Güncel
Giriş Tarihi : 18-08-2015 15:41   Güncelleme : 18-08-2015 16:05

Gerze Liman Başkanı Ahmet Sağlam Ankara'ya Atandı

2015 yılı Ocak ayı sonlarında Liman Başkanlığı görevine atanan Sağlam tekrar Ankara’ya dönüyor

Gerze Liman Başkanı Ahmet Sağlam Ankara'ya Atandı
 Gerze Liman Başkanı Ahmet Sağlam’ın görev yeri değişerek Ulaştırma Bakanlığı’na uzman olarak atandı. Daha önce Ulaştırma Bakanlığı’nda özel kalem olarak görev yapan sağlam 2015 yılı başlarında İlçemiz Liman Başkanlığı’na atanmıştı.

Edinilen bilgiye göre Liman Başkanlığına Uğur Gürol atandı.

LİMAN BAŞKANLIĞI GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI

Liman Başkanları, ilgili ulusal mevzuat ve uluslararası sözleşme hükümleri gereğince kendilerine verilen görevleri eksiksiz ve zamanında yerine getirilmesinden birinci derecede bölge müdürüne karşı sorumludur.

Bu sorumluluğun gereği olarak; bu Yönetmelik ve ilgili diğer mevzuatın kendilerine verilen görevleri yürütür ve görevli ve yetkili oldukları idari liman sınırları içerisindeki deniz, göl, nehir, sahil ve limanlarda seyir emniyeti, can, mal ve çevre güvenliği ile ilgili görev ve denetim hizmetlerini mevzuatın öngördüğü şekilde uygular ve sınırlayıcı olmamak üzere, aşağıda belirtilen görevleri yapar.

Kurumu temsil etmek,

Liman başkanı, başkanlıkta görevli personelin disiplin ve sicil amiri olup, başkanlığına ve gemi sicil memurluğuna ait tüm hizmetlerin mevzuata uygun olarak yürütülmesinden ve bu birimlerde görevli personelin yetiştirilmesinden, denetiminden sorumludur.

Liman idari sınırları içerisinde yeni inşa veya tadil edilen Türk bayraklı gemi ve deniz araçlarının ölçüm ve muayene iş ve işlemlerini yetkisi dahilinde yapar ve ölçme ile ilgili hazırladığı işlemli evrakı istinaden tonilato belgesi düzenler.

Liman idari sınırları içerisinde gemi ve diğer deniz araçlarının yetkisi dahilinde denetim ve belgelendirmesini yapar. Liman Başkanı, yetkisi dahilindeki gemi ve deniz araçlarının ölçme, belgelendirmeye matuf denetimlerini maiyetindeki gemi denetim uzman ve denetleme şefi/memurlarına da yaptırabilir.

Gemi ve deniz araçlarının sefere çıkmadan önce can, mal emniyeti, denizde güvenlik ve gemilerden kaynaklanan deniz kirliliğinin önlenmesi bakımlarından ulusal mevzuat ve uluslararası sözleşme hükümlerine göre denetimlerini yaparak uygun olan gemi ve deniz araçlarına yola elverişlik belgelerini verir. Liman başkanı, yola elverişlilik belgesi denetim ve düzenleme işlemlerini maiyetindeki denetleme şefi/memurlarına da yaptırabilir.

İdarece belirlenecek ana liman başkanlıklarında gemi denetim uzmanlarınca yapılan denetim sonunda tekrar yola elverişlik belgesi denetimi yapılmayabilir.

Liman sınırları içerisinde meydana gelen deniz kazalarında, 618 sayılı Limanlar Kanunu'nu, 5312 sayılı Kirliliğe Karşı Acil Müdahale Kanunu'nun ve diğer mevzuatın gereklerini uygular. Kazayı, en kısa zamanda Bakanlığa, yerel ve ilgili makamlara bildirir. Kaza ile ilgili her türlü önlemlerin alınmasını sağlar.

Denizde can, mal emniyeti ve seyir güvenliğini tehlikeye düşüren olayları denizcilere ve ilgililer duyurur.

Liman idari sınırları içerisinde yapılacak kıyı ve deniz yapılaşmaları taleplerini seyir emniyeti ve deniz güvenliği bakımlarından inceler ve görüş bildirir.

Liman idari sınırları içerisinde 618 sayılı Limanlar Kanunu hükümlerine aykırı olarak gerçekleştirilen izinsiz kıyı ve deniz yapılaşmaları hakkında mevzuatına göre gerekli işlemleri yapar.

Liman tüzük, yönetmelik ve talimatları ile 618 sayılı Limanlar Kanununun öngördüğü hususların uygulanmasını sağlar ve bunları ihlal edenler hakkında gerekli her türlü idari ve yasal işlemleri yapar, yaptırır ve sonuçlarını uygular.

Limanlar Kanunu ve liman mevzuatına aykırı hareketten doğan idari para cezalarını ile Harçlar Kanununun ilgili tarifesine göre her çeşit gemi ve liman harçlarının ilgililerinden tahsil edilmesini ve bunların mevzuatına göre Hazineye yatırılmasını sağlar.

İdari sınırları içerisindeki mevcut seyir yardımcılarının yeterlik durumları ile ihtiyaca göre yeniden tesis edilme ve mevcutları üzerinde değişiklik yapılma durumlarını inceler bu husustaki önerilerini bağlı bulunduğu bölge müdürlüğüne bildirir. Ayrıca liman idari sınırları içerisinde deniz haritalarına göre değişiklik olan durumları bağlı olduğu bölge müdürlüğüne bildirir.

