Güncel
Giriş Tarihi : 11-12-2015 16:42   Güncelleme : 13-12-2015 10:26

Aykın, Tarihi Caminin Projesini Üstlendi

Mimar Mehmet İsmet Aykın, projelerini gazetemizle paylaştı.

Aykın, Tarihi Caminin Projesini Üstlendi
 İlçemizin başarılı Mimarlarından olan ve Türkiye genelinde bir çok projeye öncülük eden Mimar Mehmet İsmet Aykın, gazetemize gerçekleşecek yeni projeler hakkında bilgiler verdi.

12 yılı aşkın bir zaman diliminde eski yapıları koruma ve yaşatma anlayışı ile çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Aykın, bu kapsamda Antakya Kale Surları, ST Simon Manastırı, Bakras Kalesi, Hatay Kırıkhan Ruhban Okulu ve Klisesi, Bodrum Kadı Kalesi, Göreme Açıkhava Müzesi, Datça Knidos Antik tiyatrosu, Erzurum ve Kars Bölgesi Osmanlı ve Selçuklu dönemine ait medrese ve camiler ve buna benzer bir çok tarihi ve kültürel yapıyı onararak, gelecek nesillere armağan ettiğini ifade etti.



Mimar Sinan'ın eserlerini restore etmek onur verici

Mimar Mehmet İsmet Aykın ayrıca İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü tarafından kendisine teslim edilen Mimar Sinan tarafından 1554 yılında yapılmış olan Gazi Ahmet Paşa camiinin röleve, restitüsyon ve restorasyon çalışmalarını üstlenmekten dolayı büyük bir onur duyduğunu dile getirdi.

Aykın ayrıca Kültür Bakanlığı tarafından Atatürk'ün Kurtuluş Savaşını Başlattığı Samsun Gazi Müzesi'nin  de şahsı tarafından projelendirildiği ve teşir, tanziminin de kendisine ait olduğunu, Osmanlı dönemine ait olan Balıkesir, Denizli, Malatya ve Diyarbakır'da bulunan tren garlarının da projelerini  yürüttüğünü belirterek, bu gibi tarihi ve manevi değeri yüksek mekanlarda çalışmaktan mutluluk duyduğunu kaydetti.

Gerze ile ilgili projelerini anlattı

Konuşmasında Gerze ile alakalı yürütmüş olduğu projelerine de değinen Mimar Mehmet İsmet Aykın, Gerze'de ekonomik kazanç gözetmeksizin bir çok proje hazırladığını belirterek, Bir çok sivil mimari ve tarihi esere proje hazırlayarak onarım çalışmaları yürüttüğünü ifade etti.

Aykın ayrıca önümüzde ki yaz dönemi için ilçemiz Samsun yolu girişi dört yol ağzında bulunan tarihi yapının AB Projesi kapsamında Mimarlar Odası, Halk Eğitim Müdürü ve Gerze Belediyesi ortak çalışması ile restore edileceğini duyurarak, daha bir çok projenin hazırlık aşamasında olduğunu sözlerine ekledi.

Seda ŞengülSeda Şengül