Güncel
Giriş Tarihi : 01-05-2021 12:30   Güncelleme : 12-08-2021 13:19

Emniyet genelgesi, gazetecilerin çalışmasını engellemez!

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonunca (TGK) bugün yapılan yazılı açıklamada; Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan “ses ve görüntü kaydı alınmasını yasaklayan” genelgenin, “gazetecilerin çalışmasını da engeller!” şeklinde yorumlanmaması gerektiği bildirildi.

Emniyet genelgesi, gazetecilerin çalışmasını engellemez!

Türkiye Genelinde 8 gazeteciler federasyonu ve bu federasyonlara üye 86 gazeteciler cemiyeti ve basın meslek kuruluşu adına yapılan açıklamada, ‘özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmesi’ ve ‘görevin yerine getirilmesine engel olunması’ gerekçesiyle yayınlanan genelgenin, gazetecilerin haber alma özgürlüğüne taban tabana zıt olduğuna ve genelgenin bu hakka engel teşkil etmeyeceğine dikkat çekildi.

Açıklamada şu görüşlere yer verildi;“Emniyet Genel Müdürlüğü genelgesinde; ‘Personelimizin görevini ifa ederken ses ve görüntü alınmasına tevessül edecek davranışlara fırsat vermemeleri, eylemin veya durumun niteliğine göre kayıt yapan kişileri engellemeleri, kanuni şartlar oluştuğunda adli işlem yapmaları gerektiği hususlarında tüm personelimizin bilgilendirilmesi’ denilmektedir.

Halkın bilgi edinme ve basın özgürlüğü adına görev yapan meslektaşlarımızın, bu genelge kapsamında tutulamayacağını ve görev yapmalarının engellenemeyeceğini Türk kamuoyunun bilgisine sunuyoruz. Haber alma hakkı, Anayasal bir haktır ve genelgelerle elimizden alınamaz. Basın özgürlüğüne, yasalara, insan hak ve özgürlüklerine aykırı olan söz konusu genelgeyi, basın çalışanları açısından yok hükmünde sayıyoruz.”

AdminAdmin