Liman jurnal kayıtlarının tutulmasını sağlar,

Liman Başkanlığı ile ilgili her türlü defter, dosya ve kayıtların tutulması muhafazasını sağlar.

Can, mal emniyeti ve seyir güvenliği bakımlarından denetim hizmetlerinin yetki sınırları içerisinde hizmetin 24 saat esası üzerinden devamlılığını sağlar ve bu hususta gerekli tedbirleri alır.

Yetki sınırları içerisinde meydana gelen deniz veya denizcilikle ilgili olay, dilek ve şikayetleri en kısa zamanda Bakanlığa bildirir.

Başkanlığına ait ayniyat, muhasebe, bütçe ödeneklerinin sarfıyla ilgili işlemlerini mevzuata uygun olarak yapılmasını sağlar. Bunlarla ilgili defter, dosya ve kayıtların tutulmasını sağlar. Tahakkuk memurluğu yapar.

Kamu Görevlileri Etik Kurulunun belirlediği ilkeler çerçevesinde kurumsal etik kuralları düzenleyerek personele ve mükelleflere duyurmak.

Bina, tesis, demirbaş eşya, malzeme ve taşıt araçlarının bakım ve muhafazasını sağlamak,

İdari sınırları içerisinde bulunan Uluslararası Gemi ve Liman Tesisleri Güvenlik Koduna (ISPS) tabi liman tesislerinin yıllık sertifika yenileme denetimini bu konuda eğitim almış gemi denetim uzmanı ile birlikte yaparak uygun olanları onaylamak,

Özel iskelelerden sağlanan % 15 kira bedeli ile kılavuzluk ve römorkaj hizmeti veren özel veya kamu kurum/kuruluşlarından sağlanan %6,5 oranında payın yatırılıp yatırılmadığını takip etmek ve ödenti durumlarını her ay Bakanlığa bildirmek,

Liman Başkanlığında çalışan personelin “Denizcilere Mahsus Kıyafet Talimatnamesine’’ göre giyinmelerini sağlamak

İdari sınırları içerisinde kılavuzluk ve römorkaj hizmeti veren kuruluşları denetler,

Deniz, sahil ve limanlarda can ve mal güvenliği, seyir emniyetini tehlikeye düşürecek, kısıtlayacak duyuru, ihbar ve olayları denizcilere ve ilgililerine duyurulması ile ilgili işlemlerin mevzuatına göre yapılmasının sağlanması,

Liman başkanlıkları 618 sayılı Limanlar Kanunu ve diğer ilgili mevzuatla kendisine verilen görevleri yerine getirirken gerek duyduğunda; seyir, can, mal ve çevre emniyetinin sağlanması bakımından duyuru yapmaya yetkilidir.

ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) sıfırlanmış yakıt uygulamasını ilgili mevzuatı gereğince uygun olarak yürütmek,

Adli veya idare makamlardan gelen seferden men, haciz ve ipotek gibi müzekkerelerin gereğini ve takibini yürütmek,

Limanlara yanaşma, demirleme vb. işlemlerin yürütülmesini sağlamak,

Sürekli Özel Kayıt Belgesi (CSR) ile ilgili işlemleri yürütmek, (Gemi sicil memurluğu olan liman başkanlıklarında)

Atık Bildirim Yönetimi, Balast Suyu Raporlama formlarının yönetimi, Kirliliğe Karşı Mali Sorumluluk ve Bildirim Yönetimi, Kabotaj Hattı Taşıma İstatistikleri ve takibini yapmak,

Ulaşım Koordinasyon Kurulu Temsilciliği görevini yürütmek (Oluşturulmuş ise),

Türk Bayrağı taşıyan gemilere, bu gemiler uluslararası kural ve şartların gereklerine uygun olarak denize çıkabilecek duruma gelene kadar, sefere çıkış yasağı koymak,

Denizde can ve mal güvenliğini veya deniz çevresini doğrudan tehdit ederek tehlikeye sokabileceği rapor edilen herhangi bir yetersizliği ve elverişsizliği, eylemi veya ihmali tarafsız bir biçimde araştırmak,

Liman başkanlıklarının deniz kazası meydana geldiği andan, kaza ile ilgili bilgilerin anında Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi’ne (AAKKM) bildirilmesi, ayrıca kaza sonrası aylık ve yıllık deniz kazası istatistiklerinin Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi’ne (AAKKM) gönderilmesini sağlamak,

Corpas-Sarsat (Uydu yardımlı arama kurtarma) sistemi gereğince EPİRP-ELT-PLB tescil formlarının düzenli olarak Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi’ne (AAKKM) göndermek, gönderilen formaların değişikliğe uğraması halinde yeniden güncelleyerek Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi’ne (AAKKM) tekrar gönderilmesini sağlamak,

Yolcu gemileri ile arama kurtarma merkezleri arasında işbirliği planının (Solas 5/7.3) ve MSC sirküler 1000 ve 1041’e göre) Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi’ne (AAKKM) gönderilmesini sağlamak,

Görev yeri değişikliklerinde göreve yeni atananların isim, soy isim ve telefon irtibat numaralarının Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi’ne (AAKKM) gönderilmesini sağlamak,

Diğer görevleri yapmak.

hakan akbaşhakan akbaş