Güncel
Giriş Tarihi : 27-05-2020 17:14   Güncelleme : 28-05-2020 18:22

Gerze Cuma Namazını Nerede Kılacak?

İçişleri Bakanlığı’nın cemaatle ibadet edilmesi hakkında gönderdiği genelgenin ardından namazların nerede ve nasıl kılınacağı Gerzeliler tarafından da sorgulanmaya başlandı

Gerze Cuma Namazını Nerede Kılacak?

16 Mart tarihinde bu yana salgın kontrol altına alınıncaya kadar ülke genelindeki bütün cami ve mescitlerde cemaatle vakit ve cuma namazlarının kılınmasına ara verilmişti.

İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine "Cami ve Mescitlerde Cemaatle İbadet Edilmesi" hakkında genelge gönderdi. Buna göre camilerde toplu ibadetler sosyal mesafe kurallarına uyularak 29 Mayıs günü Cuma Namazıyla başlayacak.

Öncelik cami bahçesi/avlusu, açık alanlar olmak üzere meteorolojik/mevsimsel şartlara göre öğle ve ikindi namazları cami içinde kılınabilecek. Cuma namazları ise cami içerisinde kılınamayacak.

Peki, Gerze’de Cuma Namazı Nerede ve Hangi Koşullarda Kılınacak?

Tüm ülkede olduğu gibi ilçemizde de yaklaşık iki buçuk aydır kılınamayan Cuma Namazı’nın nerede kılınacağı vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı.

Gerze’de Cuma Namazı’nın nerede kılınacağı konusunda bilgisine başvurduğumuz Gerze İlçe Müftüsü Bayram Karar, namaz kılınabilmesi için belirlenen yerleri açıkladı;

  1. Merkez Camii Avlusu,
  2. İskele Camii Avlusu,
  3. Hacı Musa Sarıkaya Camii Avlusu,
  4. Yavuz Sultan Selim Camii Avlusu,
  5. Organik Gıda Pazarı'nda Cuma Namazı kılınacak.

İnsanların birbirleriyle olan temasını en aza indirgeyebilmek için namazlar belli kurallar çerçevesinde cemaatle ihya edilebilecek;

  1. Cuma namazlarında vaaz yapılmayacak, Diyanet İşleri Başkanlığınca gönderilecek hutbeler hiçbir ilave ve çıkartma yapılmadan okunacak, namazların mümkün olduğunca kısa sürede kılınmasına çalışılacak.
  2. Cami ve mescitlerde topluca geçirilecek sürenin mümkün olduğunca kısa tutulması amacıyla, verilen hutbenin ardından iki rekât Cuma Namazı kılınacak; namazların sünnetleri evde kılınacak, tesbihat evlerde yapılacak.
  3. Abdest ve benzeri ihtiyaçların evlerde giderilerek cami ve mescitlere gidilmesi hususunda cemaate uyarıda bulunulacak.
  4. Namaz kılınacak alanda görevli kolluk kuvvetleri namaz kılınacak alana cemaati sosyal mesafeyi sağlayacak bir düzen dâhilinde alacak, namaz kılınacak alana belirlenen kapasite üzerinde cemaatin girmemesi sağlanacak.
  5. Namaz kılmak isteyen vatandaşların maske kullanması zorunlu olacak, namaz kılınacak alana girerken cemaate dezenfektan dağıtılacak.
  6. Namaz kılacak kişiler, seccadelerini evlerinden getirecek.
  7. Namaz kılacaklar arasında sosyal mesafenin sağlanması amacıyla namaz kılmak için belirlenen alanlarda bir kişinin en az 60x110 santimetrelik bir alanı (seccadenin kaplayacağı alan) kullanacağı göz önünde bulundurularak, her namaz kılınacak alanın en uç noktalarından her yönden birer metre mesafe olacak şekilde zeminde işaretleme yapılacak.
  8. Cuma namazlarında cemaat ilk saftan başlamak üzere sırayla oturtulacak ve son saf dolana kadar bu sıra takip edilecek. Namaz bittikten sonra ise cemaat son saftan başlayarak namaz kılınan alandan tahliye edilecek.

Ayrıca ilçemize bağlı 41 köyde de namazlar köy camii/mescit avlusunda belirlenen kurallar çerçevesinde kılınacak.

AdminAdmin