Güncel
Giriş Tarihi : 18-05-2023 15:31   Güncelleme : 20-05-2023 13:02

Bandırma Vapurunun Gerze’ den geçişi unutulmadı

Atatürk’ ün Bandırma Vapuru ile Gerze’ den geçişinin 104. yıl dönümü kapsamında ‘Ata’ ya Selam’ programı gerçekleştirildi

Bandırma Vapurunun Gerze’ den geçişi unutulmadı

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ ün 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’ a çıkarken 18 Mayıs günü Bandırma Vapuru ile Gerze’ den geçişi unutulmadı.

Atatürk’ ün Bandırma Vapuru ile Gerze’ den geçişinin 104. yıl dönümü Gerzelilerin katılımıyla Tarihi Deniz Fenerinde kutlandı. İlki geçtiğimiz sene yapılan programın bu sene 2. düzenlendi.

İlçemizin tanınan simalarından Ali Kalay, bu programı yapmaya karar vermelerinin arkasındaki hikayeyi anlattı. Kalay, “ 3 sene önce bir yerde oturuyoruz. Antrenörlerimiz, sporcularımız var öyle bir çağrışım yaptı hadi dedik deniz fenerine gidelim. Geldik buraya, 16 Mayıs 1919 tarihinde İstanbul’ dan yola çıkan Bandırma Vapuru 18’ inde Sinop’ a geldi ve buradan da Samsun’ a hareket etti. Bizde bunu kutlamak için hep beraber bir arada bulunuyoruz” diye konuştu.

ATATÜRK’ ÜN SİNOPLULARA YAZDIĞI KARTI BULAMADIK

Emekli Gerzeli Mürsel Yılmaz’ da anneannesinin bu olayın şahidi olduğunu ve her zaman anlattığını kaydederek, “18 Mayıs 1919 günü Atatürk Sinop’ a geldiği gün Sinop halkının Atatürk’ ten haberi yok. Gemide Mazhar Tevfik Bey var, kendisi Sinop Valisi. Üsküdar Polis Müdürüydü Sinop’ a tayin oldu. Mazhar Tevfik karaya çıkarak balıkçılara dedi ki beni bırakın, gemide Çanakkale kahramanı Mustafa Kemal Paşa var, Sinoplular o zaman gemiye hücum ettiler, ‘paşam ille karaya gel’ diye.

Rivayete göre Atatürk’ ün midesi tuttuğu için karaya çıkamadığı ve Sinoplulara bir kart yazdığı söyleniyor. Avukat İsmail’ le aradık bulamadık. Kartta şu yazıyor: “rahatsızlığım dolayısıyla karaya çıkamadığım için üzgünüm.”

Fakat benim anneannem 1903 doğumlu Feride Apaydın. Onun tarifini anlatıyorum, o gün Sinop’ ta İncedayı Mahallesinde Paşa geldi diye bir söylenti olmuş. Anneannem Feride Apaydın, mahalledeki komşularla beraber şimdi şehir kulübünün olduğu yer İskeleye gidiyorlar, orada paşayı gördüğünü söylerdi” diye konuştu.

Program Bandırma Vapurunun Gerze’ den geçtiği düşünülen saatte katılımcıların denize el sallamasıyla sona erdi.  

AdminAdmin