Güncel
Giriş Tarihi : 27-04-2018 11:51   Güncelleme : 27-04-2018 16:00

Gerze sahillerinde yunus ölümleri devam ediyor

Oldukça sık rastlanmaya başlayan yunus ölümleri vatandaşları endişelendiriyor. Duyarlı bir vatandaş karşılaştığı manzarayı kayıta alarak gazetemize ulaştırdı

Gerze sahillerinde yunus ölümleri devam ediyor

Nisan ayı başlarında ilçemiz Cayva mevkii viyadük altındaki sahile vuran ölü yunus balığı vatandaşlar tarafından fotoğraflanarak gazetemizin whatsapp ihbar hattına gönderilmişti.

Haberini yaptığımız ölü yunus balığının ardından buna benzer fotoğraflar ve ihbarlar gazetemize ulaşmaya devam ediyor.

Karadeniz sahil şeridi boyunca oldukça sık rastlanan yunus ölümleri vatandaşları da endişelendiriyor.

Bu defa da Yaykıl Köyü sahil şeridine 2 yunus balığının ölüsü vurdu. Vatandaşlar tarafından fotoğraflanan ölü yunuslarla ilgili gazetemize ulaşan ihbarda yunusların bir tanesinin kuyruk yüzgecine ağ dolandığı diğerinin ise ağız bölgesinden derin yara aldığı gözlemlendi.

Yaşanan yunus ölümleriyle ilgili Nisan ayının ilk günlerinde Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından inceleme başlatılmış akabinde açıklama yapılmıştı. Konuyla ilgili üniversiteden ikinci bir açıklama daha geldi.

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Sedat Gönener, karaya vuran yunus türlerinin ´Mutur´ ve Tırtak´ olduğunu belirterek, "her sene bu dönemde bu tür vakalar olabiliyor. Çünkü Nisan-Mayıs ve Haziran ayları yunusların üreme ve emzirme dönemleri. Yunus emzirmek için süt üretmek için daha çok geziyor, dolaşıyor. Daha fazla besin arıyor. Bu iki türün ´mutur ve tırtak´ın görme durumları diğer tür olan ´afalına´ya göre daha zayıf. Bu dönemde kalkan ağı yoğun bir şekilde yapılıyor. Yunusların ağlara takıldığı ve boğularak öldükleri yönünde tespit yaptık" dedi.

Seda ŞengülSeda Şengül