Güncel
Giriş Tarihi : 07-03-2015 16:12   Güncelleme : 08-03-2015 19:50

Dikmen'in Defnesi İhracat Lideri!

Türkiye'nin üretim ve ihracatta lider olduğu defne yaprağı Dikmen İlçesinden İzmir'e oradan da yurt dışına ihraç ediliyor

Dikmen'in Defnesi İhracat Lideri!
Sağlıktan kozmetiğe kadar birçok sektörün vazgeçilmez bir parçası olan defne yaprağı Dikmen ilçesinde köylüler tarafından toplanarak, İzmir başta olmak üzere hem iç piyasaya hem de yurt dışına ihraç ediliyor.

Ağırlıklı olarak Sinop'un Dikmen İlçesinde yetişen Defne Yaprağı, dünyaca ünlü aşçıların mutfaklarında önemli baharatlar arasında da yer alıyor.



Sağlığa faydası saymakla bitmiyor

Defne ağacının hem yaprakları hem de meyveleri kullanılıyor. Bu özelliği sayesinde, diğer meyve ağaçlarına göre olumsuz iklim koşullarından daha az etkileniyor. Çok sayıda kullanım alanına sahip olan bitki, yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanıldığı gibi, birçok sektörün de en önemli hammaddelerinden. İnsan sağlığına olan sayısız faydası onu hem geleneksel hem de modern tıbbın vazgeçilmez bir parçası haline getirmiş durumda. Sağlığa faydaları bir yana, defneden elde edilen sabun ve yağ gibi ürünler de kozmetik sektörünün önemli bileşenlerinden.


Sinop'tan Ege'ye

Defne yaprağı Sinop'un Dikmen ilçesinde köylüler tarafından toplanarak, Erhan Koşar isimli işletmeci tarafından İzmir'e ithali gerçekleştiriliyor. Koşar konuşmasında, Orman İşletme Müdürlüğünün izni ile her yılın 5 ayı defne yaprağının toplandığını ve Nisan ayında ihracatı gerçekleştirildiğini kaydetti.

 

AdminAdmin