Güncel
Giriş Tarihi : 19-12-2016 11:35   Güncelleme : 19-12-2016 10:35

Çiftçilere Ceviz Desteği

''Meyveciliği Geliştirme Projesi'' kapsamında aşılı Chandler çeşidi ceviz fidanı, çiftçilere ücretsiz dağıtılacak

Çiftçilere Ceviz Desteği
 Sinop İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ''Meyveciliği Geliştirme Projesi'' kapsamında İl Genel Meclis Üyelerinin destekleri ile finansmanı İl Özel İdaresince karşılanan 10.000 adet aşılı Chandler çeşidi ceviz fidanı, dağıtılmak üzere alındığı duyuruldu.

Balıkesir bölgesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün uzman teknik personelleri tarafından seçilerek alımı yapılan ceviz fidanlarının 1500 adetinin Gerze İlçe Tarım Müdürlüğüne teslimi yapıldı.

Merkez ilçe ile birlikte 8 ilçede talepler doğrultusunda dağıtılan fidanlar tamamen ücretsiz olmasının yanında, çiftçilere dikim planlaması kapama meyve bahçesi olacak şekilde en az 3 dekar büyüklükte olmak üzere teknik personellerce danışmanlık desteği de sağlanmakta.

Ceviz fidanları Merkez İlçede 2.630 adet, Boyabat’ta 2.000 adet, Gerze’de 1.500 adet, Saraydüzü’nde 1.500 adet, Durağan’da 170 adet, Erfelek’te 600 adet, Ayancık’ta 300 adet, Türkeli’nde 800 adet, Dikmen’de 500 adet dağıtılmak üzere İl Müdürlüğü tarafından İlçe Müdürlüklerine teslim edildiği belirtildi.

Proje hakkında bilgi veren İl Müdürü Mehmet ASAK “Bu proje ile İlimiz iklim ve toprak koşullarına uygun ve getirisi yüksek olan ceviz bahçesi tesisi yapılarak çiftçilerimizin refah seviyelerinin arttırılması hedeflenmiştir. Merkez ve İlçe köylerimizde ceviz yetiştiriciliğinde deneyimli çiftçilerimize, ceviz bahçesi tesisleri kurularak saklama koşulları kolay, dayanıklı, pazar sorunu olmayan bir ürünü çiftçilerimizin üretmesini istiyoruz. Bu sayede çiftçilerimizin tarımdan para kazanabilir durumu gelerek gelir düzeylerinin artmasını, kaliteli verimli ürünlerin elde edilmesini ve arazilerin verimli kullanılmasını amaçlanmaktayız.

Ceviz bahçelerinden 4. yıldan itibaren ürün almaya başlayacak olan çiftçilerimizin, ağaçlar maksimum verim seviyesine ulaştığında yıllık dekar başına elde edecekleri gelir 4 bin TL olmak üzere kurulan ceviz bahçelerinden toplamda yılda yaklaşık 2,5 milyon TL gelir elde etmesi planlanmaktadır. Böylece Sinop ölçeğinde Milli Ekonomiye önemli bir katkı sağlanmış olacaktır. Bu anlamda bizlere destek olan başta İl Genel Meclisi Başkanımız Sayın Şükrü Gündoğdu olmak üzere tüm İl Genel Meclisi üyelerimize teşekkür ediyor ve dağıtılan bu fidanların kıymetli çiftçilerimize, ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Bu planlama sayesinde çiftçilere dağıtılan ceviz fidanları ile toplamda 580 dekar alanda yaklaşık 160 adet modern ceviz bahçesi kurulmakta. Kapama bahçelerin tamamı İl Müdürlüğü kontrolünde olacak ve teknik personellerce yıl içerisinde takibi yapılacak.

Seda ŞengülSeda Şengül