiyle kitaplaştıran ve programa katılan yazar Bora Demir’i, misafirlere tanıttı. Demir’e bir de plaket takdiminde bulunan Belovacıklı, Gerze yangınını kaleme döktüğü için ayrıca teşekkür etti. Yazar Bora Demir, anne tarafından Gerzeli olduğunu ve rahmetli dedesi ve anneannesine itafen bu kitabı yazdığını belirterek onlardan dinlediği yangın anılarını kaleme döktüğünü dile getirdi. Bora Demir’in bu kitabı Gerze ve Gerze yangınıyla ilgili yazılan üçüncü kitap olma özelliği taşıyor. Daha önce Gerzeli Yazar Hür Kalyoncu’nun kitabı “Antik Carusa/Şirin Gerze” ve Gerze’nin büyüklerinden İsmail Mızraklı’nın “Gerze’m” kitabı okuyucuyla buluşmuştu.

“Yangın milat olarak kabul edildi”

Gerçekleştirilen anma programına yoğun katılım sağlanırken yangına tanıklık eden yaşça büyük isimlerde hatıralarında kalanları misafirlerle paylaştı. Gerze yangının bir milat kabul edildiğini söyleyen Gerzeli Avukat İsmail Hakkı Gülenç, yaşanan bu felaketin büyüklerin dilinde “yangından önce/yangından sonra” olarak kalıplaştığını vurguladı ve milat olarak kabul edildiğini ifade etti.

Yangınla ilgili anılarını anlatan isimlerden sonuncusu ise Eski Gerze Belediye Başkanı ve Milletvekili Alaattin Şahin oldu. Yangın öncesinde parlak bir dönem yaşayan Gerze’nin, yangınla birlikte uzun yıllar toparlanmaya çalıştığını, yangının kötü hatıralarını üzerinden atmaya çalıştığını ancak oldukça zaman aldığını aktardı.

Anıların paylaşıldığı anma gecesine Başkan Belovacıklı’nın yanı sıra CHP Gerze İlçe Başkanı Emine İlknur KARA ve yönetimi, AK Parti Gerze İlçe Başkanı Vahdettin ÖZDEMİR, Ak Parti Gerze Belediye Başkan Adayı Cevat ŞENSOY, İl Genel Meclis Üyeleri Necmettin ÇAKIR ile Ahmet BURMA, Belediye Meclis Üyesi Arif Recep GÜRSES, CHP Gerze İl Genel Meclis Üyesi Adayı İrfan SAĞIR, ADD Başkanı Hüseyin Şahin, Sinoplu Şairler ve Yazarlar Derneği (SİYASAD) üyeleri, Mahalle Muhtarları ve yangını yaşayan saygıdeğer büyüklerimiz katıldı.

                

Seda ŞengülSeda Şengül