Güncel
Giriş Tarihi : 10-12-2020 10:50   Güncelleme : 10-12-2020 11:48

“Denizin Küçüldüğü Yok”

İlçemizde balıkçılık yapan Enver Bektaş balık sezonu ile ilgili gazetemize konuştu

“Denizin Küçüldüğü Yok”

40 senedir balıkçılık yaptığını belirten Bektaş, bu sezon balıktan istedikleri verimi alamadıklarını söyleyerek, “bundan önceki seneler de durumlar iyiydi, bu sezon denizden umduğumuzu bulamadık, hamsi yok.”

Hamsinin büyümediği, küçük olduğu söylentisinin gerçeği yansıtmıyor,  hamsi bazen iri bazen de küçük olabilir.  Abaza’da, Gürcistan’da yasak yok; oralarda ince hamsi tutuluyor fakat Türkiye’de ince hamsinin tutulması yasak. Şu teknenin günlük masrafı 10 bin lira, takımın içinde en az 50 kişi ekmek yiyor, bizim devletten istediğimiz ince hamsinin tutulmasını 15-20 gün serbest bıraksınlar.”dedi.

Balık fabrikalarının aşırı miktarda balık tuttuğu bunun da denizlerde ki balığı kuruttuğu söylentisini doğrulayan Bektaş,  “balık fabrikaları istediği kadar balık tutuyor,  bu da denizde ki balığı bitiriyor. Balıkçı fabrikalarına bir kota gelmesi lazım.

Hamsi için şartlar uygun değil; su mevsim normallerinin üzerinde, sıcak. Balık buraya geliyor fakat konaklamıyor erken gidiyor.

Denizin eksildiği yok, sadece denizde balık avlayan teşkilatlar büyüdü. Mesela önceden eve bir ekmek giriyordu, biz karı koca paylaşıyorduk. Çoluk çocuk oldu ekmek dilimlenmeye başladı, ekmek aynı ekmek ama pay büyüdü. Denizin de küçüldüğü yok, sadece tekne sayısı çoğaldı yani denizde ki balık da paylara ayrıldı.” diyerek düşüncelerini belirtti.

AdminAdmin