Güncel
Giriş Tarihi : 02-11-2022 13:41   Güncelleme : 02-11-2023 14:47

Gerze' de eğitimciler iş bıraktı

Gerze’ de iş bırakan eğitimciler: “Meslek itibarımız, haklarımız ve geleceğimiz için eğitim emekçileri olarak bugün iş bırakıyoruz”

Gerze' de eğitimciler iş bıraktı

Eğitim Sen Gerze Temsilciliği tarafından Hükümet Konağı önünde ÖMK’nin iptali için bir günlük iş bırakma kapsamında yaptığı basın açıklamasında; “Emekçilerin ihtiyacı kariyer değil, insanca yaşayacak ücret” denildi.

Gerze' de Öğretmenlik Meslek Kanununun iptali için bir günlük iş bırakma eylemi yapan öğretmenler önce marşlar ve sloganlar eşliğinde halay çekti ardından basın açıklaması gerçekleştirdi. 

Öğretmenler arasında devam eden aday, sözleşmeli, kadrolu, ücretli ayrımına yenilerinin eklendiğini, eğitim sisteminin rekabetçi ve eleyici yapısına öğretmenlik mesleğinin de eklenmek istendiğini ifade eden Eğitim Sen Gerze Temsilciliği adına konuşan Özge Ay, “Eğitim emekçilerinin ihtiyacı kariyer değil, insanca yaşayacak ücret, sağlıklı çalışma koşulları ve güvenli gelecektir. Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrımız; kariyer basamakları sınavını yapmaması ve Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu bütün sonuçlarıyla birlikte derhal iptal etmesidir” ifadelerini kullandı.

"TALEPLERİMİZ YOK SAYILMAKTADIR"

Yapılan açıklamada konuşan Eğitim Sen Gerze Temsilciliği adına konuşan Özge Ay, Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) düzenlemesine yönelik yoğun tepkilere rağmen, MEB’ in ısrarla somut bir adım atmadığını belirtti. Öğretmenler arasında halen var olan aday, sözleşmeli, kadrolu, ücretli ayrımına yenilerinin eklendiğini, eğitim sisteminin rekabetçi ve eleyici yapısına öğretmenlik mesleğinin de eklenmek istendiğini ifade eden Ay, “Öğretmenlerin, eğitim emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarına ilişkin sorunları Milli Eğitim Bakanlığı’nın gündeminde değildir. Yıllardır ekonomik, sosyal ve özlük haklarımıza ve geleceğimize yönelik taleplerimiz görmezden gelinmekte, insanca yaşam ve insan onuruna yakışır ücret taleplerimiz yok sayılmaktadır.

Öğretmenlerin mesleki birikimini ve niteliğini yok sayan kariyer basamakları uygulamasının öğretmenlik mesleğinin saygınlığını daha da düşürmesine karşı hiçbir eğitim emekçisinin, eğitim alanında örgütlü hiçbir sendikanın sessiz ve tepkisiz kalması beklenemez. Bu amaçla 14 Ekim tarihinde eğitim alanında örgütlü ve mücadeleden yana olan sendikalar bir araya gelmiş ve ortak talepler belirlenmiştir” dedi.

Ay öğretmenlerin taleplerini,  “19 Kasım tarihinde gerçekleşecek kariyer sınavının derhal iptal edilmesi;  Eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmesi; Tüm eğitim çalışanlarına yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışı sağlanmasına ilişkin düzenleme yapılması; Kamuda mülakat uygulamasına son verilmesi; Tüm eğitim çalışanlarına sosyal devlet ilkesi gereği ayrım yapılmaksızın;  giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılması ve aile çocuk yardımı tutarlarının iyileştirilmesi;  Vergi dilimi adaletsizliğine son verilmesi;  Öğrencilerin en temel hakkı olan eğitim, barınma ve beslenme haklarının, sosyal devlet anlayışıyla devlet güvencesine alınması ve kamusal eğitim sağlanması” şeklinde sıraladı.

Ay açıklamasını, “görmekteyiz ki Milli Eğitim Bakanlığı eğitim alanında örgütlü sendikaların sesini duymamakta ısrar etmekte, bugüne kadar her konuda olduğu gibi, Öğretmenlik Meslek Kanunu konusunda da bildiğini okumayı sürdürmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrımız; kariyer basamakları sınavını yapmaması ve Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu bütün sonuçlarıyla birlikte derhal iptal etmesidir. Eğitim sendikalarının ortak sesi duyulmalı, yapılan yanlıştan çok geç olmadan geri dönülmelidir.

Eğitim Sen, kariyer basamakları sınavının iptali, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun yeniden düzenlenmesi, yoksulluk sınırı üzerinde bir ücret artışı, güvenceli iş, kamusal ve demokratik eğitim mücadelesini sürdürmeye kararlılıkla devam edecektir” ifadelerini kullanarak sonlandırdı.

AdminAdmin