Güncel
Giriş Tarihi : 02-11-2017 10:56   Güncelleme : 02-11-2017 14:52

Başkan, Kafes Balıkçılığına Karşı Mücadele Başlattı

Gerze'de kurulması planlanan balık çiftlikleriyle ilgili Gerze Su Ürünleri Kooperatifi, bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantı sonunda 'kafes balıkçılığına' karşı mücadele kararı alındı

Başkan, Kafes Balıkçılığına Karşı Mücadele Başlattı

Gerze'de kurulması planlanan balık çiftlikleriyle ilgili Gerze Su Ürünleri Kooperatifi, bigilendirme toplantısı düzenledi. Toplantı sonunda 'kafes balıkçılığına' karşı mücadele kararı alındı.

İskele Çay Bahçesinde gerçekleştirilen toplantıya katılan STK temsilcileri bilgilendirilerek balık çiftliklerinin olumsuz etkileri anlatıldı.

Toplantıya katılan Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı, konuyla ilgili olarak ''Bu konu bütün Gerzelileri ve Gerze'de yaşayan vatandaşlarımızı ilgilendiriyor. Bu toplantının daha çok katılımla gerçekleşmesini isterdim. Vatandaşlarımızın bu konu hakkında duyması ve öğrenmesi gereken önemli bilgiler var. Yapılan araştırmalar ve edindiğimiz bilgilere göre bu balık tesisleri son derece çevreye zararlı olmasının yanı sıra turizm konusunda da Gerze'ye darbe vuracak etkisi var. Bu siyasi bir durum değildir. Gerze'nin geleceğini ilgilendiren bir konudur. Denizde ki doğal yaşamı olumsuz yönde etkileyecek olan bu tesisler kurulduğu takdirde Gerze'ye ekonomik yönden de zarar verecek. Yaz aylarında deniz turizmi için gelen yazlıkçılar Gerze'ye uğramaz, çünkü denizimiz temizliğini kaybedecek. Turizmimize balta vurulacak. Hep birlikte bu yapılmak istenen tesislere karşı durmalıyız. Gerze'mizi kimseye yedirmeyiz. Burada büyük iş STK'lara düşüyor. İnsanlarımız bilgilendirilmeli. Önümüzdeki günlerde daha geniş çaplı bilgilendirme toplantısı yapacağız. Tüm vatandaşlarımızı bu konuya duyarlı olmalarını ve toplantımıza katılmalarını bekliyoruz'' açıklamasında bulundu.

Gerzeli Balıkçılara İstihdam Yalanına İnanmayın

Başkan Belovacıklı, Gerzeli balıkçıları istihdam ve iş konusunda ikna etmeye çalıştıklarını söyleyerek;''Yapılacak tesislerde kafes başı 15 kişi alacağız, yerli balıkçıların teknelerini kullanacağız gibi vaatlerde bulunuyorlar. Balıkçılarımızı ikna etmek için iş konusunda vaatlerde bulunuyorlar. Bu tesisler kurulduğu takdirde yerli balıkçılarımızın avlanma alanı daralacak. Ağ atacak yer kalmayacak. Kafeslerin her biri 950 tonluk kafesler. Sinop Yakakent arasını istila edecekler. Yerli balıkçılarımız kendi denizinde avlanmakta zorlanacak. Yapılan vaatlere inanmayın'' dedi.

Deniz'de koku oluşur, olta balıkçılığı biter

Yakakent'te yaşayan Gerzeli çevrecilerden emekli öğretmen Recai Kuruoğlu'da toplantıya katılarak balık çiftlikleri ile ilgili önemli bilgiler paylaştı. Yakakent'te hali hazırda bulunan balık çiftliklerinin olumsuz etkilerini bizzat gördüğünü belirterek; uygulanan yemleme yönteminin oldukça zararlı olduğunu, bu yemleme ile birlikte denize çok fazla kimyasal maddenin karıştığını ve bir süre sonra denizde ki oksijenin azalarak canlılara zarar verdiğini belirtti. Sözlerinin devamında sadece denize değil, çevreye de oldukça zararlarının olduğunu söyleyen Olgunsoy, denizde bir süre sonra kokunun meydana geldiğini, bu durumun çevre insanlarını oldukça rahatsız ettiğini ve olta balıkçılığının bittiğini söyledi.

Çiftliklerde yetişen balıklar GDO'lu

Gerze Belediyesi Çevre Mühendisi Uğur Çetin’in de katıldığı panelde Çetin, yaptığı araştırmalar da kurulan bölgede meydana gelen problemler hakkında vatandaşlarımızı bilgilendirdi.

    Çetin, yaptığı açıklamada; “Öncelikle yemlemede kimyasal ürünler kullanılacak.Hiç bir firma veya Fakülte yemleme yönteminde kimyasal ürün dozajının varlığını kabul etmemezlik yapamıyor.Yapılan açıklamalar hep bu seviyenin düşürüleceği yönünde.Ancak yaşanılan ve kanıtlanmış bir durum var ki yemleme esnasında kullanılan kimyasal maddeler denize ve canlılara zarar verecek.Azot ve fosfor içeren bu ürünler belli bir süre sonra ilçemizin ve Sinop’un incisi olan Hamsi Balığı’nın da  göç yolunu değiştirmesine sebep olacak.Örneğin Palamut Balığı yörüngesini değiştirerek Yakakent’e uğramamaya başlamıştır.Bu durum aslında balıkçılığı bitirdiği gibi Balıkçılık ile geçinen esnafa da zarar veriyor.GDO’lu balık yediriyorlar insanlara.Bu tesis planlanırken Gerze- Sinop arasına 32 adet havuz(Kafes) olarak planlandı.Yani 1 milyon m²’lik bir alan Kafes Balık Yetiştiriciliği donatılacak.Bu da Gerze ve Sinop’ta balıkçılığın ve deniz turizminin sonu demek.Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü firmanın kimyasal katkı maddelerini azaltacağını taahhüt ettiği yazısını bize göndererek gerçekleşmesi gereken ÇED sürecinin yapılmayacağını belirtiyor aslında.Bizler gerekli çalışmaları ve dökümanları hazırlayarak gerek hukuki sürecimizi başlatacağız gerekse vatandaşlarımızı daha fazla bilgilendireceğiz” dedi.

Çetin, bir sonraki toplantının 07 Kasım Salı günü saat: 18:00'de Say Çay bahçesinde yapılacağını ve daha kapsamlı bir bilgilendirme toplantısı olacağını belirterek Gerze'yi ilgilendiren bu konuda tüm Gerzelileri toplantıya davet etti.

Ercan ÖZCAN / Gerzeninsesi

 

Seda ŞengülSeda Şengül