Güncel
Giriş Tarihi : 14-12-2020 11:25   Güncelleme : 14-12-2020 13:02

Gerze Tavuğu TRT Haber'de

İlçemizin simgesi Hacıkadı Tavuğunun nesli, tükenmekle karşı karşıya

Gerze Tavuğu TRT Haber'de

Orijin gen kaynağı Gerze, kulakları belirgin, vücutları parlak siyah tüylerle kaplı; tepe tüyleri, sakal ve bacak tüyü olmayan, gri tonlarında orta uzunlukta çıkıntılı gaga ve günün namaz vakitlerinde ötmesi ile bilinen Hacıkadı Tavuk ırkının nesli tükenme tehlikesi altında.

Gerze ile özdeşleşen, dünya üzerinde çok az tavuk ırkında bulunan çatallı ibiği ve beyaz küpeleri ile bilinen Hacıkadı Tavuğu diğer adıyla Gerze Tavuğu için Tarım ve Orman Bakanlığı ıslah çalışmaları yürütüyor. Proje ile birlikte Hacıkadı Tavuğunun ülke genelinde yaygınlaştırılması, et ve yumurta veriminin artırılması hedefleniyor.

Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan Hacıkadı Tavuğu ile ilgili çalışma başlatan Gerze Tarım ve Orman Müdürlüğü konuyla ilgili TRT Haber'e konuk oldu. Konuyla alakalı olarak TRT Haber Sinop Muhabiri Aydın Yılmaz'a konuşan Gerze Tarım ve Orman Müdür V. Özbay Akkaş, “bu bizim milli bir değerimiz; orijini Gerze ve tescilide resmi olarak bakanlığımız tarafından yapılmış bir ırk.

Projenin diğer ayağında da yöre ekonomisine kazandırılmasıydı. Islahta işin içine girdiği zaman hem sayısının artırılması hem de ekonomik değer getirici bir tarımsal ürün olması anlamında ciddi bir katkısının olmasını düşünüyoruz.”  diyerek düşüncelerini belirtti.

AdminAdmin