Güncel
Giriş Tarihi : 24-01-2021 16:38

Belediyenin Açıklaması Şaşırttı

Gerze Belediyesi, CHP Gerze İlçe Örgütünün belediye mülklerinde kiracı olan esnaftan kira alınmaması çağrısına bakın nasıl yanıt verdi?

Belediyenin Açıklaması Şaşırttı

CHP İlçe Örgütü ve CHP'li Belediye Meclis Üyeleri geçtiğimiz günlerde Gerze Belediyesine belediye mülklerinde kiracı olan esnaftan kira alınmaması hususunda çağrıda bulunarak, konuyla ilgili bir basın açıklaması yayınlamış ve Gerze Belediyesine de bir dilekçe sunmuştu.

Gerze Belediyesi konuyla ilgili resmi sitelerinden kamuoyunu bilgilendiren bir yazı paylaştı. Bizlerde “Tarafsız ve Objektif” habercilik ilkesi kapsamında Gerze Belediyesinin Resmi İnternet Sitesinde yayınlamış olduğu duyuruyu noktasına virgülüne dokunmadan (her ne kadar basına açıklama yollamasalarda) aynı şekilde gazetemizde yer veriyoruz;

KAMUOYUNA DUYURUMUZDUR

Bugün ilçemizde yerel bir haber sitesinde çıkan habere istinaden kamuoyuna bilgilendirmek adına bu yazıyı paylaşmaktayız.

Tarafımıza verilen dilekçeye cevap verilme süresi 1 ay olup, bu süre beklenmeden böyle bir talebin basına yansıtılması yalnızca bilgi kirliliği yaratmaktadır.

“İlgi (a) sayılı dilekçe incelenmiş olup;

Çin’in Vuhan kentinde başlayarak dünyayı tehdit etmeye devam eden Koronavirüs (Covit-19) hastalığına karşı Devletimiz tüm kurumları ile salgından vatandaşlarımızı korumak ve salgının yayılmasını engellemek amacıyla önlemler almaya devam etmektedir. İçişleri Bakanlığı tarafından alınan tedbirler gereği faaliyetleri durdurulan işyerlerinin yanı sıra koronavirüs tehlikesi nedeniyle bazı işyerleri de bu durumdan ekonomik olarak olumsuz şekilde etkilenmiştir.
İlgi (b) sayılı genelge ile Kamu kurumlarınca alınan ve alınacak tedbirler nedeniyle geçici olarak faaliyetleri durdurulan işyerleri kullanılamayacağından; faaliyetlerinin durdurulduğu süre boyunca kira bedeli tahakkuk ettirilmemesi ayrıca bu süreler kadar sözleşme sürelerinin uzatılması uygun görülmüştür.
İlgi (c) sayılı genelge ile Kamu kurum ve kuruluşları tarafından alınan önlemler sonucunda veya pandemi sürecine bağlı olarak faaliyetleri durdurulan veya faaliyette bulunamayan işletmelerden faaliyette bulunmadığı döneme ilişkin olarak irtifak hakkı, kiralama ve benzeri kullanımdan kaynaklanan ve ilgili mevzuatınca ödenmesi gereken bedellerin veya tutarların tahsil edilmemesi ayrıca bu süreler kadar sözleşme sürelerinin uzatılması uygun görülmüştür.
İlgi (ç) yönetmeliğin 6. maddesinde ‘’(Ek fıkra: RG-21/08/2014-29095)
Belediye Başkanı, acil durumlarda lüzum görmesi halinde belediye meclisini bir yılda üç defadan fazla olmamak ve her toplantı bir birleşimi geçmemek üzere toplantıya çağırır. Olağanüstü toplantı çağrısı ve gündem üç gün önceden meclis üyelerine yazılı olarak duyurulur ve ayrıca mutat usullerle ilan edilir. Olağanüstü toplantılarda çağrıyı gerektiren konuların dışında hiçbir konu görüşülemez.’’ denilmektedir.
Yukarıda da açıklandığı üzere; İçişleri Bakanlığı tarafından alınan tedbirler gereği faaliyetleri durdurulan işyerlerinden ilgi (b) ve ilgi (c) genelgeler kapsamında kira ücretleri alınmamaktadır. Ayrıca kamu kurum ve kuruluşları tarafından alınan önlemler sonucunda veya pandemi sürecine bağlı olarak faaliyetlerinde azalma meydana gelen işyerleri ile ilgili olarak belediyemizin ilgili birimlerine ilgi (c) sayılı genelge yayınlanmasına müteakip Başkanlık Makamınca talimat verilmiştir. Konu ile ilgili gerekli inceleme ve araştırmalar tamamlanmış olup, Şubat 2021 ayı olağan meclis gündemine alınacaktır.

Belediye Meclis Çalışma Yönetmeliğinin 6. Maddesinde de belirtildiği üzere belediye meclisi acil durumlarda bir yılda üç defadan fazla toplanamaması, 2021 yılının ilk ayında bulunmamızdan dolayı ilgili konunun Şubat ayı olağan meclis toplantısı gündemine alınması uygun bulunmuştur.

Kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

AdminAdmin