Güncel
Giriş Tarihi : 18-02-2020 15:35   Güncelleme : 18-02-2020 16:53

ÇANAKKALE DESTANI GEZİCİ MÜZESİ GERZE'DE

Milli mücadeleyi hissettirmek ve tarihimizin yakından görülüp Anadolu topraklarının ne kadar kısıtlı ve zor koşullarda kurtarıldığının görülmesi maksadıyla 10 yıldır gezici müze haline gelen Çanakkale Müzesi Gerze’de ziyaretçilerine kapılarını açtı.

ÇANAKKALE DESTANI GEZİCİ MÜZESİ GERZE'DE

Çanakkale’ye gitme imkanı olmayan başta öğrenciler olmak üzere tüm vatandaşların müzedeki parçaları görmeleri milli ve manevi duyguları yakından hissetmeleri için 10 yıldır Anadolu’yu karış karış gezen Çanakkale Müzesi Gerze’ye geldi.

18 Şubat 2020 Salı günü 14:00’da resmi açılışı yapılan müze başta Gerze Belediye Başkanı Cevat Şensoy olmak üzere, protokol üyeleri, öğrenciler ve Gerzeli vatandaşları ağırlamaya başladı.

İçerisinde 1000 parçanın bulunduğu müze yoğun bir katılımla açılırken, müze genel koordinatörleri ziyaretçilere her bir parçanın önemini tek tek anlattı.

Müzede yer alan tüm parçalar birbirinden kıymetli ve anlamlı olmalarından dolayı ziyaretçiler duygu dolu anlar yaşadı.

Özellikle İngiliz donanmasının, Türk askerlerinin ayağında ayakkabı olmadığını fark etmesi ve bununla birlikte ayağa saplanan zehirli ok tasarlayarak, birçok Türk Askerinin ölümüne sebebiyet vermesi ve o anlardan günümüze kalan şehitlerimizin ok parçalı çarıkları misafirlerin gözyaşlarına sebep oldu.

On binlerce şehit kanının döküldüğü Çanakkale Savaşı’nda,  Sinop 1488 askeriyle en çok şehit veren illerden biri olurken, Gerze ise 160 şehidiyle kayıtlara geçti.

Çanakkale Müzesi Genel Koordinatörü Cengiz Yürükaslan bu yıl müzenin son gezme yılı olduğunu belirterek Gerze’den sonra Ayancık ardından da Çanakkale’ye götürüleceğini kaydetti.

57. ALAY KOMUTANLIĞINDAKİ HER ER ŞEHİT OLMUŞTUR

Sinop’a ilk kez geldiklerini ve rekor bir katılımın sağlandığını ifade eden Yürükoğlu “Çanakkale Müzemiz 10 yıldan bu yana Türkiye’yi dolaşmaya devam ediyor. Bundaki amaç Çanakkale’ye gidemeyen oraları görme imkanı olmaya öğrencilerimize özellikle, Çanakkale ruhunu vermek, anlatmak. 10 yıldır bütün Türkiye’yi bölge bölge karış karış dolaşıyoruz. Bu sene müzenin son senesi, Çanakkale’de sabit binasına geçecek. Gerze’ye ilk defa geliyoruz buradan da Ayancık’a gideceğiz oradan da Çanakkale’de dönüş yolunca olacağız. İki yıl öncesinde buraya geleceğimize söz vermiştik iki sene sonunda gelebildik. Sinop’ta 10 gün müze kurduk ve rekor bir katılım sağlandı. Buraya da Gerze Belediyesi Kültür Hizmetleri kapsamında geldik. Gerze’de beş gün kalacağız bu sürede okulların ziyaretleri olacak. Sabah 09:00’da açılıyor akşam 18:00’a kadar devam ediyor ziyaretler. Cumartesi günü de halk ağırlıklı olacak” derken savaşta Sinop’un en çok şehit verdiği illerden biri olduğunu belirtti.

“Toplam Sinop şehidimiz 1488 kişi. Gerze’den de 160 şehidimiz var. Ama buranın bir özelliği var ki, 1915’lerdeki nüfus ölçülerine bakıldığında Sinop Karadeniz bölgesinin en fazla şehit veren ilidir. Neden en çok şehit Sinop’tan diye sorulur ve bunun cevabı ise gayet nettir. 1488 şehidin, 1300’e yakını bizim meşhur olan son erine kadar şehit olan 57. Alay şehididir Sinoplular. Hep o alaya gitmişler ve de hepsi şehit olmuştur. Dediğim gibi 1488 şehit ölçüsü, o zamanki nüfus ölçüsüne göre çok yüksek bir katılım. Özelliği de 57. Alay şehitleri oluşudur” diyen Yürükaslan tarihindeki nüfus ölçüsüne göre en çok şehit veren yerin Sinop’tan olduğunu kaydetti.

18 Şubat Salı günü açılışı yapılan müze ücretsiz olup 22 Şubat Cumartesi gününe kadar 09:00 ile 18:00 saatleri arasında ziyaretçilerini bekliyor

hakan akbaşhakan akbaş