Güncel
Giriş Tarihi : 29-09-2019 13:38   Güncelleme : 29-09-2019 13:45

CHP ve İYİ Parti'den AK Parti'ye Hamsilos tepkisi

Sinop CHP ve İYİ Parti: "Sayın iktidar partisi yöneticilerinden yasal dayanağı olmayan, ahbap çavuş ilişkilerine dayanan açıklamalar yerine sorularımıza cevap bekliyoruz"

CHP ve İYİ Parti'den AK Parti'ye Hamsilos tepkisi

Sinop Akliman'da büyük kamuoyu tepkisine neden olan giriş ücreti tartışması, AK Parti'nin 'Konu çözüme kavuştu' açıklaması ve işletmecinin de bölgeye konuşlandırdığı kapının kaldırılarak daha ileri bir noktaya taşınacağı beyanatı ardından hala sürüyor.

AK Parti tarafından sorunun çözüme kavuşturulduğuna yönelik yapılan açıklamaya, CHP ve İYİ Parti ortak bir basın açıklaması yaparak tepki gösterdi.

CHP Sinop İl Başkanı Avukat İnan Savaş Yüksel, İYİ Parti Sinop İl Başkanı Yılmaz Şanlan, CHP Merkez İlçe Başkanı M. Tolga Kara ve İYİ Parti Sinop Merkez İlçe Başkanı Serpil Ünlütürk tarafından yapılan ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Sinop ili merkez Abalı köyünde bulunan Hamsilos tabiat parkı ile ilgili olarak tarım ve orman bakanlığı doğa koruma ve milli parklar genel müdürlüğünün 22.07.2019 tarihli 83835561-299-E.2194873 sayılı ihale izni kararı uyarınca 29.07.2019 tarihinde işletmeci derya deniz lehine pazarlık usulü ile ihale sonuçlandırılmış,06.08.2019 tarihinde ihale bakanlıkça onaylanmış ve nihayetinde 27.08.2019 tarihinde işletmeci derya deniz ile davalı idare bünyesindeki 10.bölge müdürlüğü arasında sözleşme imzalanmıştır. Bu sözleşme uyarınca tabiat parkı sahası ücretlendirilmiş, içindeki yaşam alanları ve balıkçı parkı ile köylülerin hayvan otladıkları alanlara erişen yollar ve halkın denize girdiği kumsalların bulunduğu alanlarda erişilmez bir hale gelmiştir.

Bunun üzerine gerekli çalışmalar ve araştırmalar yapılmış,hemSinop Belediye Başkanlığımızca hemde Abalı Köyü Muhtarlığı ve S.S. Abalı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanlığınca bugün itibari ile ayrı ayrı davalar açılmıştır.

Bugün kamuoyuna düşen haberlere göre,Ak Parti yöneticilerince konunun çözüme kavuşturulduğu, işbirliği ile sorunun çözüldüğü açıklanmıştır

Fakat sorunun nasıl çözüldüğü ile ilgili resmi ya da yazılı bir belge mevcut değildir. Bakanlıkça görevlendirilen özel bir ekibin durumu yerinde incelediğindebahsedilmiştir. Bu ekip hangi tarihler arasında gelmiştir ve ne gibi çalışmalar yapmıştır? Bu konuda ki rapor nerededir?

Sorunun çözüldüğünden debahsedilmektedir. Bu konuda resmi bir mutabakatmevcut mudur? Bugün var olduğu söylenen iyi niyet ve iş birliği ortadan kalkarsa,2 gün sonra söz konusu alanın yeniden kapatılıp ücretlendirilmeyeceğinin yasal garantisi nedir?

Bu konuda işletmeciyi durduracak yasal bir engel var mıdır? Şayet yoksa bugün idari dava açma süresinin son gününde yasal bir dayanağı olmayan alelacele bir açıklamanın gerekçesi nedir? Ayrıca giriş kapısının yerinden alınıp 500 metre ileriye konulmasındaki mantık nedir? Yine bir ücret alınmayacak mıdır?

Madem bu işlerin çözümü bu kadar kolaysa ve SayınAKP yöneticilerince de istenen uygulama bu idi ise ihalenin baştan itibaren bakanlık emri ve oluruyla pazarlık usulü ile kimselere duyurulmadan ve alelacele çok düşük bir bedelle ihale edilmesi amacı nedir?

Önce bakanlığınız emri ile burayı el altından şahsa tahsis edeceksiniz, sonra sorunu çözdük burayı ücretsiz yaptık diye açıklama yapacaksınız. Yani önce eşeği kaybettireceksiniz sonra bulduk diye sevindireceksiniz. Bunu yaparken de halkı yanıltacaksınız. 2 gün sonra buranın tekrar ücretli olmayacağının bir garantisi var mıdır? Yoksa bu açıklamanın dayanağı nedir? İdari mahkeme açma süresinin son günü yapılması tesadüfi midir?

Baştan beri sorduğumuz soruları yineliyoruz. Pazarlık usulünün uygulanabileceği durumlar yasada belirtilmiştir. Pazarlık usulünün uygulanabilmesi için acil bir durumun varlığı gerekmektedir. İhalenin pazarlık usulü ile yapılmasında ki aciliyet neydi? Neden belli istekliler arasında yapılmadı? Sinop belediyesinin Sinop halkına ücretsiz hizmet vermeye yönelik işletme talebi neden dikkate alınmadı? İhale bedeli neye göre belirlendi?

Sayın iktidar partisi yöneticilerinden yasal dayanağı olmayan, ahbap çavuş ilişkilerine dayanan açıklamalar yerine yukarıdaki sorularımıza cevap beklediğimizi belirtir, tümSinop halkını ilgilendiren ve ortak çıkarlarımızı içeren bu konunun bu zamana kadar tarafımızca siyaset malzemesi yapılmadığını ve bundan sonra yapılmayacağını bir kez daha hatırlatır, davanın ve sürecin son aşamasına kadar tarafımızca takipedileceğini kamuoyunabildirir, saygılarımızı sunarız."

hakan akbaşhakan akbaş