Güncel
Giriş Tarihi : 18-11-2021 16:43   Güncelleme : 16-11-2023 12:58

Gerze'den Uzak Doğuya...

Gerze sahillerinden çıkarılan deniz salyangozları, kimilerinin ekmek kapısı, kimilerinin de sofralarında damak tadı oluyor...

Gerze'den Uzak Doğuya...

Çocukluğumuzda, kulağımıza dayadığımızda deniz sesini duyduğumuz Latince adı rapana thomasiana Türkçe ismiyle deniz salyangozu, Uzak Doğu’da afrodizyak, kanser hastalığının çaresi ve gençlik iksiri olarak anılırken, ilçemizde ise geçimini balıkçılıktan sağlayan kişiler için geçim kapısı olmasıyla bilinmekte.

Uzak Doğu mutfağının en sevilen gıdalarından biri.

Kabuğu kozmetik başta olmak üzere birçok sektöre hammadde oluyor. Türkiye’de ise pek tüketilmiyor ancak dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor.

Kıyı balıkçıları ihraç ürünü olan deniz salyangozuna yöneldi

Balıkçılar suya girip çuvallara dolduruyor ve satışa sunuyor şeklindeki çıkan haberlerin ardından konuyla alakalı birçok bilim adamı herhangi bir teknik cihaz kullanmadan, denizin derinliklerine dalarak çıkartılan salyangozu avlamanın deniz dibinde ki doğal yapıya zararının olmadığını kaydetmiş olsa da ilçemizde yıllardır balıkçılıkla uğraşan kişiler, bölgemizde Algarna  (Dip Tarama Aleti) ile yapılan salyangoz avının diğer dip balıklarının da yuvalarını ve doğal yaşam alanlarına zarar verdiğini kaydettiler.

Dikmen ilçesinde kurulu olan ve deniz salyangozlarını işleyen bir işletme, 1 yıl içinde işlenerek şoklanan yaklaşık 550 ton deniz salyangozunu Uzak Doğu ülkelerinden Japonya olmak üzere Kore, Çin ve Tayvan'a ettiklerini kaydederek, bu şekilde yapılan ihracattan milyon dolarlar kazanıldığını dile getirmekteler.

AdminAdmin