Güncel
Giriş Tarihi : 16-12-2022 13:29   Güncelleme : 19-12-2022 14:04

Gerze'de Elektronik Mezat Dönemi

Türkiye’ de ilki ilçemizde gerçekleşiyor

Gerze'de Elektronik Mezat Dönemi

Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği destekli Ezber Bozan Balıkçılar Projesi kapsamında Türkiye’ de bir ilk Gerze’ de gerçekleşiyor. 

Balık mezatlarının elektronik ortamda yapılacağı proje, bu anlamda Türkiye’ de bir ilk olma özelliği taşıyor. Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Kooperatifinin hazırladığı Ezber Bozan Balıkçılar Projesi kapsamında Türkiye’ de perakende olarak 2’ nci, elektronik mezat olarak ilk olan projenin açılış töreni ilçemizde gerçekleşti.

Açılış töreninde konuşan Sinop Vali Yardımcısı Abdullah Şahin, projenin hem Sinop’ a hem de ülkemize hayırlı olmasını diledi. Şahin, “bu proje ile daha çok sürdürülebilir balıkçılığın hem Gerze'de hem Sinop'ta örnek olacağını düşünüyorum. Bu projenin hem Sinop’ umuza hem de diğer balıkçı kooperatiflerimize örnek olması açısından önemli bir yeri var” dedi.

Ülkemizde ilkini Gerze Su Ürünleri Kooperatifinin gerçekleştireceği elektronik mezat sistemi ile hem balık toptancılarına hem de yerel halka balık satışı yapılacağı belirtildi. Projenin startının verildiği mezatın açılış töreninde konuşan Gerze Su ürünleri Kooperatifi Başkanı Gültekin Olgunsoy, bu proje ile halka günlük taze balık yedirmeyi amaçladıklarını söyledi. Olgunsoy, “projemiz yerel olarak Türkiye’ de 2.; genel olarak da ilk. Dünya’ da bizden başka uygulayan bir kooperatif yok. Bu proje de bizlere destek olan birlik başkanlarımıza, özellikle merkez birlik başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Şimdiden bütün halkımıza hayırlı olsun” diye konuştu. 

BU PROJE İLE TÜRKİYE’ NİN HER TARAFINA BALIK GÖNDERME ŞANSINIZ VAR

Bu projenin benzerinin dünyanın bazı yerlerinde de kullanıldığını söyleyen Sür. Koop. Merkez Balıkçı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Barış Zaman, projenin esas amacının verilerin kayıt altına alınması olduğunu kaydetti. Zaman “burada ortaya çıkan proje aslında Türkiye’ de ilk, dünyada eşi bazı ülkelerde kullanılıyor. Bu yapının esas amacı verilerin kayıt altına girmesi ve hem balıkçının hem de yönetmelik yapanların daha düzgün, daha akılcı yönetmelikleri çıkarmasını amaç edinmektedir.

Bu Gerze’ mizde oldu, yarın Rize’ de olacak, diğer gün Hatay’ da İskenderun’ da. Bu ne kadar çoğalırsa hem balıkçının hem bilim insanlarımızın hem de yasa yapıcılarımızın işine gelecek.

Balıkçılar, balıkçılıkta en zor şartlar altında balığı yakalamaya çalışan fakat aynı zamanda balıktan en az payı alan kesimiz. Bu proje bunun önüne geçecek. Sadece Gerze’ de değil burada yapılan yapıyla beraber Türkiye’ nin her bir tarafına balık gönderme şansınız var. Balığımızın daha da değerlenme şansı var. İnşallah tüm Türkiye’ de böyle bir yapı vücut bulur ve bütün balıkçılarda bundan en iyi şekilde faydalanır” ifadelerini kullandı.

KIYI BALIKÇILARIMIZA İKİ BUÇUK MİLYON TL DESETEKLEME ÖDEMESİ GERÇEKLEŞTİ

Sinop’ un 418 balıkçı teknesi ile Karadeniz'deki balıkçı filosu içerisinde oldukça önemli bir yere sahip olduğunu, teknelerin 80 adedinin Gerze’ de balıkçılık faaliyeti yaptığını, bu gemilerde çalışan yaklaşık 300 ruhsatlı balıkçı bulunduğunu ve sektörden geçimini sağlayan yaklaşık 1500 kişi bulunduğunu belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Fatih Önlem, 175 kilometre sahil şeridinin yaklaşık 30 kilometresine sahip olan Gerze’ de balıkçılığın derece önemli olduğunu söyledi.

Önlem, “Cumhurbaşkanımızın tensipleri ile bakanlığımızca yayınlanan geleneksel kıyı balıkçılığının kayıt altına alınması ve desteklenmesi tebliğ ile balıkçılarımıza 2017 yılından günümüze kadar destek verilmeye başlanmıştır. Söz konusu destekler Türkiye'nin deniz ve iç sularındaki avcılık filosunun% 90'ını oluşturan 12 metre altındaki balıkçı gemilerini kapsamaktadır. Desteklerimizin amacı küçük ölçekli balıkçılığın devamının sağlanması bu sayede geleneksel küçük ölçekli balıkçılığın sürdürülebilmesi hedeflenmektedir.

2022 yılında 384 balıkçımıza 490 bin 750 TL ve afetten zarar gören küçük ölçekli balıkçılarımızın desteklenmesi tebliği kapsamında 2 kez 489 bin 200 TL olmak üzere toplamda 979 bin TL balıkçılarımızın hesabına aktarılmıştır.

2017 yılı itibariyle il müdürlüğümüze kayıtlı su ürünleri ruhsat tezkeresine sahip kıyı balıkçılarımıza günümüze kadar toplamda iki buçuk milyon TL destekleme ödemesi gerçekleştirilmiştir. 2023 ve 2024 yıllarında yine tekne boylarına göre 3.500 TL ile 6.000 TL arasında ödeme yapılması bakanlığımız tarafından planlanmaktadır.

Sür. Koop. Destekli Ezber Bozan Balıkçılar Projesi kapsamında Türkiye'de bir ilk olacak projenin şeffaf güvenilir ve kayıtların elektronik ortamda tutulacağı online ve elektronik mezat projesi Gerze ilçemize ilimize ve ülkemiz balıkçılığına hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından kurdele kesimi gerçekleşti ve ilçemizde elektronik ortamda ilk balık mezatı gerçekleştirildi.

Mezat açılış törenine Sinop Vali Yardımcısı Abdullah ŞAHİN, Gerze Kaymakamı Tekin DUNDAR, Gerze Belediye Başkanı Cevat ŞENSOY, Sinop İl Tarım Müdürü Fatih ÖNLEM, Sür-Koop. Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Barış ZAMAN, Sinop Kastamonu Su Ürünleri Kooperatifi Bölge Birliği Başkanı Turhan ÖZTÜRK, Gerze Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Gültekin OLGUNSOY, kurum amirleri ve siyasi parti temsilcileri ile vatandaşlarımız katılırdı.

AdminAdmin