Güncel
Giriş Tarihi : 06-09-2021 18:42   Güncelleme : 07-09-2021 00:10

'Esnaflarımızın zararları karşılandı'

AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, Ayancık'ta yaşanan sel felaketi ve sonrasında gerçekleştirilen çalışmaları değerlendirdi

'Esnaflarımızın zararları karşılandı'

AK Parti Sinop Milletvekili Dr. Nazım Maviş, Ülke TV’de yayınlanan Ebru Kaçar’la Akşama Doğru Programında Ümit Gürbüz’ün konuğu oldu.

Ayancık’ta yaşanan sel felaketi ve sonrasında gerçekleştirilen çalışmaların konuşulduğu programda Milletvekili Maviş konuşmasına Ayancık’ta hayatını kaybeden vatandaşlara rahmet yakınlarına başsağlığı dileyerek başlayan Maviş, Ayancık’ta hayatın yavaş yavaş normale döndüğünü, ilk günkü umutsuzluğun yerini güler yüzlü simaların aldığını belirtti.

Maviş, “Ayancık’ta geceden şiddetli yağışlar olmuş fakat sabah namazı saatlerinden sonra şiddetlenerek başlayan 2’inci yağışın etkisi yıkıcı oldu. Sabah saat 07.15 gibi ilk haber Ayancık Devlet Hastanesi’nden geldi: Hastane Müdürümüz hastaneye sel bastığını ve hastaları 3’üncü ve kata tahliye ettiklerini ifade etti. Gelen diğer bilgilerle biz afetin çapını anlamış olduk.

Bu bilgiler bana geldikten sonra İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’ yu aradık. Selin yıkıcı etkisi olduğunu, kurtarılmayı bekleyen vatandaşların olduğunu söyledik. Bana ilk gelen bilgilerde hastanede yoğun bakım hastalarımızın kurtarılmayı beklediği iletildi. Çünkü elektrik ve sular kesilmişti, dolayısıyla oksijen tüpü, jeneratörler çalışamaz hale gelmişti. İhtiyaçlar açısından acil müdahale gerekiyordu.

Özel İdare Şantiyemizde araçların üzerinde mahsur kalan vatandaşlarımızın görüntüleri geldi. Bir müddet sonra da en yıkıcı etkinin oluştuğu Babaçay köyü’ müzden kaybolan binalar ve çatılarda kurtarılmayı bekleyen vatandaşlarımızla ilgili bilgiler gelince İçişleri Bakanımıza acil müdahalenin gerektiğini, helikopter ihtiyacımız olduğunu söyledim. Ulaştırma Bakanımız Adil Karaismailoğlu’na ulaşımla ilgili sorunlarımız olduğunu, acil karayolları müdahalesine ihtiyacımız olduğunu söyledim.

Bu görüşmelerden sonra Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay’ı, Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca’yı aradım.

Sayın Valimize birlikte kriz merkezine geçtik daha sonra da Ayancık ilçemize intikal etmeye çalıştık. Fakat bu intikal karayolu ile mümkün olmadı çünkü sel yolları da alıp götürmüştü. Hatta bir tali yoldan Ayancık’a gitmeyi denerken önümüzde bir heyelan oluştu ve biz geri dönmek zorunda kaldık. Ulaştırma Bakanımızın Sinop’a intikaliyle birlikte karayolları ekipleri önümüzde greyderlerle yol açtı, biz bazen yürüyerek bazen de araçlarla Ayancık ilçemize ulaştık.

Sahil Güvenliğe, AFAD’a, Savunma Bakanlığının yönlendirdiği Hava Kuvvetlerine ait helikopterler hızlı bir şekilde afet bölgesine intikal etti. Bizim öncelikli amacımız ilk gün hastanemizi tahliye edebilmek, tedavi gören hastalarımızın can güvenliklerini sağlamaktı.  Mahsur kalarak kurtarılmayı bekleyen vatandaşlarımızı helikopterlerle daha güvenli bölgelere tahliyelerini sağlamaktı.

