Güncel
Giriş Tarihi : 27-10-2016 16:21   Güncelleme : 24-10-2017 17:33

Bir Meslek Daha Yok Oluyor

Yorgancılık mesleği yok olmaya yüz tutan meslekler arasında yerini aldı

Bir Meslek Daha Yok Oluyor

 Yorgancılık mesleği yok olmaya yüz tutan meslekler arasında yerini aldı. Gelişen teknoloji ile birlikte yorgancılık mesleği de yok olmayla karşı karşıya

İnsan yaşamını daha kolay ve yaşanılır kılan teknolojinin hayatımıza girmesiyle birlikte ‘el emeği göz nuru’ el sanatlarının önemi gün geçtikçe azalıyor. Özellikle sünger ve elyaf üretiminin başlaması ile birlikte yorgan yapımına olan ilgi oldukça düştü.

Fabrikasyon yorganların çıkmasıyla birlikte asırlardır süre gelen ve son yıllarda yok olmaya yüz tutan yorgancılık mesleğinde yeni ustalar yetişmiyor.

Yorgancılık mesleğini 46 yıldır icra eden ve 25 yıldır da ilçemizde hizmet veren Mustafa Usta, ''Fabrika işi suni ve sağlıksız ürünlerin tercih edilmesi yüzünden, yorgancılık artık tarih oluyor'' dedi.

Ömrünün yarısından fazlasını bu mesleğe veren Usta ''İşlerimiz biraz durgun gidiyor. Eskisi kadar talep yok. Bir zamanlar genç kız çeyizlerinin en önemli parçalarından olan, rengarenk kumaşlarla ve bin bir emekle işlenerek dikilen yorganların yerini, hazır satılan makine üretimi yorgan ve battaniyeler aldı. Kültürün önemli parçası olan yorgancılığı yapanların da her yıl azalmasıyla meslek, son demlerini yaşıyor. Teknoloji ilerledikçe insanların el emeğine olan ilgisi de kayboldu. Fabrikasyon, yani hazır dikilen, yıkanabilir elyaflardan yapılan yorganlar el işçiliğinin yok olmasına sebep oldu. Elyaf bir petrol ürünüdür. Petrolden imal edilen bir ürünün yorgan yastık olarak kullanılması insan sağlığını tehlikeye atıyor. Tedavisi mümkün olmayan hastalıklara neden oluyor. Elyaf ve silikon kanserojen madde içerdiği için ilerde sağlık sorunları çıkarabilir. Yünle pamuğun yerini hiçbir şey tutmaz. Artık doktorlarımız da bunları öneriyor” dedi.

Çırak bulamıyoruz, bu işi yapan son nesiliz

İşlerin düştüğünü ve mesleğe çırak bulamadığını aktaran Usta, “Biz de artık son nesiliz. Bizden sonra da bu iş yok artık. Daha önceleri ayda 70-80 tane yorgan yapardık. Şimdi 5-10 tane yapamıyoruz. Eskiden 5-6 adam çalışmasına rağmen iş yetiştiremiyorduk. Şimdi kendimize zor iş buluyoruz. Çırak yetişmiyor. Merak yok. Daha önce çıraklarımız vardı hepsi bıraktı. Başka işlere gitti, fabrikaya gitti. Şimdi hiç çırak yok. Şimdi merak edip gelen de yok” diye konuştu.

Seda ŞengülSeda Şengül