Güncel
Giriş Tarihi : 09-02-2016 17:05   Güncelleme : 09-02-2016 17:07

ÇİFTÇİ KADINLARA 30 BİN TL DESTEK

Çiftçi kadınların kendi işini kurma fırsatı yakalayacağı ‘Kırsal Kesimde Kadın Girişimciliğinin Desteklenmesi Projesi’nin eğitim ayağı Gerze'de

ÇİFTÇİ KADINLARA 30 BİN TL DESTEK
 İlçemiz Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından tarımla uğraşan 18-40 yaş arası kadınları ilgilendiren bir duyuru yayımlanmıştır.


Duyuruya göre çiftçilik ile uğraşan 18-40 yaş arası kadınlar eğitime alınacak ve eğitim sonunda hazırlanan projelerden değerlendirmeler sonucunda dereceye girenler hayata geçirilecek ve 30 bin TL destekleme verilecek.

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün konu ile ilgili Kamuoyuna duyurusu şu şekilde;

Bakanlığımız Eğitim ve Yayınlar Dairesi Başkanlığının desteği ile yürütülen “Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı” 2016 yılında “Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor” ile kırsal alanda yaşayan ve yoğun olarak tarımın içinde yer alan 18-40 yaş genç kadınlara yönelik faaliyet gösterecektir. Program ile kırsal alanda genç kadınlara yönelik sürdürülebilir iş olanaklarının yaratılması, mevcut istihdam olanaklarının korunması, bu sayede kırsal alanların ekonomik faaliyet düzeylerinin artırılması, kırsal nüfusun azalmasının önlenmesine katkıda bulunulması ve farkındalık yaratılması amaçlanmaktadır.

“Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı” ile 2016 yılında belirlenen 10 ilde (Adıyaman, Bolu, Sakarya, Artvin, Yalova, Adana, Kırşehir, Iğdır, Sinop, Tekirdağ) her bir il için 50 kadın çiftçiye İŞKUR/KOSGEB işbirliği ile istihdama yönelik sertifikalı 72 saat süreli Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri verilecektir. Bu çalışma kapsamında eğitim alan kadınlar tarafından hazırlanan ve dereceye giren projelerin hayata geçirilmesi sağlanacaktır.

Eğitim Alacak Kadın Çiftçilerde Aranan Koşullar:

Çiftçilikle uğraşan ve koşulları uygun olan kadın çiftçilere açık olacak bu eğitim programı belirli esaslar dâhilinde gerçekleştirilecektir. Buna göre;

1) Katıldığı eğitimi takip edebilmesi ve proje hazırlayabilmesi için okur-yazar olması,

2) Eğitime düzenli olarak katılmaya mani bir durumunun olmaması,

3) 18-40 yaş arasında olması,

4) Herhangi bir çiftçi örgütüne (kooperatif, birlik, ziraat odası) üye olması ve çiftçilik belgesine (ÇKS,AKS vb.) sahip olması ya da birinci dereceden akrabalarından (evli ise eşinin anne-babası, kardeşleri, evli değilse; anne-baba, kardeşler) birinin üye olması,

5) Seçilecek kadın çiftçinin proje fikrinin olması,

6) Proje fikrinin tarımsal girişimciliğe yönelik olması,

7) Kadın çiftçinin proje fikrini uygulayabilecek kapasiteye sahip olması, eğitim sonrasın da hazırlayacağı projede %25 öz kaynak aranması (öz kaynağın desteklenecek miktarın dışında tutulması, desteklenecek miktarı aşan bütçelerde diğer mali kaynakların proje detayında teminat mektupları ile bildirilmesi gerekmektedir)

10) Projelere verilecek destekleme miktarı 30.000 TL olup, bu miktar göz önünde bulundurularak proje bütçesinin hazırlanması.

Eğitime katılacak olan çiftçilerimizin eğitim yerine ulaşım ve ihtiyaç halinde konaklama masrafları İl Müdürlüğümüzce karşılanacaktır. Ayrıca İşkur tarafından şartlarına uyan katılımcılara günlük katılım ücreti ödenecektir. Eğitime katılmak isteyen kadın çiftçilerimizin 15.02.2016 tarihi mesai bitimine kadar İlçe Müdürlüğümüze müracaat etmeleri gerekmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur….

Özbay AKKAŞ

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür V.

 

Seda ŞengülSeda Şengül