Güncel
Giriş Tarihi : 08-03-2023 13:01   Güncelleme : 09-03-2023 12:19

CHP Kadın Kolları Başkanlığından 8 Mart Açıklaması

Cumhuriyet Halk Partisi Gerze Kadın Kolları, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla basın açıklaması yaptı

CHP Kadın Kolları Başkanlığından 8 Mart Açıklaması

CHP Gerze İlçe Başkanlığı Kadın Kolları 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü Hükümet Konağı önünde bir araya gelerek kutladı.

Basın açıklamasında CHP Sinop İl Başkanı İnan Savaş Yüksel, CHP Sinop Kadın Kolları Başkanı Necla Topal, CHP Gerze İlçe Başkanı Nihat Erdal, CHP Gerze Kadın Kolları Başkanı Esra Terkan, CHP Gerze Gençlik Kolları Başkanı Serdar Dinçer, SİNDEF Genel Başkanı Hasan Dalkıran, CHP Sinop Milletvekili Aday Adayı Akın Kaya ve partililer hazır bulundu.

Basın açıklaması, depremde kaybettiğimiz vatandaşlarımız anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı. Ardından CHP Gerze İlçe Yönetimi Kadın Kolları Sorumlusu Birol Sazak,  “8 Mart kadınlarımız için çok önemli manevi bir gün. Bu anlamlı günde ve her zaman kadınlarımızın yanındayız. İnşallah onlar için daha güzel günleri hazırlayacağız. Bugün kadınlarımıza daha özel bir anma faaliyetini CHP Kadın Kollarımız ile birlikte hazırladık, onlara küçük güzel anlamlı hediyeler verdik. Kadınlar toplumun başta tutması gereken en ulvi değerdir. Bu günün hazırlanmasında emeği geçen CHP Kadın Kolları Başkanı Esra Terkan’ a kadın kolları yönetimi ve üyelerine çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

8 Mart kadın olmanın ve kadınların hak arayışının konuşulduğu bir güne dönüştü

Sazak’ ın konuşmasının ardından sözü CHP Gerze Kadın Kolları Başkanı Esra Terkan aldı. Terkan konuşmasında, “8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40.000 kadın dokuma işçisi ‘eşit işe eşit ücret’, çalışma saatlerinde azalma ve doğum izni istemiyle greve başladı. Bu grev esnasında çıkan yangında fabrikaya kilitlenen 129 kadın işçi yaşamını yitirdi. Bu katliamın üstünden 166 yıl geçti. Bu acı olay, kadınların haklarının konuşulduğu bir güne, 1977’de Birleşmiş Milletler tarafından ‘’8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’’ olarak kabul edilmesi ile dönüştü.

8 Mart’lar böylece, bir kutlamadan çok, kadın olmanın ve kadınların hak arayışının konuşulduğu bir güne dönüştü. Çünkü, toplumsal cinsiyetçi bakışın kadınların hayatlarına getirdiği, ne yazık ki, ayrımcılık, eşitsizlik ve şiddet oldu.

Bu gidişe “dur” demek gereklidir. Erkek egemen düzende kadın olmanın kendisi başlı başına bir mücadele.  Savaşlarda, afetlerde yerle bir olan yaşamı yeniden kuranlar yoktan var edenler her zaman kadınlar oluyor.  Hepimizi derinden yaralayan yaşadığımız deprem felaketinde ölenlere Allahtan rahmet kalanlara sabır diliyoruz. Deprem bölgesinde hayata tutunmak zor bir kadın olarak yaşamak ise daha zor. Depremde de kadınlar insanca yaşayacakları koşullar istiyorlar. Bir takım sorunların dışında kadınlarımız için en büyük sorunlardan biri kadınsal ihtiyaçlara ulaşmakta yaşadıkları zorluklardır. Bizler bu zorlukları gidermede bir el olmaya çalışıyoruz, çalışmaya da devam edeceğiz.

Tüm dünya kadınlarının 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü saygıyla anıyoruz” ifadelerini kullandı.

Terkan konuşmasını Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ ün şu sözleriyle sonlandırdı: “Bir toplum, cinslerden yalnız birinin yüzyılımızın gerektirdiklerini elde etmesiyle yetinirse, o toplum yarı yarıya zayıflamış olur. Bizim toplumumuzun uğradığı başarısızlıkların sebebi, kadınlarımıza karşı ihmal ve kusurdur.”

Yapılan basın açıklamasının ardından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü anısına kadınlara çiçekler ve çeşitli hediyeler takdim edildi.

AdminAdmin