Güncel
Giriş Tarihi : 05-09-2018 18:32   Güncelleme : 05-09-2018 19:12

Başkandan İmar Çıkışı…

Belediye Başkanından İmar Uygulaması Çıkışı…

Başkandan İmar Çıkışı…

Gerze Belediye Meclis toplantı salonunda yapılan Eylül ayı meclis toplantısında ilçemizle ilgili önemli kararlar alındı.

Özellikle ilçemizde yaklaşık iki yıldan bu yana devam etmekte olan 18 İmar uygulaması ile ilgili olan bölüm büyük ses getirdi.

Başkan konuyla alakalı olarak “Kimseye Verilemeyecek Gram Hesabımız Yok"

Belediye Başkanı Osman Belovacıklı, yaklaşık iki yıldan bu yana devam etmekte olan yeni İmar Kanuna ilişkin yaptıkları uygulamalar hakkındaki eleştirilere açıklık getirdi.  Osman Belovacıklı, yaptıkları uygulamalar ile vatandaşın yararını düşündüklerini ancak her şeye rağmen kimseyi mutlu edemediklerini belirtti.
Belovacıklı, İmar uygulamalarında Belediye'ye ve şahsına gelen eleştirilerin haksız yere olduğunu söyleyerek " Kimseye verilemeyecek hesabımız yok " dedi.

Ardından Belovacıklı, "Biz hiçbir Belediyenin yapamadığını yaptık. Şeffaf Belediyecilik yaptık. Vatandaşın bilgi alma hakkını gözettik. 2 yıldır 18 uygulaması için emek verdik. Bir kaç eleştiri aldık diye bundan vazgeçmek de istemiyoruz. 18 uygulamasına kararlılıkla devam edeceğiz. Ben memurlarımın arkasındayım" ifadelerini kullandı.

"6 Bin Lira Tazminat Ödedik"

Başkan Osman Belovacıklı, meclis toplantısında geçmiş bir olaydan da örnek verdi.  
"Belediye olarak kanalizasyon çalışması yaptığımız sırada, ağaçlarıma zarar verdiniz diyerek hakkımızda dava açıldı. İki yıl boyunca mahkemelere gittik geldik. İki yılın sonunda 2 erik 1 incir ağacı için 6 bin lira tazminat ödedik" dedi. 
Ancak 18 uygulaması ile bu tür sorunlarla karşılaşılmayacağını belirtti.

"Kaçmadım Görevimin Başındayım"

Daha sonra konu hakkında söz verilen Gerze Belediyesi Harita Mühendisi Gönül Erol, 18. Madde uygulamasının kamu yararına olduğunu, vatandaş yararına yapılan bir işlem olmadığını belirterek, konuşmasını şu şekilde sürdürdü.

"Hiç kimse hiç bir şey bilmeden hakkımızda sayısız cümle kullanıyor bu memlekette. Yaptığımız işlemlerde hiçbir hukuksuzluk yok. Vatandaşlar kanunu bilmeden hakkımda türlü hakaretlerde bulunuyor. İzne çıktığımda 18. madde uygulamasından kaçtı diyerek hakkımda iftiralarda bulunuldu. Kaçmadım ve görevimin başındayım" diyerek, 18 uygulaması ile ilgili hazırlamış olduğu kanuni bilgileri detaylı birer belge olarak bütün belediye meclis üyelerine verdi ve 2 yıldan bu yana devam eden 18. madde imar uygulaması ile ilgili kararların arkasında durulmasını istedi.

Gündem şu şekilde devam etti :

  • Belediye ye ait taşınmaz gayrimenkullerin Tefe Tüfe oranında %10 fiyat artışı
  • Yeni Belediye Mezarlığına ek olarak yeni bir parselin takas yoluyla dahil edilmesi,
  • Çarşı Mahallesi 33 pafta,227 ada, 45 nolu parselde imar planı değişiklik talebi, aynı mahallede bulunan 32 pafta, 150 ada,56 nolu parselde ilave imar planı talebi, devamında 32 pafta,151 ada, 1 nolu parselde imar planı değişikliği talepleriyle ilgili komisyon kararlarına uyuldu.
  • Meclis Toplantısı 2 yıldır ilçemizde uygulamaya konulan 18 uygulamasıyla ilgi yapılan basın açıklaması ile devam etti.
  • Meclis Toplantı gündeminde, Hamidiye Mahallesi 17 pafta, 200 ada, 603 nolu parselde ilave imar planı talebi, Abdaloğlu köyü 11 pafta, 1863 nolu parselde ilave imar planı talep maddeleri komisyona sevk edildi.
  • Mecliste alınan karar ile Belediyeye ait taşınmazların kirasına %10 zam yapıldı. Daha sonrasında Şehit Mutlu Kaymakçı’nın isminin cadde, park veya sokağa verilmesi talebi oylanarak kabul edildi. Ardından meclis dolu kadro değişikliği talebinin görüşülmesi ile sona erdi.

18.Madde Uygulaması Nedir?
    İmar uygulamasından beklenen; düzgün yapılaşmanın yanı sıra, aynı zamanda o belde halkının; oturma, çalışma, dinlenme, ulaşım, sağlık, sosyal, kültürel ve güvenlik ihtiyaçlarına da çözüm bulmaktadır. Bu olanakların sağlanması, zeminde bazı tesislerin de yapılmasını gerektirir. Bütün bu tesisler için uygulama sahası içerisinde yer ayrılmasına, bunun için de kaynağa ihtiyaç bulunmaktadır. İşte bu kaynak düzenleme sahasına giren tüm taşınmazlardan, yüzölçümlerine göre eşit oranda kesinti yapılmak suretiyle sağlanır.

    Düzenleme işlemi, düzenleme sahasındaki gayrimenkullere, imar planı ve mevzuat hükümlerine uygun yapılanma olanağını sağlamakta, böylece gayrimenkulde değer artışı gündeme gelmektedir. Bu değer artışının kamuya dönüşü ise düzenleme ortaklık payı (DOP) alınmak suretiyle bir ölçüde sağlanmaktadır. (3194 sayılı İmar Kanununun 18. maddesi ve Anayasa Mahkemesinin 22.10.1991 E:1991/5, K:1991/2101 sayılı kararı)

    DOP kesintisini yapılabilmesi için imar planının onaylanmış olması yeterli değildir. İmar kanununun 18. madde uygulamasının yapılması gerekir. Aynı yasanın 15. ve 16. maddesinin uygulanmasında da DOP kesintisi yapılmaz. (Danıştay 6. Dairesinin 14.12.1993 tarihli E:1993/1004 , K:1993/5355 sayılı kararı)
                                      DOP KESİNTİSİ HANGİ TESİSLER İÇİN YAPILIR?
     -MEB ‘e bağlı ilk ve orta öğretim alanları                  -Toplu taşıma yeri
     -Yol                                                                                   - Çocuk bahçesi
     -Meydan                                                                          -Yeşil saha
     -Park                                                                                 -İbadet yeri
     -Otopark                                                                          -Karakol
     -Pazar yeri 

Seda ŞengülSeda Şengül