Güncel
Giriş Tarihi : 13-02-2023 16:27   Güncelleme : 14-02-2023 11:56

Gerze Yangını, 67. yılında anıldı

1956 yılında Gerze’nin büyük bir kısmının yok olduğu yangının 67. yıl dönümünde kayıpları yâd etmek ve Kahramanmaraş ve çevre illerde yaşanan depremi anma adına Sedat Işıdı Kültür ve Sanat Merkezinde program gerçekleştirildi

Gerze Yangını, 67. yılında anıldı

67 sene önce bugün yaşanan Gerze Yangınını anma adına ilk olarak yangında hayatını kaybedenler mezarları başında anıldılar.

Akabinde ilçemiz Merkez Yeni Camiinde yangında ve depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımız için Mevlit Programı düzenlendi.

Düzenlenen Mevlit Programının ardından İlçemiz Sedat Işıdı Kültür ve Sanat Merkezinde anma programı gerçekleştirildi.

Gerze Belediyesi tarafından organize edilen program, saygı duruşunda bulunulması ve ardından okunan İstiklal Marşı ile başladı ardından Gerze Belediye Başkanı Cevat Şensoy tarafından günün anlam ve önemine ilişkin konuşma gerçekleştirildi.

 13 ŞUBAT’ TA HAYATINI KAYBEDENLER İÇİN HATIRA ORMANI PROJESİ BAŞLADI

Konuşmasına Gerze yangınında ve depremde hayatını kaybedenlere Allah’ tan rahmet dileyerek başlayan Gerze Belediye Başkanı Cevat Şensoy, “67 yıl geçmesine rağmen her lodosta tedirgin olur acılar ise ilk gün ki tazeliğini korumaktadır. Dönemin Reis-i Cumhur’ u Celal Bayar ve dönemin başkanvekili Adnan Menderes tarafından Gerze’ miz küllerinden doğarak tekrar şehirleşmiş acılar sarılmaya başlanmıştı. Bizlerde bugün ilçemizin tarihi dokusunu gün yüzüne çıkarmak için aynı doğrultuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.

Başkan Şensoy, 13 Şubat 1956 yangınında hayatını kaybeden vatandaşlar anısına bir hatıra ormanı projesi başlattıklarını duyurdu. Her yıl yitirilen canlar anısına vefa ağacı dikileceğini kaydeden Şensoy, yerin hazır olduğunu belirtti.

Başkan Şensoy’ un ardından Gerze Kaymakamı Tekin Dundar, günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasını gerçekleştirdi.

BİR İLÇE RESMEN HARİTADAN SİLİNDİ

Yangında ve depremde vefat edenlere rahmet, ailelerine sabırlar dileyerek konuşmasına başlayan Gerze Kaymakamı Tekin Dundar, “13 Şubat 1956’ da ilçemiz tarihe geçmiş 2. Büyük şehir yangınını yaşadı ve 21 vatandaşımız vefat etti. Geçen hafta yaşadığımız 2 büyük depremle yine ülkemiz, aziz milletimiz tekrar sınanıyor. Bu coğrafya dertli bir coğrafya, biraz bahtı karalı bir coğrafya, sahip olması zor, bedeller gerektiren bir coğrafya. Bu kaderi yaşayan ve bu felaketleri yakından bilen bir ilçe Gerze.

1956 yılında 13 Şubat soğuğunda 833 ev, 300’ den fazla iş yeri yanmış, kül olmuş. Ölüleri gömmek için ne kazma ne kürek sapı dahi kalmamış. O dönemin şartlarında can kaybımız 21 ile sınırlı kalmış.

Devletimiz, aziz milletimiz, gazete manşetlerinden de gördük, tüm yurtta Gerze için yardım kampanyası başlatmışlar. Bugün yaşadığımız deprem afetinden dolayı yine milletimiz bir yardım kampanyası yürütüyor, büyük bir dayanışma örneği sergiliyor. Aziz milletimizin dayanışması, yardımlaşması, devletimizin dirayeti çok şükür ki bu acılarımızı bir nebze olsun azaltıyor” ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmaların ardından izleyicilere Gerze yangını ile ilgili belgesel gösterisi sunuldu. Akabinde yangının canlı tanığı olan katılımcılara mikrofon uzatıldı.

Program, Kur’ an-ı Kerim tilaveti ile sona erdi.

AdminAdmin