Hayat şuan da yavaş yavaş normale dönüyor. Ayancık’ta selin etkisiyle 3 köprü yıkılınca Ayancık’ın bir yakasından diğer yakasına karayoluyla ulaşım sağlanamamıştı. Vatandaşlarımızın su, erzak ve temel ihtiyaçlarının eksiklikleri, hasta vatandaşlarımızın ve ilçeden ayrılmak isteyen vatandaşlarımızın tahliyeleri helikopterlerle, çıkarma gemileriyle, feribotlarla giderildi.

Biz ikinci gün Ayancık’ın su ve elektriğini verdik. 18 saat gibi kısa bir sürede çayın üzerinde geçici geçiş yolu yaptık.  

Her ilçenin belediye personeli gönüllü olarak temizlik personeli ve gönüllüler Ayancık’a akın ettiler. Başta Samsun Büyükşehir Belediyesi olmak üzere Balıkesir’den Malatya’dan Erzurum’dan, Giresun’dan, Trabzon’dan AFAD ekipleri geldiler, hızlı bir şekilde evlerin girişleri geçişleri sağlandı.

Ayancık’ta şuan elektrik ve su sorunu, kapalı yol yok. Yaklaşık 80 köyümüze helikopterlerle jeneratörler indirildi. Yıkılması gereken ağır hasarlı dükkân ve evler yıkıldı.

Sanayi Sitesi içerisinde 56 dükkân yıkıldı, geçici 18 dükkânımızı sahiplerine teslim ettik. Bazı esnaflarımız şehir içinde veya başka yerde dükkân açmak istedi onlara kira yardımı yaptık, bazı esnaflarımız ben Sinop’a taşınacağım dedi onların zarar ziyanını karşıladık.

Hayat normale döndü. Bundan sonra kalıcı işlerimizi yapacağız. Kalıcı köprüler yapılacak, 2 buçuk 3 ay süre içinde her iki köprüde açılacak. Açılışı da Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Adil Karaömeroğlu yapacak. Kalıcı konutlar, kalıcı iş yerleri yapılacak.

Ulaşımda eski konforu sağlamak için karayolları ve özel idare ekiplerinin çalışmaları devam ediyor.

Belediyenin yıkılan Pazar yeri için gereken her türlü destek verildi” diye konuştu.

2 dönemdir Sinop Milletvekilli olduğunu söyleyen Maviş Ayancık’ta yaşanılan bu afetten sonraki insani tablonun daha da öğretici bir etki yarattığını ifade etti. Maviş, “helikopterlerle sadece insan kurtarmadık, ahırlarda mahsur kalan hayvanlar, kedi ve köpekler için yiyecekler bırakıldı. Esnafımızın ne kadar zararı varsa tespiti yapıldı ve paraları gönderildi. Ulaştırma Bakanımızla bir cenazeye katılabilmek için neresi olduğunu bilmediğimiz bir köye gittik. Orada vatandaşlar şaşkınlıkla bizleri karşıladılar. İmamın arabası cenazeye gidiyormuş, onun arabasına Sayın Bakanımız ben başka bir arkadaşımızın aracına bindim. Yol kapandı önümüzde greyder yolu açtı biz cenazeye öyle ulaştık sadece vatandaşlarımızın acısını paylaşmak için.

Biz Ayancık’ta hangi kapıyı çalarsak çalalım, müteşekkir bir sima ile karşılaşıyoruz. Benim için işin bu insani tarafı, Sivil Toplum Kuruluşları, AFAD’ın büyük mücadelesi bu millete olan bağlılığımı da çok daha güçlendirdi, bu millete olan hayranlığımı ve bu milletin evladı olmaktan duyduğum şerefi de artırdı. Bu milletin mensubu olmaktan ne kadar iftihar etsek az” ifadelerini kullandı.

AdminAdmin